Громим Грузия с 32 точки за едно полувреме


Громим Грузия с 32 точки за едно полувреме
Блекни дебютира за България (снимка: sport1.bg)
24-07-2007 00:06

Мъжкият отбор на България започна участието си в международния турнир Vivatel Cup в София с отлична победа над Грузия с 97:65.
Нашите национали започнаха срещата разсеяно и позволиха на грузинците лесно да преодоляват зоновата им защита, за да стигнат до най-голямата си преднина в мача при 6-16. Българите след това преминаха на лична защита, но младият Николай Върбанов се затрудняваше с опазването на звездата на гостите Заза Пачулия. За щастие стрелбата на Йордан Бозов също вървеше. С негови 3 тройки и добро взаимодействие в нападение между Хрисимир Димитров и Николай Върбанов, България стигна до равенство в края на първата четвърт - 24-24.
През вторите 10 минути в игра за нашите влезе и американецът Родерик Блекни, който очаква да получи българско гражданство. 31-годишният плеймейкър, отскоро играч на гръцкия Олимпиакос, показа добра физическа форма и затова бе оставен на игрището от треньора Тити Папазов и през почти цялото второ полувреме. Норамално беше Блекни, който пристигна часове преди мача, да допусне някои неточности при първите си взаимодействия със съотборници. След това обаче с изявите си той показа класата си и реалните си възможности да помогне на националния ни отбор в предстоящите допълнителни квалификации.
През втората четвърт българите поддържаха равновесието, включително с добри изяви на младия Чавдар Костов, и се оттеглиха на почивка с 1 точка преднина - 37-36.
През второто полувреме се видя, че грузинците разчитат в играта си и в защита, и в нападение твърде много на универсалните качества на Заза Пачулия. Нашите национали отново трудно опазваха играча на Атланта Хоукс, но когато той натрупа лични нарушения и седна временно на пейката, отборът на Грузия започна да изостава главоломно в резултата. След края на третата четвърт България вече водеше с 63-51. След като Пачулия окончателно напусна за 5 фаула в средата на последната част, грузинците съвсем се предадоха и разликата в полза на домакините надхвърли 20 точки. След финалната сирена тя бе фиксирана на 32 - 97:65.
Важен фактор за смазващото превъзходство на българите през второто полувреме беше отличната стрелба на младите играчи в отбора. Чавдар Костов записа общо 16 точки, включително 3 тройки. Впечатлиха с играта си в нападение и близнаците Деян и Калоян Иванови, отбелязали съответно 12 и 15 точки (повечето от актива им бе натрупан именно след почивката) и по 2 тройки. Най-резултатен за нашите в целия мач пък беше Йордан Бозов, който завърши с 23 точки.
За отбора на Грузия, освен Пачулия (21 т.), отделни проблясъци (най-вече през първите 20 минути) имаше само Манучар Маркоишвили, завършил с 15 точки и 6 борби. Единственият друг заслужаващ внимание играч на кавказците беше Вахтанг Нацвишвили, но не толкова с играта си в този мач, колкото с факта, че е познат от изявите си във варненския Черно море преди десетина години.

 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ VIVATEL CUP 2007

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ VIVATEL CUP 2007


СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи