Сърбия спечели златото и при юношите


Сърбия спечели златото и при юношите
Милан Мачван (снимка: ФИБА)
13-08-2007 00:11

Сърбия стана европейски шампион и при юношите след като на финала в Мадрид се наложи над Гърция с 92 – 89. Преди това националните гарнитури при 16 и 20-годишните на западната ни съседка спечелиха златните медали. Като допълним и златото за 19-годишните на Световното първенство в Нови Сад през изминалия месец става ясно, че сръбската баскетболна школа е убедително номер едно в Европа при работата с подрастващите.  

Златото при юношите обаче не бе лесно извоювано и мина през скандален мач във втората фаза от шампионата. Сърбите „пуснаха” на Литва, за да може домакина Испания да бъде елиминиран и така си проправиха път към титлата. В предварителната група Сърбия изненада Испания, което костваше класирането на полуфиналите на Рубио и компания.

На финала пък Гърция имаше преднина от цели 16 точки една минута преди края на първото полувреме (49-33) и когато всички очакваха, че този път на Сърбия ще се изплъзне първото място, се случи обратното. Три минути преди края на срещата благодарение на кош на най-добрия си играч Милан Мачван те поведоха със 78-76 и набързо натрупаха преднина от 9 точки 48 секунди преди края. Гърците се бориха докрай и имаха възможността в последните секунди да изравнят резултата, но двете им стрелби от зоната за трите точки се оказаха неточни.

Мачван завърши с 32 точки и 14 борби, докато най-добрият играч в първенството, гръка Константинос Куфос вкара 33 точки и взе 13 борби.
България завърши на 14-то място като остана в Дивизия А. Изпаднаха отборите на Словения и Румъния, а на тяхно място от проведеното в София първенство в Дивизия Б се класираха Украйна и Белгия.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи