Аржентина и САЩ спечелиха олимпийски визи


Аржентина и САЩ спечелиха олимпийски визи
Скола класира Аржентина за Пекин (Getty Images)
02-09-2007 12:00

Аржентина и САЩ не само се класираха за финала на шампионата на ФИБА Америка, но и получиха олимпийски визи след като спечелиха полуфиналните си двубои.

В първият мач Аржентина победи Бразилия с 91-80 след като бразилците доминираха през първото полувреме (43-35 за тях) след отлична игра на играча на Финикс Сънс Леандро Барбоса. Силна трета част на „гаучосите” обаче преобърна развоя в срещата в другата посока. Аржентина спечели тази четвърт с 30-17 и докрая не изпусна инициативата.

Луис Скола вкара 10 от своите 27 точки в тази част. Той отбеляза 10 от своите 14 опита за стрелба в коша на Бразилия. Леандро Барбоса и Алекс Рибейро отбелязоха по 16 точки за загубилия отбор.

В другият полуфинал САЩ още веднъж показаха разлика в класите в сравнение с опонентите си. Крайното 44 точки в полза на американците (135-91) говори само по себе си. Пуерториканците дадоха отпор в много резултатната първа четвърт, след която губеха само с 6 точки (27-33), но след това поводи за изненади нямаше.

Кармело Антъни вкара най-много – 27 точки за победителите, Майкъл Ред добави 23, а звездата на ЛА Лейкърс Коби Брайънт завърши с 15. Американците показаха невероятен процент в стрелбата от зоната за три точки. Те успяха във 23 опита от общо 36 стрелби (63.9 %). Майкъл Ред вкара 7 тройки, Кармело Антъни 6, Майк Милър 4, Коби Брайънт, Тейшон Принс и Джейсън Кид по 2.
С класирането на САЩ и Аржентина за олимпийските игри в Пекин броят на известните отбори вече стана 7.  Освен тях, това са Испания като световен шампион от Япония през миналата година, Иран като шампион на ФИБА Азия, Австралия като шампион на ФИБА Океания, Ангола като шампион на ФИБА Африка и домакина Китай. Евробаскет 2007 ще определи последните два сигурни участника за Олимпиадата, а местата до 12 (3 квоти) ще бъдат запълнени чрез допълнителен квалификационен турнир преди самите игри.

Във финала през идната нощ от 2.00 часа българско време САЩ играе срещу Аржентина, а срещата може да бъде наблюдавана по сателитния канал Dubai Sport.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи