Евробаскет – прелюдия към мачовете на истината


Евробаскет  – прелюдия към мачовете на истината
10-09-2007 17:13 | Борислав Митов

 Вече почти всичко е ясно около четвъртфиналистите на първенството в Испания. Трябва да се изиграят още 9 мача в 3 дни. Интрига на финалите и в досегашните мачове не липсваше, но тепърва ще става далеч по-интересно. За мен отборите, които са готови да вземат титлата са: Испания и Литва. Те имат висок колективен дух, отиграват прецизно ситуациите си в нападение, балансирани са, защитата им е агресивна, въпреки че това може да не си личи с оглед на безпощадното им нападение. Такива качества показват и словенците, и руснаците, но на тях като че ли им липсва шампионското спокойствие, докато при гърците то е в повечко. Приятната изненада Израел няма да ходи на Олимпиадата догодина, но за сметка на това генерира сериозно самочувствие в играчите си, които бяха доста мачкани по терените последния сезон и сега им предстой психическо завръщане. Това се видя и в мача срещу Португалия, чийто отбор според мен достигна максимума си на това първенство.

Италия и Турция – отбори, в които няма изграден баланс и воля. Показен е фактът, че адзурите залагат предимно на стрелба от тройката, а съседите ни играят когато искат, но това не дава резултат в напрегнатите моменти. Тези отбори имат още да работят и сега влизат в медийното пространство с много пасиви.

Словенците, които ще гледаме за първи път по ТВ България довечера от 22:30, са симпатичен тим, който е на нивото на Франция и Германия и може да победи всеки, но аз очаквам те да са извън топ 4, защото нямат ярко изявен лидер и защото вече е време късметът им да се обърне. Те имат висок отборен дух, но са по-зле балансиран отбор.
Германия и Франция показват сходен стил на игра – изградени типично като НБА отбори – 1 играч, който отиграва повечето атаки, вниманието се концентрира върху него и един слаб мач от негова страна срещу равностоен по технически качества противник значи загуба. Тези 2 отбора имат висок дух, изобилие от поддържащи играчи, но сега не им е времето за титла – германското мина, а френското тепърва се задава. Франция е отборът на бъдещето – това поколение може да доминира в световен мащаб, но след няколко години. Германия е тимът на миналото – най-добрите играчи са в зряла възраст, но това може и много да помогне и затова на Евробаскет 2007 аз им давам предимство пред французите.  Гърция е като черна кутия – не знаеш какво ще излезе. Не е присъщо за тях да играят толкова бездушно – защита не липсва, но вярата досега я нямаше. Ако гърците успеят да вземат олимпийска квота, това ще е наистина уникално след колебливите мачове, които изиграха. В баскетбола няма нищо случайно и само духът и себеотрицанието могат да спасят отбора на Янакис и да го заведат на финал. Но това е много малко вероятно, а и малко заслужено, защото защитата може да печели титли, но нападението печели сърцата на феновете-естети, а гърците играят изключително бавно и неатрактивно, а напоследък и неефективно – това много намалява шансовете им.  В следващите няколко дни ще паднат много въпросителни. Очакват ни много интересни четвъртфинали, в които не трябва да отписваме никого. Спокойствието ще е решаващо за постигане на успех, а засега най-сериозно такова демонстрират Испания и Литва. Всички останали отбори са много добри, баскетболът е бърз и ефектен, а интригата тепърва се заплита!


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи