Фаворитите и Белгия продължават без загуба на ЕвроБаскет 2007 за жени


Фаворитите и Белгия продължават без загуба на ЕвроБаскет 2007 за жени
Беларус бе най-щастливият отбор снощи (сн. ФИБА)
26-09-2007 16:02

Пет отбора са с по две победи след първите два дни на ЕвроБаскет 2007 Жени в Италия. Преди последните мачове от първата фаза, повечето неща в четирите групи са ясни. Сред непобедените са четири от фаворитите - Чехия, Латвия, Русия и Испания и една от приятната изненада на първенството до момента - Белгия. Другата изненада е отборът на Беларус, който снощи постигна историческа победа над Хърватия.
 
Във Васто, в предварителна група „А”, снощи Чехия и Латвия спечелиха и вторите си мачове на първенството - съответно с 86-62 срещу Турция и 77-73 срещу Израел. И докато дребните на ръст, но пъргави израелки все пак затрудниха Латвия (те дори водеха с 9 т. след първото полувреме), туркините са голямото разочарование на първенството до момента. Твърде недостатъчна се оказва силната игра на тяхната звезда Неврийе Йълмаз, която е българка по произход. Все пак е интересно да се отбележи, че Йълмаз е родена в Пловдив, град където в момента баскетболът е в незавидно положение...
И така, в група „А” довечера туркините ще срещнат Израел в пряк сблъсък за класиране в следващата фаза, а Латвия и настоящите европейски шампионки Чехия ще спорят за първото място в групата.
 
В предварителна група „В” в Ланчано тимът на Белгия продължава да впечатлява, особено със силната си игра в защита. Благодарение на нея, момичетата на треньора Бюфар спечелиха втори пореден оспорван мач, този път срещу Германия - 61-53 Литва, която беше предишната жертва на белгийките, снощи нямаше никави проблеми срещу аутсайдера в групата Румъния и се наложи с 67-50.
Така тази вечер германките ще имат трудната задача да победят литовките, ако искат второто място в групата. Белгийките пък, ако продължат в същия дух, едва ли ще бъдат затруднени от Румъния и окончателно ще я изпратят у дома.
 
В предварителната група „С” в Киети мачовете снощи бяха интересни, макар и отново не много резултатни. Отборът-домакин Италия се поздрави с първа победа на това първенство, като надделя над Гърция с 65-55. Вместо да използва тежкия си център, натурализираната хърватка Дачич, треньорът Джани Ламбруски победи гъркините със собствената им игра - на скорост. В другия мач пък суперфаворитът Русия се пребори с един от силните отбори - този на Франция. За победата на "Сборная" с 63-59 гигантът Мария Степанова, MVP на предишното първенство през 2005 г., записа 19 точки, 7 борби и 5 чадъра!
Тази вечер рускините едва ли ще имат проблеми срещу Гърция. Преди това пък, в ранния мач, се очертава епична битка между Италия и Франция за второто място в групата и съответно по-добра позиция преди следващата фаза.
 
В група „D” в Ортона беше най-интересният мач на шампионата миналата вечер. В сблъсък между два от фаворитите и повторение на финала от европейското за жени до 20 г. в София, Испания победи Сърбия само с 3 точки и с драма в последните минути. След като 4 мин. преди края иберийките водеха с цели 10 точки, те позволиха на сръбкините да ги настигнат. Тогава обаче Моника Веселовски пропусна и двата наказатени удара 3 секунди преди края и подари победата на съперника - 79-76. В другия мач от групата пък блесна тимът на Беларус, който с впечатляваща бърза и атакуваща игра направо отнесе незнаещия къде се намира отбор на Хърватия - 92-66. За Беларус това беше първа победа в тяхната история на европейски първенства. За хърватките пък втората поредна загуба означава, че за класиране трябва да се надяват на чудо тази вечер, когато те ще се изправят срещу фаворита Испания, а в другия мач играят Сърбия и Беларус.
 
Със срещите довечера приключва борбата в предварителните групи. Първите три тима във всяка от тях продължават след утрешния почивен ден в нови две групи по 6 отбора, като всеки запазва точките си, спечелени от първата фаза, с изключение на тези срещу отпадналите.

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2007 ЗА ЖЕНИ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2007 ЗА ЖЕНИ  

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи