Лукойл Академик води ветерани на мача с АСК Рига


Лукойл Академик води ветерани на мача с АСК Рига
Академик София от 1958 година (снимка: БФБ)
30-10-2007 16:17

Баскетболният шампион Лукойл Академик ще води четирима ветерани за мача срещу АСК Рига на 5 ноември, с който официално ще се открие новото издание на турнира за Купата на УЛЕБ.
 

Мачът между двата тима е специален – освен, че ще постави началото на втория по сила европейски клубен шампионат, с него ще се ознаменуват и 50 години от излъчването на първия европейски клубен шампион. Академик и Рига са играли финал през сезон 1957/58 г. и на 5-ти ноември 2007 г. ще се чества годишнината от славния мач между двата тима. 
 

С Лукойл Академик за Рига ще пътуват някои от баскетболистите от славния отбор от 1958 г. – Георги Панов, Любомир Панов и Виктор Радев, както вероятно и 87-годишният Божидар Такев, треньор на Академик преди 50 години. УЛЕБ предвижда в тържеството да участват по четирима от ветераните, като е планирана и специална вечеря в неделя в хотел „Латвия”.
 

Специална покана за тържествата в Рига е отправена и към Валентин Златев – генерален директор на ЛУКОЙЛ България и президент на Лукойл Академик. Очаква се той да даде съвместна пресконференция с президента на домакините и кмет на Рига – Янис Бъркс и с президента на УЛЕБ Джорди Бертомеу.

           

В тазгодишното издание на УЛЕБ ще вземат участие 54 отбора от 24 държави, разпределени в 9 групи по 6 отбора. В групите всеки отбор ще изиграе по 10 срещи на принципа Home & Away Games (Robin system), т.е. всеки срещу всеки на разменено гостуване. За елиминациите се класират първите 3 отбора от всяка предварителна група (общо 27), плюс 5-те най-добри четвърти отбора (общо 32). След изиграване на 16-ина финали и 8-на финали, достигналите до тази фаза осем отбора играят финална осмица (Final Eight).
 

В групата на Лукойл Академик – група Н – са още италианският „Бенетон” /Тревизо/, украинският „Киев”, германският „Артланд” /Драгонс/ и френският „По Ортез”.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи