Това е Пини Гершон


Това е Пини Гершон
Пини Гершон
04-12-2007 19:28

Пини Гершон е роден на 13 ноември 1951 г. в Израел. Като баскетболист започва в Макаби Южен Тел Авив, който е част от Макаби (Тел Авив). Бил е основен играч на кадетите в този клуб. Кариерата му обаче много бързо приключва, когато на 24-годишна възраст получава тежка контузия и се отказва.
 

Дебютира като помощник треньор в различни клубове в Израел – Макаби Ришон ЛеЗион, Апоел Галил Елион, Апоел Ган Шмуел-Менаше, Апоел Тел Авив, Апоел Йерусалим и също като помощник в Израелския национален тим.
 

През сезон 1992/93 в Апоел (Галил Елион). Същия сезон клубът печели историческа титла, надигравайки в плейофите на финала Макаби (Тел Авив), което не се бе случвало в предишните 36 години.
 

През 1996 г. Гершон печели купата на Израел с отбора на Апоел (Йерусалим) като побеждава на финала Макаби. През лятото на 1998 г. вече преминава в Макаби, но отборът е в голяма криза. Те не могат да достигнат нивата от преди години, когато са играли основна роля в Европейския баскетбол.
 

Заедно със своя помощник Дейвид Блат стават втори в Евролигата през 2000 година, а през 2001 триумфират в Супролигата. През 2004 година Гершон с Макаби Тел Авив печели Евролигата в Тел Авив като на финала бият Скипър Болоня със 118-74. През 2005 г. В Москва ТАУ Керамика изненада големия фаворит за титлата ЦСКА Москва на полуфинала, а Макаби Тел Авив не греши срещу тях и печели с 90-78. Така Пини отново вдига купата на Евролигата.
 

На Файнъл Фоур-а в Прага през 2006 година Макаби Тел Авив губи на полуфинал от бъдещия победител в трунира на Евролигата ЦСКА Москва, а Гершон обявява, че е приключил с отбора от Израел. По-късно същата година сключва договор с гръцкия Олимпиакос. Играе финал в първенството на Гърция срещу Панатинайкос, а в Евролигата достига до осминфинал, където губи от ТАУ Керамика.
 

Пини Гершон е единствения треньор от Израел, който е печелил три пъти клубното първенство на стария континент.

През Декември 2007 поема националният отбор на България.

 

Титли:

Европейски клубен шампион – 3 пъти (Макаби Тел Авив-2001 Супролига, 2004, 2005 Евролига)
 

Шампион на Израел - 7 пъти (6 с Макаби Тел Авив и 1 с Апоел Галил Елион)
 

Купа на Израел – 8 пъти (6 с Макаби Тел Авив и 2 с Апоел Йерусалим)


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи