Треньорът на Бразилия е оптимист преди Олимпиадата


Треньорът на Бразилия е оптимист преди Олимпиадата
Хуан Мануел Монсалве (fibaeurope.com)
18-03-2008 10:46

Най-голямото предизвикателство пред треньора на бразилския национален отбор, Хуан Мануел "Мончо" Монсалве, е да събере всички топ играчи на страната за участията на международната сцена и да ги амбицира да играят така, както в клубните си отбори. С таланти като Леандро Барбоза, Андерсон Варежао, Марселиньо Уерташ, Тиаго Сплитер и много други, южноамериканците би трябвало да бъдат сила, с която всеки да се съобразява. Преди две години обаче, те не успяха да преминат груповата фаза на Световното първенство, а на шампионата ФИБА Америка трябваше да се задоволят с четвъртото място и пропуснаха да се класират директно за Олимпийските игри в Пекин.
 
„Играчите се представят добре за клубните си отбори в Европа и НБА, но не и в националния тим” – заяви Монсалве и допълни - „С усилена работа, разговори и дисциплина обаче ще успеем да достигнем Олимпиадата. Единствената цела на всички нас е да присъстваме на игрите, а с таланта, с който разполага отбора, можем да постигнем и повече”.
 
Монсалве, който е испанец, не е имал шанса да играе на Олимпийски игри и се надява като треньор да компенсира това разочарование. „Бях добър играч, но на 26 г. получих травма в коляното и това не ми позволи да отида на Олимпиадата тогава. На игрите в Сидни и Атина бях коментатор, но това в никакъв случай не е същото. Мислех, че никога няма да имам друг шанс, докато един ден президентът на Бразилската баскетболна федерация ме покани да водя отбора. За мен това е голяма възможност и искам да се отплатя на Бразилия с класиране за Пекин” – призна той.
 
Според него ще му трябва само месец за подготовка, като счита, че това време ще бъде достатъчно, още повече че всички останали страни ще разполагат с толкова. „Ще имаме около 35-40 тренировки, една-две контроли и следва турнира „Акрополис” (7-9 Юли). Важното е играчите да започнат квалификациите в добра физическа форма” – каза специалистът.
 
На квалификационния турнир в Атина, Бразилия ще се сблъска с домакина Гърция и Ливан в група А. Ако успеят да завършат на първо или второ място, южноамериканците ще срещнат Германия, Нова Зеландия или аутсайдерите Кабо Верде в четвъртфиналите. Визи за Пекин получават завършилите на първите три места в турнира.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи