Лукойл Академик без проблеми взе купата


Лукойл Академик без проблеми взе купата
Лукойл Академик взе купата (gong.bg)
27-03-2008 20:33

Отборът на Лукойл Академик не допусна сензация и рутинно си свърши работата, за да прибере поредната купа на България. Тимът, воден от Желко Лукаич, за пореден път срещу български съперник игра на пълни обороти само една четвърт (в случая втората), но въпреки това бе убедителен - победа с 83-102 над Черно море Еврохолд на финала на турнира за "Купа Леденика" в новата зала в Самоков.
 
Звездният тим на Лукойл започна, вече по традиция, напълно неконцентрирано, а амбициозният отбор на Черно море се хвърли с всички сили в мача. Логично, макар и неочаквано, варненци водеха с 12-4 след малко повече от 3 минути игра. При това всичките два коша на "студентите" бяха отбелязани от... познайте кой - Перо Антич, разбира се. Все пак и друг играч на шампионите се записа на таблото - Тодор Стойков вкара тройка за 12-7, с което загатна за намеренията на тима си да не търпи твърде дълго това моментно положение в мача. Все пак Черно море успя отново да поведе с 8 точки разлика при 17-9, но това беше и последния напън на символичните домакини в мача. С вече позатегната защита Лукойл направи серия от 10 безответни точки и малко повече от минута преди края на първата четвърт изравни (19-19), а след това и поведе (19-21) в резултата. След тези първи 10 минути шампионите водеха с точка разлика - 22-23.
 
Още от началото на втората четвърт те се развихриха и отказаха варненския тим от идеята, че може дори да мисли за сензационен успех в мача. Играчите на Желко Лукаич нанизаха 15 поредни точки и серията им бе прекъсната едва след почти 5 минути без кош за Черно море, при 25-37 - тройка на младия Александър Янев, за когото Пини Гершон призна, че е в плановете му за мъжкия национален тим. После варненци вкараха още две тройки чрез Брайс Шелдън и Симеон Ценов, но в момента, когато те имаха тези 9 точки в актива си за втората четвърт, Лукойл Академик вече имаше 22 - 31-45. Въпреки похвалните опити на съперникът им да играе максимално активна пресираща защита, шампионите продължиха да трупат преднина и до почивката вече водеха с почти 20 точки - 34-53.
 
Така второто полувреме бе далеч по-безинтересно и в него за Лукойл не бе нужно да се напъва кой знае колко, за да поддържа предимството си. Въпроса беше само кой ще бъде MVP на финалния мач в анкетата на журналистите и колко забивки ще направи един от кандидатите за званието - Перо Антич. Именно Перо обаче инкасира четвърто лично нарушение рано във втората четвърт и бе принуден да преседи известно време на пейката. Въпреки че и на полуфинала преди два дни той имаше проблеми с натрупани фаулове, този път поне играта му вървеше доста повече и именно той бе избран накрая за номер едно на финала.
 
Иначе, независимо дали Антич бе на игрището или не, отборът му наистина без особени усилия поддържаше разликата от около 20 точки. Тя стигаше и до 23, колкото бе в края на третата част - 57-80.
 
Най-голямата преднина за Лукойл бе 27 точки в началото на последната четвърт - 57-84. Но продължаващите да играят агресивно в защита баскетболисти на Черно море бързо пак я намалиха, след серия от 6 поредни точки за 63-84. Чест им прави, че продължиха да се борят до самия край да направят загубата си по-почетна в тази вечер, повече празнична за тях със сребърните медали, които получиха, отколкото разочароваща с очакваната загуба от фаворита Лукойл. В редиците на варненския тим с резултатна игра в нападение особено впечатляваше "стрелецът" Шелдън, който след своите 11 точки (3 тройки) за първите 3 части, набързо наниза още 3 тройки в последната и завърши мача като най-резултатен за своя отбор с 20 точки. Прибавени към 22 от полуфинала срещу Левски, те направиха американеца и топреализатор на целия финален турнир в Самоков.
 
Неговият отбор пък наистина успя да сведе разликата, с която загуби на финала, до по-малко от 20 точки. До края на мача пък най-интересното събитие, макар и негативно, бе лекото спречкване на Ненад Чанак с Аугустинас Витас, съвсем безсмислено само 2 минути преди края, при отдавна решен мач. Заради това сърбинът бе изваден от Лукаич и с "цели" 2 минути игра в мача бе ощастливен 18-годишният Благовест Спасов. Всъщност, въпреки че победителят в срещата се знаеше предварително, подобни игрови минути (по 2 и по 3) получиха и останалите млади таланти от школата на Академик - Димитър Филипов, Петрослав Зафиров и Калин Христов, а проектонационалът Чавдар Костов игра 13 минути.
 
Перо Антич записа 21 точки и 13 борби, с които, освен на финалния мач, според нашите класации е MVP и на финалната четворка, а и на целия турнир за "Купа Леденика България". Уили Дийн завърши срещата със 17 точки и 7 асистенции, а Ристе Стефанов - с 16 точки и 5 асистенции.
 
Освен Шелдън с неговите 20 точки, за Черно море Еврохолд се отличи и другият американец Тод Галъуей - с дабъл дабъл от 12 точки и 10 асистенции, както и Симо Ценов и Левен Белберов, които вкараха по 13 точки.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЧЕРНО МОРЕ - ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ЗА КУПА "ЛЕДЕНИКА" ПРИ МЪЖЕТЕ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ЗА КУПА "ЛЕДЕНИКА" ПРИ МЪЖЕТЕ
 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи