Тод Галъуей - MVP на 31-ия кръг


Тод Галъуей - MVP на 31-ия кръг
Тод Галоуей
13-04-2008 00:13

В предпоследния кръг на А-1 Тод Галъуей стана четвъртият американец през този сезон в елитната ни дивизия, който може да се похвали с титлата "MVP на кръга", след Лавел Пейн, Уили Дийн и Дуейн Мортън. Плеймейкърът обаче е едва вторият играч на Черно море Еврохолд с такова постижение, след Левен Белберов, който бе MVP на 22-ия кръг. Със сигурност най-важното за Галъуей обаче е, че със своите 30 точки (рекордни за него през сезона), 4 борби, 4 асистенции и 4 отнети топки успя да доведе тима си до драматична победа с продължение, въпреки усилията на гостуващия отбор на Ямбол за феноменален обрат накрая.
 
Именно от този мач, от редиците на борещия се "до последен дъх" Ямбол, е също и играчът с най-много отбелязани точки в този кръг - сърцатият гард Станислав Говедаров. Той наниза 31 точки в коша на варненци (също негов личен рекорд за 2007/08), но... дори не попадна в Топ 10 на кръга! Причината за това са повечкото грешки (9) и неточни стрелби (11) на Говедаров, явно резултат от силното му желание да изведе отбора си до изненадваща победа във Варна. Лидерът на Ямбол наистина гори в мачовете, но понякога и прегаря, което се вижда от убедителното му "водачество" в негативната класация по брой грешки средно на мач, с 4.4. Фактът, че втори в нея (с 3.7 на мач) от играещите в момента в А-1 е баскетболист като Уили Дийн, обаче доказва максимата, че който не играе, той не греши.
 
Иначе, първото място в нашата класация съвсем не бе "в кърпа вързано" за Тод Галъуей, защото същия коефициент като него - 32 - постигна и направилият пореден силен мач за Рилски спортист доминиканец Сантос Мартинес. Той обаче вкара "само" 26 точки при загубата на "скиорите" от Левски и, тъй като след коефициента това е вторият критерий за подреждането, остава след Галъуей. Мартинес добави и 10 борби за втория си пореден дабъл дабъл (и общо четвърти откакто играе за тима от Самоков) и вече в невероятните 6 поредни кръга е абониран за Топ 6. За втори пореден път пък е в подножието на върха. Остава му в последния кръг да покори и самия връх на индивидуалната класация, а това едва ли ще стане без той и съотборниците му да победят Спартак Плевен (което би им осигурило и седмото място преди плейофите)...
 
Трети в съботната вечер се нареди младокът Павел Маринов от Ямбол, който в завършилия инфарктно сблъсък във Варна вкара по-малко точки от съотборника си Говедаров - 24, но пък и пропускаше и грешеше по-малко. С равен на неговия коефициент - 29, на четвърто и пето място са Атанас Радев (Балкан) и Стефан Георгиев "Торо" (Левски), чийто точков актив е още по-малък (ако може да се нарекат "малко" отбелязаните съответно 23 и 20 точки), но двамата се отличиха и в борбата под кошовете в победните за своите отбори мачове.
 
Съотборникът на Радев Любомир Лилов пък се отличи с 9 асистенции за победата на Балкан над ЦСКА, а Уили Дийн "открадна" 5 топки при тази на Лукойл Академик в Плевен.
 
След 30-ия кръг временни лидери в общото класиране по показателите средно мач са: Перо Антич (коефициент - 27.8, точки - 23.2, и общо борби - 9.4), Вадим Река (борби в защита - 6.8), Станислав Славейков (борби в нападение - 3.23), Уили Дийн (асистенции - 5.8), Иван Лилов (отнети топки - 2.48) и Лавел Пейн (блокове - 1.39).
 
ТОП 10 НА 31-ВИ КРЪГ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А-1
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А-1 

КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи