Академик отпадна, засега няма да го има


Академик отпадна, засега няма да го има
Академик Варна
24-04-2008 10:45

Академик Варна или бившият Алвина загуби снощи с 86-105 последния трети мач от първия кръг на плейофите при мъжете срещу Ямбол и отпадна. Клубът се разпада, но причината не е финансова. Каква е, обясни президента на клуба Стоян Стоянов:


"Повече няма да има отбор, но причината не е финансова. Няма зала за тренировки и за детско-юношеската школа. В момента имаме дечица, които тренират, но няма база. Искаме да вкараме 200-300 деца в залите. Хората ни казаха в прав текст: "Няма за вас". Няма да се борим с вятърни мелници. Какъв е смисъла от псевдо-професионализма в баскетбола, след като нашия клуб с бюджет от 70-80 хиляди лева е на 10-то място, а отбори с 10 пъти по-голям бюджет са няколко места преди нас. Изпълнихме си програмата максимум - да влезем в плейофите и да вземем една победа срещу професионален клуб. Разбираме обаче, че сме излишни. Питам аз, какво ще стане с тия момчета, които отпаднат от представителния отбор на Варна. И друг въпрос имам - Какво ще стане, когато Симеон Варчев се оттегли от варненския баскетбол. Ще ви кажа - чака го много сериозна криза. Нашето съществуване е невъзможно физически. Няма къде да развиваме баскетбол. Толкова много състезатели има във Варна, които обичат тоя спорт, искат да играят, но в един отбор не могат да се реализират всички", казва Стоян Стоянов.

 

Иначе играещият треньор на Академик Борко Стоянов даде много висока оценка на изминалото първенство. "Не можахме да бием Ямбол в третия мач, тъй като не ни стигнаха и физически сили - играхме три мача за пет дни. Има си закономерности, които логично доведоха до успех за нашия тим. Смятам, че можехме малко по-добре да играем като за последен мач, но не се получи. Иначе на фона на това, което е действителноста за нашия отбор - 2-3 тренировки седмично, изцяло аматьорски отбор, работят и учат момчетата, представянето ни е повече от задоволително. Винаги се движим около девето-десето място в класирането, и за чисто аматьорски тим това си е постижение. Караме го само на ентусиазма на Стоян Стоянов и на желанието ни да има баскетболен отбор. Смятам, че можем да го оценим като изключително успешен сезона", заяви за Борко.

Той призна, че се надява, спонсорът да размисли. "За момента Стоян е твърдо решен това да е последната среща, която изиграваме. Дано през лятото размисли, но напълно го разбирам за решението му на този етап", завърши синът на легендата Христо Борисов.
 По материали на varna-sport.com и Позвънете Новини


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи