Балкан разби ЦСКА насред София, отива на полуфинал


Балкан разби ЦСКА насред София, отива на полуфинал
Балкан заслужено на полуфинал срещу Левски
29-04-2008 22:20

В мач, който бе белязан от грозни сцени преди началото му, Балкан победи като гост ЦСКА с 68-82 и се класира за полуфиналните плейофи на първенството, където ще срещне Левски. Нелепи и напълно излишни сблъсъци между иначе малобройни фенове на двата отбора (включително на самото игрище) забавиха старта на срещата с половин час. Всъщност на думата "фенове" тук й се полагат едни тлъсти кавички, защото в случая не става дума за привърженици на баскетбола, а за тийнейджъри, дошли в залата да си изливат отрицателните емоции, а не да гледат играта. Причина да бъдат допуснати инцидентите пък бяха пропуски в организацията на мача (по вина на домакините от ЦСКА и/или полицията - предстои да се уточни), заради които минути преди началния му час в зала "Христо Ботев" нямаше охрана.
 
Когато все пак най-после срещата започна и игрището се превърна от бойна арена отново в баскетболна площадка, скоро се видя, че проблемите на ЦСКА с организацията са не само извън терена, но и на самия него. Само през първите 5 минути, с няколко добри изяви на Живко Стоянов и Лавел Пейн, "червените" създадоха илюзията, че ще бъдат боеспособни в този мач - 10-4. После обаче всичко се разпадна и болезнено страдащата от прословутата липса на плеймейкър игра в нападение на ЦСКА се разпадна в тотален хаос. Човекът, който за пореден се опитваше да играе ролята на "пойнт гард" - Христо Николов "Гларуса" - изобщо нямаше ден, допусна няколко грешки и седна за известно време на пейката. Без него обаче безпътицата в атаката на домакините стана тотална, а след всяка тяхна грешка гостите от Балкан ги наказваха с успешна контраатака. В резултат на всичко това тимът от Ботевград записа уникалните 20 безответни точки за 10-24, и при 12-26, още след края на първата четвърт краят на сезона за ЦСКА вече се виждаше на хоризонта.
 
До средата на втората част обърканите и обезверени възпитаници на Росен Барчовски вече губеха с повече от 20 точки разлика - 18-39, като единствените им 6 точки за втората част до този момент бяха от две тройки на Джош Уошингтън. И той обаче беше трагичен в опитите си да организира играта и грешеше дори елементарни пасове. За разлика от тези на ЦСКА, играчите по периферията за Балкан - Павле Болковац и братята Лилови - не само нямаха проблеми да плетат комбинации, но и бяха безпощадни в стрелбата. Все пак домакините намалиха до 15 точки след нова тройка на Уошингтън, но основният "лирически герой" в трагично обречените опити на ЦСКА за обрат правеше и доста пропуски при някои от доста прибързаните си стрелби. До почивката разликата отново бе набъбнала до 20 точки - 30-50.
 
В началото на второто полувреме ЦСКА отново се хвърли да обръща мача и успя да запише серия от 7 безответни точки за 37-50, но скоро Балкан пак взе инициатива и поведе отново с 20 точки - 39-59. После домакините на два пъти намалиха пасива до 14 - първо при 48-62, а после и при 51-65, след поредна тройка на Уошингтън. Същият обаче продължаваше да прави и някои твърде нерезонни и дори нахални опити за далечна стрелба, а Любомир Лилов върна нова тройка за Балкан и разликата стана 19 в края на третата част - 51-70.
 
Така още преди последната четвърт нещата бяха ясни - ЦСКА нямаше сили, и най-вече нямаше идея и организация в атакуващ план, за да мисли за някакъв сензационен драматичен сценарий до края на мача. Той просто се доигра, като в последните минути, при над 15 точки преднина, гостите от Ботевград дори вече не се възползваха от шансовете за бърза контраатака след поредните грешки на "червените". Вместо това те забавяха нападението си при всяка възможност, за да изразходват по 24 секунди, било то и без да вкарат накрая. Именно последното стана причина Балкан да не отбележи много точки в тези последни 10 минути - само 12. Но и ЦСКА вкара в нея само 17 и напусна плейофите с конфузна домакинска загуба и много въпросителни за бъдещето на клуба преди следващия сезон.
 
Най-полезен от всички в мача бе Павле Болковац с 28 точки, 6 асистенции, 6 отнети топки и 5 борби за победата на Балкан. Другите най-резултатни от гостите бяха Дуейн Мортън с 18 точки и Любомир Лилов с 15 (вкл. 3 тройки). За ЦСКА Уошингтън вкара общо 23 точки, от които 15 от 5-те му тройки, но и пропусна 7 стрелби отдалеч. Младият Живко Стоянов завърши с 14 точки. Целият отбор на домакините записа общо 26 грешки - двойно повече от противниците си, които пък отнеха цели 19 топки.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЦСКА - БАЛКАН 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БАЛКАН 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЦСКА 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ НА ПЛЕЙОФИ 2008 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ НА ПЛЕЙОФИ 2008 

ПЛЕЙОФНА СХЕМА ЗА СЕЗОН 2008

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи