Левски се препъна у дома срещу Балкан, 0-1 в серията


Левски се препъна у дома срещу Балкан, 0-1 в серията
Младият Иван Лилов пак изведе Балкан до победа
05-05-2008 20:55

В първия мач от полуфиналната серия в плейофите отборът на Левски допусна нелепа домакинска загуба от Балкан със 74-75 и направи задачата си за класиране на финал много трудна. Сега "сините" нямат право на втора грешка у дома, а след това ще трябва задължително да измъкнат поне една победа и като гости в негостоприемната зала в Ботевград, ако искат да докарат нещата поне до решителен пети мач.
 
Въпреки липсата на контузения Златин Георгиев и наказания Ростислав Диков (и за двамата отсъствието ще бъде дълго), Левски разполага с много по-дълга и разностойна резервна скамейка от Балкан. Столичният тим обаче в тази среща не успя да се възползва от това, дори когато и тримата високи играчи в подкошието за гостите напуснаха за 5 фаула накрая.
 
Иначе баскетболистите на Балкан показаха "зъбите" си още в първите минути на мача - 0-5, а после и 2-12, след няколко точни стрелби на братята Лилови. И докато по-големият - Любомир - след това изпадна "в дупка" и се събуди чак към края, малкият - Иван Лилов - продължи да тормози отбора на Левски със силни изяви през целия мач. А това е само потвърждение на добрата форма и сериозните качества, демонстрирани от него и през целия сезон досега.
 
Все пак домакините намалиха пасива си (8-12), но Балкан успя до края да поддържа преднина от около 6 точки (която за момент бе станала и 9 след тройка на Дуейн Мортън). Втората четвърт започна при 17-23 и в първите й минути двата тима действаха доста нервно и несигурно в атака. После Левски оново намали, този път само до 1 точка (22-23), но с нова поредица от лоши отигравания допусна серия 1-9 и до средата на четвъртината гостите вече водеха с 23-32. После, след тройка на Иван Лилов, те поведоха и с 20 точки разлика, но и често фаулираха играчите на Левски, трупайки на сметката си негатив от лични нарушения. За съжаление на Юлиан Аладжов, неговите момчета така и не можаха да "настроят" мерника си от линията на фаула и до почивката пропуснаха цели 12 наказателни удара от 25 опита. Така полувремето дойде при 36-44.
 
Изправен до стената, в началото на третата част тимът на Левски се хвърли да обръща мача. Той направи силна серия - 11-2 - и поведе за пръв път в срещата - 47-46. Положението с личните нарушения в тима на Балкан стана още по-неприятно за тях - Бобан Билбия и Атанас Радев вече имаха по 4, а братята Лилови и Мортън - по 3. Все пак отборът, воден от Георги Младенов, успя отново да "влезе в час" и пак да поведе. После Левски си върна минималното предимство след 2 тройки в поредни атаки на крилата Станислав Славейков и Веселин Веселинов, но Балкан отново излезе напред в края на третата част - 55-57.
 
Четвъртата започна с нови смени на водачеството и, 7 минути и половина преди края, мачът все едно започваше отначало - 60-60. Тук Мортън направи и четвъртото си лично нарушение и му бе дадена почивка, а Билбия вече бе аут от игра с 5. Фаулове обаче бе натрупал и Стефан Георгиев "Торо" и скоро и той извърши своя 5-и. А моментът бе много неподходящ, защото след няколко поредни грешки на играчи на Левски, гостите бяха повели с 60-67 и докосваха победата в мача. Тяхното тежко крило Радев скоро също също напусна за 5 лични нарушения, но веднага го последва и Славейков от Левски. Тогава обаче и Мортън направи 5-ия си фаул и Балкан остана без нито един играч на постовете "център" и "тежко крило".
 
Левски в крайна сметка не успя използва ситуацията, въпреки че намали разликата само до 1 точка, 22 секунди преди края - 71-72. Последва тактическо нарушение, но завърналият се след дълго лечение на контузия и влязъл от пейката само преди секунди Бойко Миленков показа здрави нерви от линията - 71-74. Със страхотна тройка Юлиян Радионов изравни за 74-74, но при последната атака на Балкан, 6 секунди преди края, дойде и най-спорният момент в мача - сблъсък между Асен Великов и Павле Болковац, който съдиите видяха като фаул на защитника и с това решиха срещата. Болковац пропусна първия наказателен, но вкара втория за крайното 74-75. Отчаяната далечна стрелба на Великов със сирената бе неуспешна и гостите от Ботевград триумфираха с успех в първия си мач от серията, като гости в почти пълната зала "Триадица".
 
За тях Иван Лилов завърши с 25 точки и 8 борби, а другият традиционен реализатор на Балкан - Мортън - вкара 14, преди да седне принудително на пейката.
 
За Левски най-резултатен със 17 точки бе Славейков, който записа също 5 борби, 3 асистенции и 3 отнети топки, преди също да напусне преждевременно. Веселинов се отчете с 14 точки, 4 борби и 6 асистенции, а Стефан Георгиев - с 13 точки и 7 борби за само 22 минути игра. Роб Престън пък направи ново силно включване от пейката с дабъл дабъл - 14 точки и 10 борби.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛЕВСКИ - БАЛКАН
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ЛЕВСКИ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БАЛКАН
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ПОЛУФИНАЛИТЕ НА ПЛЕЙОФИ 2008
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ПОЛУФИНАЛИТЕ НА ПЛЕЙОФИ 2008
 
ПЛЕЙОФНА СХЕМА ЗА СЕЗОН 2008

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи