Уили Дийн подписа с Жалгирис за 1+1


Уили Дийн подписа с Жалгирис за 1+1
Уили Дийн III премина в шампиона на Литва
05-07-2008 09:53

Уили Дийн III – най-добрият играч в българското първенство за миналата година подписа договор с шампиона на Литва и участник в Евролигата Жалгирис Каунас. Контракта е за период от 1 + 1 години, съобщава официалният сайт на литовския гранд.


28-годишният американец изкара един сезон в шампиона на България, но веднага след неговото завършване обяви, че ще си търсси друг, по-силен отбор и има намерение да играе в Евролигата.
 

В мачовете от УЛЕБ Дийн правеше средно по 18.5 точки, 4.1 борби и 2.4 отнети топки на мач. Той подаваше и средно по 5.8 асистенции, като в груповата фаза през цялото време бе номер едно по този показател в целия турнир на УЛЕБ. В редовния сезон на мъжката А-1, турнира за купата и плейофите той бе с решаващ принос за много от тези 44 поредни победи на отбора си. Средно по 19.2 точки, 5.1 асистенции, 2.8 борби и 2.2 отнети топки, 5 дабъл дабъла от точки и асистенции (плюс два в УЛЕБ – общо 7 дабъл дабъла за сезона) и признанието от BulgarianBasket.com за Най-добър играч за 2007/08.


Дийн завършва престижния колеж Пърдю, специалност английска филология. През последния му сезон с екипа на Пърдю той записва по 17.8 точки, 5 борби и 2.2 асистенции средно на мач. Профилът на Дийн е впечатляващ, макар и имената на отборите, в които се е подвизавал в Европа да не са толкова стряскащи. През първата му година отвъд океана американецът играе за гръцкия Илисиякос. Преминава през Йоникос, Тюрк Телеком, където трупа опит и в турнира за Купата на УЛЕБ, и руския Спартак Приморие Владивосток.
 
Жалгирис е шампион на Европа през 1999, както и многократен участник в Евролигата. Дийн ще замени напусналия Дежуан Колинс. Треньор на отбора е Римантас Григас.
 
Мястото пък на Дийн в Лукойл Академик ще бъде заето от завръщащия се в клуба Антонио Бъркс. Американският плеймейкър бе привлечен миналото лято, но не успя да си уреди взаимотношенията с Цървена Звезда и не получи разрешение да играе за „студентите”


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи