Нов шамар за жените до 20 в Италия


Нов шамар за жените до 20 в Италия
Макариева с 11 т. за нашите (FIBAEurope.com)
12-07-2008 19:31

Националният отбор на България, жени до 20 години, загуби и втория си мач на европейското първенство (дизизия А) за тази възраст, провеждащо се в три града в регион Абруцо, близо до адриатическия бряг на централна Италия. В залата в градчето Сулмона нашите момичета, водени от опитния специалист Иван Лепичев, донякъде очаквано загубиха от отбора на Русия (20) с резултат 83-50. По-неприятен е начинът, по който го направиха - на практика развявайки бялото знаме накрая.
 
България (20) поведе с кош на Димана Макариева още в първите секунди за 0-2, но рускините бързо направиха резулатата 4-2. В тези минути обаче българките се държаха на игрището като равен с равен и при всяко повеждане на съперника с 2 точки неизменно изравняваха, до 10-8, когато дори успяха да поведат, след тройка на Мария Цанкова - 10-11. После, с кош с фаул на Макариева, резултатът стана 10-14 - най-голямата преднина на българския тим в мача, което в този момент даваше плаха надежда, че има някакви шансове за победа. Българките дори водеха след края на първата четвърт - 15-16, след нов кош на Мария Цанкова.
 
В тези минути двата отбора се редуваха да повеждат, до 19-18, когато рускините набързо дръпнаха в резултата - 23-18. Те обаче на този етап още не успяваха да се откъснат окончателно, тъй като българските им съпернички не се предаваха и успяваха да наваксват и да държат разликата минимална. Руският отбор обаче показваше много по-балансирана отборна игра - до средата на втората четвърт вече 10 момичета от общо 12 бяха влезли в игра, а 8 от тях бяха вкарали поне по 2 точки (за сравнение - от нашите бяха влезли 8 и 5 бяха вкарали). Благодарение на това, както и на по-стабилното присъствие под кошовете на високите си състезателки, тимът на Русия все пак започна да налага волята си още преди края на полувремето, повеждайки на два пъти със 7 точки разлика. Жаклин Златанова вкара тройка само 18 секунди преди края на полувремето и така на почивката нашите губеха само с 4 точки - 36-32.
 
Русия отново поведе със 7 точки в началото на третата част, но тогава дойде и моментът на българския плеймейкър Анета Митева - тя вкара 5 поредни точки (кош с фаул и след това нови два наказателни), за да намали пасива само до 2 точки - 41-39. Това обаче се оказа последният "напън" на българския отбор. Последваха цели пет минути без кош за нашите, а Русия вкара 10 поредни точки, преди отново Митева да намали, с тройка за 51-42. Но в последните 3 минути на третата част и на рускините им тръгна стрелбата от тройката и те набързо увеличиха преднината си от 9 точки до отчайващите 17 след края на четвъртината - 62-45.
 
Минута и половина след началото на последната четвърт, след като двата тима си размениха по един кош, атакуващият гард на България Цанкова "се събуди", вкаравайки от далечно разстояние за 64-50. За съжаление обаче тя и съотборнчиките й щяха да запомнят тази тройка като последния си кош в мача. Разликата в полза на руския отбор стигна неприятната "кота" 20 шест минути и половина преди края и българките буквално капитулираха, допускайки общо 19 безответни точки за крайното 83-50. Сметката сами може да си я направите - 8 минути и половина без нито точка за нашите и само 5 за цялата последна четвърт! Дали това беше разумно пазене на сили за предстоящата решителна битка с тима на Литва, или чиста безпомощност накрая срещу имащия физическо превъзходство съперник, тепърва ще видим.
 
За победителките от Русия 203-сантиметривят гигант Олга Жужгова завърши като най-резултатна с 13 точки, още три състезателки имаха двуцифрен актив - Ирина Романова, Наталия Жедик и Юлия Лукина с по 10, а други три вкараха по 8 точки. Резервите на Русия изиграха двойно повече минути (116) от тези на България (54 мин.) и допринесоха за успеха на тима си с цели 47 точки, срещу само 9 за българската "скамейка".
 
За България единствената, която събра двуцифрен актив от точки, и то най-вече заради изявите си в първите минути на мача, бе Димана Макариева с 11. Центърът Веселка Тодорова завърши с 8, колкото имаше и Митева (единствена от нашите със сносен процент на стрелбата, но пък, типично за нея, с твърде малко опити за такава).
 
Споменатият вече мач срещу Литва е утре от 14 ч., отново в Сулмона, и в него вероятно ще се реши кой ще остане на неприятното последно място в групата. Четирите последни отбора в отделните групи ще играят помежду си във втората фаза, за да се определи кои два от тях ще изпаднат в дивизия "Б" за догодина.
 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА РУСИЯ (20) - БЪЛГАРИЯ (20)


ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
 
ГРУПА A
 
ГРУПА B
 
ГРУПА C
 
ГРУПА D
 
ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ


ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ


Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи