Юношите тръгват с поражение на Евробаскет


Юношите тръгват с поражение на Евробаскет
България (юноши до 18 г.) със загуба в първия мач
26-07-2008 00:50

От четирите мача на български национални гарнитури в петъчната вечер равносметката бе 1-3 победи в наша вреда. Първо в контролни срещи мъжете ни зарадваха с победа над Полша, жените бяха разгромени от Словакия, а младежите паднаха от Испания. Накрая дойде и неприятният резултат вече в официален мач - юношите до 18 години започнаха участието си на Евробаскет 2008 за тази възраст в Гърция с разочароваща загуба от тима на Турция - 82-86.
 
Накрая нашите отстъпиха само с 4 точки, но бяха принудени през целия мач да догонват и мъчително да стопяват пасива си, натрупан сама за една трагична за тях първа четвърт на двубоя. Простите сметки показват, че ако момчетата на треньора Йордан Колев се бяха ориентирали по-бързо в обставновката в Общинската зала в Амалиада и бяха завършили например при равен резултат първите 10 минути, балансът в останалите щеше да им стигне за победа с 12 точки разлика!
 
Това "ако" и "например" обаче са само спекулация, а фактът е че нашите юноши в началото бяха като "пилета в кълчища" и докато излязат от тях, вече губеха с 16 точки разлика. Първо за малко повече от минута резултатът стана 0-8, а до средата на четвъртината българите губеха с 4-15, като единствените им 4 точки бяха дело на Христо Захариев. После и Божидар Аврамов се "разписа" за 6-15, но не успя да прекъсне черната серия и за 3 минути от 5-а до 8-а отборът инкасира още 7 безответни точки в коша си за 6-22.
 
Втората четвърт започна при 8-24 и мачът изглеждаше решен още тогава, но българските юноши явно бяха на друго мнение. Първо се разигра Александър Янев и с негова забивка резултатът стана 14-26. После нашите имаха нов спад и турците пак поведоха с 16 точки (14-30), но от този момент до края на полувремето основно българският отбор водеше играта и, макар и бавно и трудно, навакса част от изоставането си - 37-46 на почивката.
 
През второто полувреме нещата продължиха в същия дух - нашият отбор "драпаше" да обръща мача, а турците си "стискаха" здраво оставащата им преднина, и то успешно. До края на третата част, вместо да обърнат мача или поне да намалят, българските юноши бяха инкасирали още 4 точки пасив - 56-69.
 
И до средата на последната четвърт българите така и не успяха да се доближат повече до противника и мисията им изглеждаше все по-безнадеждна. Драмата дойде в последните 4 минути, когато турският отбор малко рано се успокои, че е спечелил мача, и от 70-82 вкара до края само 4 точки. Нашият тим върна 12, 6 от които в последните 21 секунди. За съжаление, за повече нямаше време и финалната сирена дойде при 82-86.
 
За юношите на България най-резултатни бяха двама с по 16 точки - Янев и Захариев. Центърът Иво Славчев добави 11, а резервата Васил Кьосев се включи добре с 10.
 
За Турция се отличи центърът Енес Кантер с 24 точки и 9 овладени топки.
 
Утре от 19 часа нашият отбор среща Хърватия във втория си мач в групата.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ (18) - ТУРЦИЯ 18)

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
 
ГРУПА A
 
ГРУПА B
 
ГРУПА C
 
ГРУПА D
 
ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи