Първа победа на младежите, идват най-тежките битки за оцеляване


Първа победа на младежите, идват най-тежките битки за оцеляване
Ч. Костов с най-голям принос за успеха (сн: ФИБА)
05-08-2008 17:21

На Евробаскет 2008 за младежи до 20 г. в латвийската столица Рига отборът на България най-после спечели първата си победа. Тя идва съвсем очаквано срещу един от аутсайдерите на първенството - Грузия, и съвсем навреме, по пътя към постигането на заветната цел. Цел, която явно през това лято се оформи, а и занапред ще стои, пред всички български национални формации, играещи в Дивизия А - оцеляването в дивизията. Тази прогноза е тъжна, но твърде реална, защото явно такова ни е нивото на баскетбола в момента и там ни е мястото - някъде между 12-и и 14-и в Европа за всичките ни отбори до 18 и до 20 г. Дано само да не се окаже, че мястото ни е там, където са кадетите и кадетките - в долните дивизии...
 
Разликата, с която бе постигната победата над Грузия днес, можеше да бъде доста по-голяма, над 25 точки. Нашите младежи обаче в края си позволиха отпускане, или може би просто ги застигна умората, за да спечелят само с 15 - 90-75.
 
Единственият момент, в който грузинците водеха, бяха първите секунди на мача. От 0-3 българските младежи вкараха 9 безответни точки за 9-3. После твърде бързо се отпуснаха и позволиха съперникът да намали до 11-10, но отново се мобилизираха и до края на първата четвърт натрупаха преднина от 10 точки - 24-14. В първите минути на второто полувреме отборът на Грузия имаше добра серия от 0-6, за да намали до 26-20, но отговорът на нашите бе моментален и решителен за крайната победа - 14 точки без да получат нито една в коша си и преднина от внушителните 20 точки, 3 минути преди края на полувремето - 40-20. Все пак до почивката грузинците събраха сили за ново намаляване на разликата, но този път то не беше толкова притеснително за нас - 44-29.
 
В първите минути на третата четвърт разликата отново наближи 20 точки - 50-31. После се движеше около 15, преди отново да набъбне до 19 в края на частта. След точно 30 минути игра резултатът бе 63-46. По малко от минута след началото на последната четвърт българските юноши успяха и да прескочат границата от 20 точки, като в следващите минути преднината им се колебаеше между 21 и 26. После обаче подцениха ситуацията, решиха, че са си свършили работата и в последните 2'40'' балансът бе 2-13 в полза на Грузия, за да стане разликата само 15 точки.
 
Един от лидерите на българската младежка формация, Чавдар Костов, доказа класата и добрата си форма с 26 точки, 7 борби и 6 асистенции в този мач. Като основен реализатор в срещата се отличи и влезлият като резерва Павел Маринов, който наниза 22 точки. Друг основен играч, Иван Лилов, бе много полезен за отбора, като беше съвсем близо до рядък дабъл дабъл от точки (14) и асистенции (9), към които добави и 5 борби. Четвъртият от нашия тим с двуцифрен точков актив (11 т.) е Павел Иванов, който също като съименника си Маринов, се включи добре от скамейката.
 
Нашите имаха известни проблеми само с двама от отбора на Грузия, на който определено не му достигат класни играчи за всички постове. Единият е 216-сантиметровият гигант Гиорги Шермадини, който е топ реализатор на тима си и убедителен водач във временните класирания за MVP и за най-добър борец по кошовете на първенството. Срещу нашия отбор той вкара 24 точки, грабна 13 борби и блокира цели 6 стрелби. Другият, отсрамил се с добра игра при загубата на грузинците, е високият само 207 см Ричард Матиашвили, записал 18 точки и 9 борби в мача.
 
Въпреки успеха срещу кавказците, шансовете на нашите за оставане в елита не изглеждат много по-големи отколкото преди този мач, защото тепърва им предстоят двете най-тежки и най-важни изпитания във вече до болка познатия ни през това лято формат - "групата на борещите се за оцеляване", група G. Утре срещаме младежите на Гърция, представители на баскетболна школа, която няма нужда от много реклама. Достатъчно е да споменем, че само преди два дни юношите им станаха шампиони на Европа. Вдругиден пък нашият отбор играе с тима на Словения, който днес се наложи в оспорван мач над Словения със 77-70. Така нашите момчета ще трябва утре задължително да бият "елините" и така да ги пратят в Дивизия Б, ако не искат сериозно да застрашат собственото си място в елита.
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ГРУЗИЯ (20) - БЪЛГАРИЯ (20)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА G С БЪЛГАРИЯ (20) 
 
ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА G С БЪЛГАРИЯ (20)

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008 ЗА МЛАДЕЖИ (20)
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ (20) ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2008 ЗА МЛАДЕЖИ (20)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи