Страхотна победа, падна и Италия


Страхотна победа, падна и Италия
България ликува (FIBAeurope.com)
30-08-2008 20:46

В един изключително драматичен мач пред препълнени трибуни в зала Универсиада националният мъжки тим на България постигна страхотна победа над Италия с 81-80. С този успех вече активът на българския отбор е 3 победи, все още без загуба, докато италианците вече имат 3 загуби и шансовете им за класиране на Евробаскет 2009 значително намаляват.
 
Италия имаше две нападения в края на мача, но така и не успя да реализира и двете си стрелби, което запази резултата 1 точка в повече за нашите момчета.
 
В първата четвърт и двата отбора имаха отличен процент от зоната за 3 точки и се надпреварваха в първите 10 минути кой отбор ще вкара повече тройки. Бяха нужни цели 10 минути за защитите и на Италия, и на България да се настроят на тази стрелба от далечно разстояние. Италия на два пъти се откъсна с по 6 точки, но българите отговаряха подобаващо.  В първите десет минути бяха вкарани общо 11 тройки - 6 за Италия и 5 за България. Особено силно в тези минути игра Масимо Булери, който вкара 4 от тройките на своя отбор. Все пак 5 секунди преди края Димитър Ангелов отбеляза кош с фаул и България поведе с 25-23.
 
През втората четвърт срещата продължи да бъде равностойна, а на почивката Италия бе напред с точка 41-42. Гостите бяха вкарали 8 тройки срещу само 5 за българите, но нашите имаха преимущество в борбата с 23 срещу 18 овладени топки. Проблемите ни идваха най-вече от пропуските от наказателната линия - само 10/16 за тези 20 минути - и, както вече споменахме, от много добрата стрелба на италианците от далечно разстояние. Тодор Стойков бе вкарал само 3 точки от наказателни удари, но през второто полувреме именно той щеше да се окаже печелившият коз за националния тим на България.
 
Както и в срещата с Унгария преди седмица, италианците започнаха много слабо третата четвърт. Нашите направиха серия от 15-4 и поведоха за първи път в мача с двуцифрена разлика 56-46. Малко по-късно пък след два успешни наказателни удара на Димитър Ангелов аванса стана 11 точки – 61-50, което всъщност се оказа и най-голямата разлика в полза на българите в срещата, 2 минути преди края на третата част. Това обаче накара италианците да се окопитят и направят 10 безответни точки за 61-60 девет секунди преди края на частта. Звездата на Бенетон Тревизо Матео Сораня вкара 8 от тези 10 точки (2 тройки), а Луиджи да Томе добави 2 наказателни удара. Както и в края на първата четвърт, нашите чрез Ибрахим Джабер успяха от своя страна да прекъснат серията на Италия и натурализираният българин отбеляза два наказателни удара за 63-60 - резултатът, при който се влезе в последната част.
 
Двата отбора не позволиха никой да се откъсне в резултата, а стрелбата от тройката на Италия отново заплашително тръгна в заключителните минути от мача. Четири минути преди края, след като си размениха поредната порция тройки, да Томе за тях и Стойков за нас, на таблото светеше равенство 75-75. Тук е моментът да се отбележи, че при всеки опит на гостите да дръпнат в резултата, Стойков се разиграваше и не им позволяваше това да се случи. Капитанът показа истинското си лице точно тогава, когато България най-много имаше нужда от него.
 
След кош на борещия се както винаги докрай Стефан Георгиев и два наказателни удара на непримиримия Деян Иванов, българите поведоха със 79-75 при оставащи малко повече от 3 минути до края. Булери отново влезна в игра и веднага вкара редовната си тройка за 79-78. Последваха няколко пропуска на двата тима, а Да Томе използва недоразумение в българската защита и изведе гостите напред с точка (79-80) минута и 28 секунди преди края на срещата. При оставащи 1:13 Филип Виденов бе фаулиран от Сораня и вкара два наказателни удара, които всъщност се оказаха и последните точки в този драматичен мач.
 
Двата отбора си размениха по едно нападение без успех, преди да дойдат последните 32 секунди от мача, в които италианците имаха на два пъти притежанието на топката.
При първата си стрелба от зоната на тройката Булери не успя, но италианците овладяха борбата под коша и атакуваха до края на срещата. Три секунди преди края топката бе избита и италианците трябваше да я вакрат отстрани. Старши треньорът на гостите Карло Рекалкати не взе тайм аут и остави възпитаниците му да решат как да атакуват. Последва стрелба със сирената отново на Булери и топката дори не успя да докосне ринга. По този начин всичко приключи и българите ликуваха. Зрителите в зала „Универсиада” и тези по телевизонните екрани станаха свидетели на може би най-голямата победа на българския национален отбор през последните години.

За България най-резултатен бе Филип Виденов с 21 точки, Деян Иванов добави 17, а капитанът на отбора Тодор Стойков вкара 13 (10 през второто полувреме).
 
Италианците вкараха 16 тройки от 35 опита, като 5 от тях реализира гардът на Армани Джийнс Милано Масимо Булери. Той бе най-добър стрелец за гостите с 18 точки, а резервата Луиджи да Томе се включи отлично с неговите 17 точки и 9 борби.
 
В момента в другата среща от групата Финландия играе у дома срещу Сърбия. Следващите две срещи на България са две поредни гостувания - на Сърбия и Унгария другата седмица.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ – ИТАЛИЯ


ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА А В КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи