Жените се държаха 25 минути, после не устискаха


Жените се държаха 25 минути, после не устискаха
Диана Найденова (Intime sports)
30-08-2008 23:38

Докато мъжкият тим триумфира в София, женският национален отбор на България допусна първа загуба в тазгодишните квалификации за Евробаскет 2009 в Латвия. Състезателките на Николай Боруков бяха победени от Гърция като гости със 70-59 и временно се намират на второто място в група D от тези квалификации. Българките доминираха в първите 25 минути от двубоя, игран пред около 300 зрители в гръцката столица. Но след това просто не можаха да удържат напора на отбора-домакин.
 
След едно сравнително равностойно първо полувреме, българските имаха преднина от 3 точки в неговия край - 27-30. Баскетболистките на Гърция влязоха в тази среща в ролята на голям фаворит, след като бяха спечелили само преди няколко дни първия си мач в Белград срещу Сърбия. Те са общо взето с този състав, който игра на Евробаскет 2007 в Киети преди една година.
 
Нашите обаче не се стъписаха и играха абсолютно равностойно през първите 20 минути от срещата. Нещо повече, още с началото на третата четвърт България направи серия от 0-9 и поведе с 12 точки разлика – 27-39, най-много до този момент в мача. Трябваше да изминат почти 4 минути игра от второто полувреме преди Гърция да вкара първия си кош.
 
В средата на тази трета част резултатът бе 31-43 за България и нещата изглеждаха доста добре за момичетата на Боруков. Гъркините обаче направиха серия от 14-2 за 5 минути и след 30 минути игра изравниха - 45-45.
 
В този момент като че ли нашите момичета се пречупиха и за 2'28'' игра от последната част Гърция отбеляза 9 безответни точки за 54-45 и вече тук реши мача в своя полза. Нашите върнаха чрез Евелина Гунева един кош за 54-47, но последва нова серия от 10-0 за Гърция за 64-47 при оставащи 4'27'' до края на срещата.
 
Накрая България загуби с 11 точки - 70-59, след като момичетата от отбора ни практика играха само 25 минути на терена. В останалото време те просто се предадоха, а опитният тим на Гърция успя да го използва по най-добрия за тях начин.
 
Най-резултатни за България бяха Гергана Брънзова с 21 точки, а Евелина Гунева се отчете с 12. Брънзова добави и 13 борби за дабъл дабъл.
 
За домакините от Гърция Евантия Малци отбеляза 18 точки, а Пелагия Папамихаил и Димитра Каленцу добавиха по 14.
 
Боруков използва само 7 състезателки в този двубой, а основната петица не получи голяма подкрепа от скамейката (само 1 точка).
 
Подобно на мъжете, в сряда България гостува на Сърбия, само че в Ниш, в мач номер 3 от квалификациите. При жените условията за класиране са малко по-либерални – директно за финалите получават „визи” първите два отбора от всяка от четирите групи плюс най-добрият трети тим от тях.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ГЪРЦИЯ - БЪЛГАРИЯ

ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА D ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи