Без да впечатли, Сърбия се върна начело в групата


Без да впечатли, Сърбия се върна начело в групата
Торо се бори срещу Кръстич (FIBAeurope.com)
04-09-2008 00:03

Отборът на Сърбия излезе начело в квалификационната група А по пътя към Евробаскет 2009 след като надигра у дома България със 74-64. Сърбите заложиха на здрава защита, а от своя страна българите не разкриха потенциала си в атака и в крайна сметка се стигна до заслужен успех за тима на Душан Ивкович. Домакините трябваше да поведат с 21 точки разлика по средата на последната част преди българските баскетболисти да разкрият част от своите умения и направят загубата по-почетна.
 
Нашите баскетболисти вложиха доста усилия, но някак нещата не вървяха в нападение. Оттам и дойдоха големите проблеми на момчетата на Пини Гершон. Сърбите бяха съсредоточили всички свои усилия върху опазването на тримата най-добри в нашия тим – Виденов, Стойков и Джабер. Всичките им стрелби като махнем тези в края на срещата бяха трудни, в повечето пъти през човек и това несъмнено се отрази на процента им в стрелбата от разстояние. На сърбите бе ясно, че спрат ли това ударно трио, значи са си свършили почти работата. Българите вкараха само 26 точки през първото полувреме, по 13 във всяка една от първите две части. Баскетболистите на израелския спец Пини Гершон задържаха много топката и трудно стигаха до чиста позиция в стрелбите си.
 
През цялата трета четвърт сърбите поддържаха двуцирена точкова разлика, за да дойде времето на Величкович в последната част. В три поредни атаки той не пропусна от тройката и направи разликата 20 точки – 65-45. А когато и Милош Вуянич вкара единствената си стрелба в мача по средата на частта, преднината на домакините стана 21 точки – 68-47. В този момент нашите се посъбудиха и загатнаха за това, че преди тоя мач бяха най-доброто нападение в групата със средно по 86.7 точки на среща. В крайна сметка не се доближиха много до това средно постижение и завършиха с близо 23 точки по-малко от него.
 

Освен това българите направиха доста пропуски от наказателната линия (9 от 17 – само 52.9 %) и допуснаха 14 технически грешки (по 4 за Джабер и Стойков). Само ако бяхме вкарали полвината изпуснати наказателни и бяхме допуснали на половината технически грешки...
 

Сърбите имат много добър и талантлив състав, но не направиха някакво супер впечатление с  представянето си. С изключение може би на серията от тройки на Новица Величкович през второто полувреме и със здравата си защита срещу объркания в нападение отбор на България. Нашите обаче трябва да си вярват, че могат и срещу такива съперници да играят успешно и дявола не е толкова черен, колкото си мислят. Защото определено нашите могат много повече от това, което изнесоха пред близо 15 000 зрители в „Београдска Арена” в сръбската столица.
 

Националните ни отбор не показа истинското си лице и не разкри възможностите си в този мач срещу един силен съперник, какъвто е Сърбия. Сега най-важното е да си вземат поука от тази битка, за да разкрият таланта си при госуването си в Унгария в събота вечер. Няма нищо срамно от това да паднеш в Белград от баскетболна нация като Сърбия. Но определено можем много, много повече и е сигурно, че ще го покажем още в следващия мач срещу маджарите.
 

Над всички от състава на Сърбия бе Новица Величкович, който имаше невероятен ден от зоната за 3 точки и вкара цели 6 тройки (5 във второто полувреме) за общо 20 точки.
За България Ибрахим Джабер отбеляза 12 точки, а Деян Иванов и Стефан Георгиев добавиха по 10. Те бяха и единствените състезатели от българския отбор с двуцифрен актив в този двубой.
 
Основните оръжия на българския тим в атака – Филип Виденов и Тодор Стойков пък останаха само с по 7 точки след като сърбите бяха взели сериозни мерки около тяхното опазване.
 

В събота от 19.00 часа българско време в Шалготарян срещу домакина Унгария в много важна среща в европохода на Пини и комапния към европейското първенство в Полша догодина.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА СЪРБИЯ - БЪЛГАРИЯ


ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи