Невероятен шанс и за женският национален отбор


Невероятен шанс и за женският национален отбор
04-09-2008 19:09

Женският национален отбор на България малко остана в сянка в сравнение с мъжкия, но и те имат добри шансове да попаднат сред най-добрите на европейското първенство догодина, което ще бъде за тях в Латвия.
 
За финалите на Евробаскет 2009 (жени) се класират първите два отбора от всяка една от четирите групи (общо 8) плюс най-добре класиралия се трети отбор от тях (1 отбор). Това означава, че общо 9 отбора ще получат директни визи за финалите в Латвия. Освен тях, без да участват в този квалификационен цикъл право на участие са добили 5 отбора, а именно:
Русия
Испания
Беларус
Латвия
Чехия
 
Последните два отбора (15-и и 16-и) за шампионата в Латвия ще дойдат от допълнителните квалификации преди самото европейско първенство.
 
Колкото и странно да звучи, колкото повече губят, толкова по-големи стават шансовете им за класиране на Евробаскет 2009. Това е така, защото Гърция прави голяма услуга на отбора ни до този момент и победи другите два съперника – Сърбия и Белгия на техен терен, с което значително намали техните варианти за класиране. Едно е сигурно, от група D няма да бъде класиран така наречения най-добър трети отбор по простата причина, че заелите трети места в другите три групи ще имат по добро съотношение победи/загуби. Най-вероятно е това да се случи в група А, където дори третия отбор може да завърши в класирането с 6 победи и 2 загуби. Така, че ако искат да играят на финалите на Евробаскет 2009, българските баскетболистки трябва да гонят място сред първите два отбора в групата. А за да станат втори, на българките може да им стигнат и 3 постигнати победи. Това обаче крие много условия и са зависими от зихода на двубоите на Гърция срещу Белгия и Сърбия в Атина. Важно е нашите да гонят добър резултат в събота в Белгия. Разбира се, че ще се радваме на пълен успех, а ако ще е загуба – то би било добре тя да бъде  максимум до 3 точки (в Самоков ги бихме с 4). При това условие всякакво равенство с Белгия няма да ни пречи да бъдем преди тях. Все пак има още три мача за всеки отбор в групата и ето каква е ситуацията до този момент:
 
Временно класиране в група D (победи-загуби):

1. Гърция 3-0

2. Белгия 1-2

3. България 1-2

4. Сърбия 1-2

 

Оставаща програма за всеки отбор:

 

Гърция
Домакин
06.09. Сърбия
13.09. Белгия
 

Гост
10.09. България
 

Белгия
Домакин
06.09. България
10.09. Сърбия
 

Гост
13.09. Гърция
 

Сърбия
Домакин
10.09. Белгия
 

Гост
06.09. Гърция
13.09. България
 

България
Домакин
10.09. Гърция
13.09. Сърбия
 

Гост
06.09. Белгия


ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА D ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи