Чао, европейско в Латвия...


Чао, европейско в Латвия...
Борба за всяка педя терен, но накрая пак загуба
10-09-2008 21:35

Женският национален отбор на България претърпя четвърто поредно поражение, този път у дома, и вместо да гони класиране за европейско първенство, сега ще трябва да мисли за оцеляването си в Дивизия А. Момичетата на Николай Боруков отстъпиха в "Арена Самоков" на Гърция с 65-76, с което се закотвиха на последното място в група D на женските евроквалификации. Малко по късно дойде и новината за победа на Сърбия над Белгия, което вече означава, че и на теория нашите няма как да се отлепят от това последно място, дори при победа над сръбкините в последния мач. Сега надеждите на нашите баскетболистки са да попаднат в групата от 6 отбора, които ще участват на допълнителната квалификация за последните две визи за европейското първенство в Латвия. Последната група от 4 отбора ще бъде сформирана от тимовете с най-лоши показатели между тези, които няма да се класират директно още след тези квалификации. Те ще играят мачове помежду си и последните два ще изпаднат в дивизия В.
 
След 0-4 я началото българките отбелязаха 6 поредни точки, за да поведат 6-4. Тогава обаче в нападението им настъпи пълна дезорганизация и гъркините се възползваха от това за да направят на свой ред серия от безответни точки (7) за 6-11. Скоро на мястото на изненадващо започалата мача Ивелина Вранчева в игра се появи основният плеймейкър на нашия отбор Диана Найденова, с цел да внесе повече ред в атакуващ план, което в последните минути на първата четвърт донакъде се получи. В същото време Николай Боруков пусна на игрището и Евелина Гунева, като нейната мисия пък бе да осигури още една заплаха за коша на противника; за съжаление всички точки, с изключение на една, за нашия отбор през тази първа част бяха дело на двете в подкошието Гергана Брънзова-Ерденай (8) и Милена Томова (6). Нашият отбор не беше вкарал нито една точка, а в защита допускаше гостите да бележат от всякакви позиции.
 
Въпреки всичко България намали разликата до 3 точки в края на първата четвърт - 15-18. После обаче Гърция отново дръпна в резултата, като разликата стигна 8, а после дори 9 точки. Гунева започна да вкарва, но никой друг не помагаше на Брънзова и Томова в завършващата фаза на атаката, а в защита се допускаха все по-лесно кошове. Едва минута преди края на полувремето някой друг освен споменатаото вече трио се разписа за нашият тим - това бе завърналата се в игра Вранчева, която вкара важна тройка и така разликата бе намалена до 4 точки (28-32). Последва размяна на кошове с фаулове, за да се стигне до 32-37 на почивката. Гунева вече бе най-резултатна за нашите с 11 точки, а Брънзова, Томова и Вранчева имаха съответно 10, 8 и 3. Никоя друга от българските баскетболистки обаче нямаше точка в актива си, докато седем от гъркините се бяха разписвали - две от тях с по 8 и две с по 6 точки.
 
Една от тези, които имаха по 8 точки за Гърция през първото полувреме - Стиляни Калциду - набързо наниза два коша (вторият - тройка) в началото на второто и отборът й поведе с 33-42. После почти през цялата трета четвърт гъркините поддържаха разлика между 7 и 10 точки в своя полза. Все пак в самия край на четвъртината нашият отбор имаше някои добри изяви в защита и от 41-51, след 2-3 грешки на съперника, успя да навакса половината от пасива си. Така частта завърши при 46-51.
 
Последва обаче ново объркване в българските редици и в само за минута и половина в началото на последната четвърт гостуващият тим отново направи преднината си двуцифрена - 46-57. Опитната Найденова правеше всичко възможно да внася спокойствие в нападението на нашите, а освен това вкара и тройка, която бе едва трета за българките в мача. Нейните усилия обаче бяха недостатъчни при положение, че гръцките състезателки бяха оставяни много по-свободни да бележат тройки и до средата на последната четвърт вече имаха 10 такива. След като бе даден тон за това, двата отбора продължиха със стрелбите от тройката, но далеч повече успех имаха гъркините. Нашите вкараха още една тройка чрез Таня Чиров, но до края само "удряха греди" и си останаха само с 4 успешни далечни стрелби в срещата, при цели 12 за гъркините (6 от тях в последната четвърт, включително 2 поредни на Анастасия Костаки!). Тази "престрелка" в последните 10 минути реши изхода на мача. Гъркините запазиха преднината си, въпреки че в един момент, след размяна на фаулове и наказателни удари, тя бе намалена до 6 точки. На нашите момичета просто не им стигна вяра и самочувствие, за да направят пълен обрат, загубиха с 65-76 и се простиха с шансоветe си за класиране на Евробаскет 2009 в Латвия.
 
Гергана Брънзова-Ерденай завърши като най-резултатна за нашите, с 20 точки, към които добави и 13 овладени топки за своя дабъл дабъл. Милена Томова също грабна двуцифрен брой борби - 11, но си остана само с 8-те точки от първото полувреме. Таня Чиров със силните си втори 20 минути записа 11 точки и 9 борби, а Евелина Гунева завърши с 13 точки.
 
За победата на Гърция Стиляни Калциду вкара 19 точки (вкл. 4 тройки), Анастасия Костаки - 16, Димитра Каленцу - 11 (вкл. 4 тройки), а Пелагия Папамихаил - 10; Евантия Малци наниза общо 3 тройки, но остана само с тези 9 точки.
 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ - ГЪРЦИЯ

ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА D ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи