Ситуацията в група А от мъжките квалификации за Евробаскет 2009


Ситуацията в група А от мъжките квалификации за Евробаскет 2009
България (мъже)
13-09-2008 21:55

След изиграването на днешните две срещи от нашата квалификационна група за Евробаскет 2009 за мъже ситуацията в група А с България към момента започна да се изяснява.  
 
След победата на Италия над Финландия със 69-62 и Сърбия над Унгария с 89-61 става ясно, че Финландия и Унгария са аут и нямат шанс за класиране. Само три отбора – Сърбия, Италия и България може да попаднат на първите две места, първото от които дава  директна виза за Евробаскет 2009, а второто шанс за борба с другите втори места в останалите три групи.
 
Сърбия със сигурност ще бъде между тези първи две места, а Италия и България водят битка за второто място. Все още обаче на сърбите им трябва още една победа, за да са сигурни в класирането си за европейското първенство.
 
Италия може да се класира само при условие, че България загуби и двата си оставащи мача до края. Тогава „адзурите” ще завършат на второ място и ще мерят актива си спрямо останалите втори места в другите групи. Техният шанс обаче да се измъкнат срещу другите втори отбори е много минимален, почти нулев, тъй като имат отрицателна кошова разлика.
 
Вариантите за България в оставащите две срещи (гости на Италия в сряда и домакини на Сърбия в събота) за класиране на Евробаскет 2009 са следните:
 
1. Две победи ни класират на 100 % и не сме зависими от другите групи.

2. Ако загубим от Италия, трябва да победим Сърбия и ще сме втори. Но трябва да разчитаме в другите групи да има втори отбор с 3-3.
 
3. Съществува вариант и с две загуби да станем втори, но:
- трябва да паднем с 1 точка в Италия и ще имаме по-добра кошова разлика от тях (ние сме +42, те са -17)

- или ако паднем с повече от 1 точка в Италия да се надяваме Финландия трябва да победи и в двете си срещи до края, за да стане тройна въртележка между България, Финландия и Италия и ние да имаме най-добър коефициент от мачовете помежду ни. И в тази ситуация пак разчитаме да има отбор от другите групи с актив 3-3 и по-лоша кошова разлика.

Временно класиране в група А (победи-загуби):

1. Сърбия 5-1

2. България 4-2
---------------------------------

3. Италия 3-4

4. Унгария 2-5

5. Финландия 2-4

Оставаща програма в групата:
Сряда, 17 септември
21.00 Италия – България
21.30 Сърбия – Финландия
 
Събота, 20 септември
19.00 Финландия – Унгария
20.45 България – Сърбия


ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА А ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи