Кой за какво се бори в последния ден от квалификациите


Кой за какво се бори в последния ден от квалификациите
20-09-2008 15:46

Каква е ситуацията във всичките четири групи и кой за какво се бори в последния ден от квалификациите за Евробаскет 2009. За финалите в Полша директно се класират победителите във всичките четири групи, както и три от най-добрите втори места в тях.

Всички отбори, които не се класират за Евробаскет 2009 от тези квалификации ще бъдат ранкирани по съотношение на постигнати победи спрямо изиграни мачове и най-добрите 6 от тях ще участват на допълнителната квалификация.
 
Останалите 4 пък ще се борят да останат в дивизия А като само два от тях ще запазят местата си, а последните 2 казват довиждане на елитната дивизия в Европа. На тяхно място влизат най-добрите 2 от дивизия В.
 
Квалификации за Евробаскет 2009
 
Група А
19.00 Финландия – Унгария
Победителят от този мач отива на допълнителна квалификация за класиране на европейско първенство, докато загубилия няма да има тази възможност и ще се бори на бараж за оставане в дивизия А.
 
21.00 България – Сърбия
Сърбия вече се класира и за тях мачът в София е без значение. България със сигурност ще завърши на второ място, но това не гарантира директно класиране без да се съпостави с другите втори места в останалите три групи. Победа ще означава, че не ни интересуват изходите от другите три групи, а при загуба разчитаме на добрата си точкова разлика и се надяваме да не ни я стопят съперниците в група D.  
 
Класиране:

1. Сърбия 6-1 (+129)

2. Италия 4-4 (-16)

3. България 4-3 (+41)

4. Финландия 2-5 (-57)

5. Унгария 2-5 (-97)


Група В
18.35 Португалия – Латвия
Латвия вече е сред финалистите на Евробаскет 2009, независимо от изхода на мача. Победата за Португалия ще означава много, тъй като тя ще ги остави над чертата на изпадащите отбори и ще им даде шанс чрез допълнителна квалификация да стигнат до европейското първенство.
 
21.15 Македония – Естония
Победа на съседите ни гарантира класиране на Евробаскет 2009, докато при загуба те ще завършат втори и стават зависими от другите три групи. За Естония единственият начин да избегнат баражите за оставане в дивизия А е да победят в Скопие. Трудно осъществимо.
 
Класиране:

1. Латвия 4-1 (+47)

2. Македония 3-2 (+40)

3. Португалия 2-3 (-66)

4. Естония 1-4 (-21)


Група C
16.30 Украйна – Белгия
Загубилият в тази среща със сигурност ще се бори на бараж за оставане в дивизия А. Лошите новини за победителят в тази група са, че дори и победа много трудно ще ги избави от същата участ. Разчита се Португалия да се издъни у дома срещу Латвия.
 

21.00 Франция – Турция
Турция играе единствено за честта си и да попадне в по-добра линия на жребия за групите на Евробаскет 2009. Те вече се класираха за него след като спечелиха всичките си 5 срещи по безаплеационен начин. Не таква е ситуацията с Франция, въпреки помощта на Тони Паркър. „Петлите” трябва да треперят до последно и подобно на нас – победа ще ги класира със сигурност, докато при загуба разчитат на точкова разлика, която е дори по-лоша от нашата.

 

Класиране:

1. Турция 5-0 (+78)

2. Франция 3-2 (+16)

3. Белгия 1-4 (-45)

4. Украйна 1-4 (-49)


Група D
21.00 Израел – Чехия
И двата отбора имат теоретични шансове за класиране, но както вече многократно написахме разчитат на победи с много големи разлики и съответно на загуби на България или Франция ...също с големи разлики. Чехия е в по-изгодна позиция, тъй като е само -4, докато Израел е -13. Победителят от тази среща най-вероятно ще играе в допълнителната квалификация, а в нея ще попадне и загубилия, ако е с прилично малка разлика.


21.00 Босна и Херцеговина – Великобритания
Великобритания вече се класира и постигна значителен успех, след дълъг период от време те ще играят на европейско първенство. За Босна победата означава сигурно участие в допълнителната квалификация, а за нещо повече трябва да се стопява огромната разлика с България и Франция. Загуба обаче ще ги приближи доста до Украйна и може да изпаднат под чертата и играят бараж за оставане в дивизия А.
 

Класиране:

1. Великобритания 4-1 (+31)

2. Чехия 2-3 (-4)

3. Израел 2-3 (-13)

4. Босна и Херцеговина 2-3 (-14)


ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ В ЕВРОКВАЛИФИКАЦИИТЕ

Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи