Очаквана загуба за Лукойл Академик в Москва


Очаквана загуба за Лукойл Академик в Москва
Стойков срещу Нахбар (dynamobasket.com)
02-12-2008 20:28

Мъжкият шампион на България Лукойл Академик допусна втора загуба в турнира Еврокъп след като бе надигран в Москва от местния Динамо със 78-94. Руснаците натрупаха солиден аванс още след първата четвърт и след това усилията на „студентите” стигнаха само за почетна загуба с 16 точки разлика. В същото време другият руски представител в групата УНИКС Казан надигра латвийския Баронс със 76-55. Това означава, че УНИКС и Динамо вече се отделиха на първите две места в групата с по 2 победи, а Лукойл Академик и Баронс нямат записан успех.
 
Играчите на Лукойл Академик започнаха срещата катастрофално, много нервно и пропуснаха първите си 10 стрелби, осем от които от зоната за три точки. Първият кош за „студентите” вкара Ненад Чанак чак в 8-та минута, но преди това Динамо Москва бяха отбелязали цели 15 точки. Единственият друг кош за Лукойл Академик до края на тази трагична първа четвърт реализира Чавдар Костов, а резултата от 20-те точки (24-4) в полза на руснаците говори сам по себе си за голямата разлика в класите на двата отбора.
 
Ристе Стефанов вкара първия кош за втората четвърт – тройка, която намали резултата на 24-7, но последва нова серия от 8 поредни за московския отбор и се стигна до 32-7 само за 13 минути игра. Тогава старши треньорът на Лукойл Академик Любо Минчев взе втория си тайм аут. Българските баскетболисти реагираха и понамалиха голямата преднина, а по-късно през тази четвърт три поредни тройки на новия гард Кевин Крюгър дори стопиха преднината до 16 точки – 39-23. В крайна сметка на почивката двата тима се оттеглиха при резултат 46-27, като „студентите” дори спечелиха втората част с 23-22.
 
Голямата разлика дойде от факта, че българският представител в турнира на Еврокъп бе така добре пресиран, че повечето от стрелбите бяха от далечно разстояние. През тези първи 20 минути играчите на Лукойл стреляха 17 пъти за 3 точки и вкараха само 4 (3 от тях на Крюгър). За 2 точки стрелбите бяха далеч по-малко – само 12. Крюгър имаше 11 точки на почивката, а Веско Веселинов и Ристе Стефанов - по 5.
 
Руснаците от своя страна пък допуснаха цели 9 грешки, но пък рядко грешаха в стрелбите, особено в тези за 3 точки. Те вкараха 6 тройки от 8 опита, а сред тях най-добър бе Травис Хансен с 18 точки и 5 борби за коефициент от 23 – повече отколкото целия отбор на Лукойл Академик със само 10.

През третата четвърт играчите на Дейвид Блат поддъжаха разлика от 20 точки до 26-та минута, когато таблото в красивия Дворец на спорта в Крилатское бе изписано Динамо Москва – 60, Лукойл Академик – 40. Точно тогава дойде мига не на кой да е, а на капитана на „студентите” Тодор Стойков. Той отбеляза 5 от общо 8 точки и в 29-а минута българите вече намалиха на 62-48. Последва тайм аут, след който двата тима си размениха по два коша, а Ристе Стефанов вкара третата си тройка в срещата, за да намали още повече аванса на руснаците – 64-53 след 30 минути игра. Тази трета четвърт Лукойл Академик спечели с 26-18 и показа, че може да стои равностойно на големия съперник. Това обаче по-скоро се дължеше на отпускане в редиците на домакините, които смятаха прекалено рано мачът за решен.
 
В началото на последната част се разигра и привлеченият наскоро от НБА Джанеро Парго, който в първите 2 минути направи кош, отнета топка и асистенция, а преднината на Динамо скочи на 73-56.
 
Играчите на Минчев обаче не се предадоха и се опитваха да се върнат в срещата. На няколко пъти разликата бе сведена до 12 точки, но реално нито за момент фаворитът Динамо Москва не изпусна контрол над мача. В 39-та минута Стойков вкара тройка и намали дори до само 10 точки – 75-85, но това бе и най-малкия аванс за домакините. В оставащото време до финалната сирена те вкараха няколко наказателни удара и оформиха крайното 94-78.
 
Хансен завърши с 23 точки (3 тройки) и 8 борби, Сергей Моня и Бощян Нахбар добавиха по 14, а Дариуш Лавринович остана с 10.
 
За Лукойл Академик Стефанов вкара 5 тройки (4 от тях през второто полувреме) за 18 точки, Кени Аделеке добави 16 точки и 10 борби. Капитанът на „студентите” Стойков се отчете с 14 точки, всичките от тях през вторите двадесет минути игра.
 
И двата отбора вкараха по 10 тройки в срещата, но докато Динамо изпозлва само 15 стрелби за това, то на Лукойл Академик бяха необходими цели 33.
 
Следващата седмица Лукойл Академик приема Баронс от Рига – отбор, който също няма победа до този момент в турнира. Това ще бъде идеална възможност за „студентите” да се "разпишат" в тазгодишното издание на Еврокъп, тъй като следващите срещи като гост в Рига и Казан, а и тази като домакин на Динамо Москва няма да бъдат никак по-лесни и шансовете дори за един успех ще намалеят значително.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ДИНАМО МОСКВА - ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК
 

ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ЕВРОКЪП
 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В ГРУПА В НА ЕВРОКЪП
 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ЕВРОКЪП
 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ЕВРОКЪП


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи