Радостина Славова: Отборът ми върви добре, борим се за титлата


Радостина Славова: Отборът ми върви добре, борим се за титлата
Радостина Славова
15-01-2009 10:31

Баскетболистката Радостина Славова не се нуждае от подробно представяне. Националката в момента защитава честта на румънския CSS MCM - Търговище, именно от град Търговище, какъвто има и у нас. Добре познатата на бургаската публика 22-годишна ботевградчанка вече близо шест месеца е в Румъния, като преди това проби в елита при дамите с отбора на Лукойл Нефтохимик. От интервюто ще научите доста любопитни неща, включително и за конфликта между Славова и нейния наставник Каталин Танасе. Интервюто проведе нашия колега Виктор Христов от Bourgasfootball.com чрез skype. Ина изпраща поздрави на всички в Бургас и региона, които не са я забравили и помнят силните й изяви с Лукойл Нефтохимик.
 
Инче, здравей. Близо шест месеца вече играеш в Румъния, след близо четиригодишен престой в Лукойл Нефтохимик. Как се чувстваш в новия си отбор?
„Страхотно от страна, че с момичетата се разбираме, но с треньора не можахме да се сработим и имам известни проблеми от тази гледна точка и не се знае дали ще продължа да играя тук.”
 
Би ли ни дала малко повече информация за отбора ти и шампионата, в който участвате? В коя дивизия играете, на кое място сте, има ли и други чужденки в отбора и как се казва той?

„До момента клубът няма загуба в румънското първенство и за купата дори трудно се класира за по-нататъшния етап. В първенството има повече отбори, отколкото в българското, но повечето са много слаби. Има 2-3 силни отбора. Дори един от претендентите за първото място имаше финансови проблеми и освободи чужденките си. Сега играят само с румънски състезателки, което и намалява шансовете им. В първа дивизия е отборът ми. Играхме и ФИБА Европа, но там се паднахме в група с много силни отбори, но ги преодоляхме и стигнахме до осминафинали. Там срещнахме Галатасарай, които ни отстраниха с лекота. В отбора има 7 чужденки - това е лимитът в румънското първенство и точно толкова имаме и в клуба.”
 

Какъв е статутът ти в отбора? Спомена в началото на разговора, че имате разногласия със старши треньора. На каква основа са и гласува ли ти доверие?
„Статутът ми беше на играч, а скоро ще се реши за по-нататък. Не ме харесва като играч, това е, което той казва, защото съм идвала от слабо първенство.”
 

Искаш да кажеш, че в момента не разчитат на теб, така ли?
„В общи линии, да.”
 

Как се казва твоят наставник?
„Каталин Танасе.”
 

Нямам идея какъв е този "специалист", но щом не разчита на теб, значи губи много. За колко време е договорът ти?
„Той си е направил преценката. Договорът ми е за една година - до края на сезона.”
 

Кое първенство според теб е по-добро - българското или румънското?
„Румънското е с повече отбори, докато в българското няма чак толкова и това е хубавото. Може би е съвсем малко по-добро, защото те, румънските отбори, вземат много чужденци, дори и само за собственото си първенство, което в България е излишно.”
 

Като изключим конфликта ти с Каталин Танасе, как се чувстваш в съседна Румъния? По-добър ли е животът за разлика от България?
„Пътищата в България са много по-хубави и, честно казано, се чувствам ужасно,  но се върнахме само заради мъжа ми, защото той играе в мъжкия отбор и ако се бяхме прибрали, щяха да му спрат правата до края на сезона, което преценихме да не правим. Иначе ако ме питаш, никога не бих се върнала тук.”
 

Да не би вече да сте вдигнали сватба? Знаех, че си имаш сериозен приятел, но в по-горе съобщеното казваш "мъжа ми". Как вървят нещата между вас и само двамата ли сте единствените наши сънародници в Търговище?
„Аз така си му викам, но официално нямаме брак. Живеем само на семейни начала. Не сме единствените, има и други българи. Дори тук си има българско селище, където живеят нашенци, преселени още от времето на турско робство и говорят старобългарски, което е страхотно да чуем родна реч на чуждо място.”
 

Румънската музика направи сериозен пробив в Европа през последните няколко години. Допада ли ти тя и ти лично понаучи ли румънски език?
„Няколко думи за всекидневието, а за музиката да, харесва ми, ако пеят на английски, иначе на румънски звучат ужасно песните им.”
 

С какво уплътняваш свободното си време там и прибираш ли се често в България?
„Не, изобщо не съм се прибирала - само за Коледа и Нова година се прибрахме. Иначе в свободното време гледам филми, интернет и сериозни дрямки.”
 

Сестра ти Стефка те води с 2:0 при децата. Вие с приятеля ти мислите ли за ново попълнение в семейното гнездо, или на този етап кариерата е на преден план?
„Само ще ти кажа, че от доста време семейството е на преден план, а пък в скоро време се надявам и това да стане - да го увеличим. На сестра ми съм й казала да позабавят малко ритъма, но те си имат норматив - една стартова петица.”
 

Ти си от Ботевград, но дълго време игра в Бургас, липсва ли ти градът, а и хората, които познаваш?
„Да, исках да споменеш и Бургас. Много ми липсват хората. Бях свикнала и все още си спомням за престоя ми там. Особено ми липсва последната година, отборът който бяхме. Мисля, че в близко бъдеще такъв отбор няма да има никъде. Поддържаме връзка, но не е същото, както когато бяхме заедно.”
 

Би ли се завърнала един ден в Лукойл Нефтохимик?
„За завръщане, честно казано, не знам. Каквото дойде.”
 

След Румъния коя ще е следващата дестинация, към която ще поемеш? Мислила ли си?
„Не гледам толкова далече в бъдещето. Да свърши първо годината тук и оттам нататък ще го мислим.”
 

За финал кажи какви цели си си поставила през новата 2009-а година.
„Да съм здрава и без контузии и да намеря отбор, в който да мога да се реализирам.”


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи