Боруков: Трябва да бием с поне 10, за да завършим с чест


Боруков: Трябва да бием с поне 10, за да завършим с чест
Николай Боруков
19-01-2009 15:58

Остава само около час и половина до началото на последния мач на женския ни национален отбор от Допълнителния квалификационен турнир за Евробаскет 2009. След три загуби до момента и без шансове за класиране на финалите, нашите посрещат Германия от 17.30 ч. в русенската зала "Дунав". Ето какво отговори на няколко наши въпроса националният треньор Николай Боруков преди този мач, в края на квалификационния цикъл.
 
- Какво очаквате от предстоящия мач с Германия като атмосфера и като представяне на момичетата, след като вече нямате шансове за класиране?
- Опитах се всячески да благодаря чрез медиите на русенката публика, която беше напълнила залата за първия мач с Украйна. Надявам се, че утре залата ще бъде пак препълнена. Така, въпреки че мачът е без значение, съм убеден, че това ще даде мотивация на момчитата, един по-голям заряд, за да играят по-добре. Значението на една победа би било символично - за морал, за чест, за достойнство, за авторитет. Не е без значение как ще завършим, защото независимо от трите загуби, аз съм доволен от представянетои и от мач на мач играхме по-добре. Надявам се да завършим цикъла с още по-добра игра и достойно представяне в този последен двубой.
 
- След като днес ще завърши този цикъл, какви са лично вашите намерения - бихте ли останали начело на отбора?
- Нека да мине първо тоя мач с Германия. Има тепърва да се правят анализи, предложения и концепции, така че не е това проблемът. Дали с мен или без мен, националният женски отбор пак ще съществува и ще се подготвя за следващите квалификации, така че...
 
- Защо загубихте трите мача, какво се обърка?
- За първия съперник - Украйна - си признавам, че когато беше теглен жребия се надявах да го избегнем. Знаех, че е много стойностен отбор, в който играят 3-4 състезателки от най-висока европейска величина. За съжаление ни се паднаха точно те - високоръстови, здрави физически, опитни и технични състезателки. Падна ни се и лоша програма - първият мач като домакини винаги тежи доста, а трябваше да играем в него именно с този по-силен съперник. На всичкото отгоре и двата противникови отбора тепърва трябваше да ги разучаваме, докато Германия и Украйна се познаваха много добре, след като бяха заедно в една група и в основните квалификации. И двата тима бяха успели да се съберат по-рано и да изиграят контролни срещи, докато ние се събрахме в пълен състав едва на 2 януари, два дни преди срещата с Украйна. И друго нещо, което беше неблагоприятно за нас в програмата - ние сме единственият отбор в групата, който имаше две поредни гостувания - тежко беше с пътуванията само за броени дни до Германия и оттам до Украйна. В първият от тези мачове малко не ни достигна. Като цяло в тези квалификации наши водещи играчи, от които съм очаквал, че във важните моменти ще вземат инициативата и ще решат дадена ситуация, не успяха да го направят. Нямаме истински лидер в състава, който да поведе отбора напред и да поеме отговорността. Отбора на Украйна например има такъв в лицето на Горбунова. Вярно, че при нас Ноел Куин игра силно, но не можем да очакваме от една чужденка да стане лидер на отбора още в първите си изяви с националния екип.
 
- Макар и вече без големи надежди за класиране, се "опънахте" на Украйна в Киев?
- Ами някак намерихме сили във втората и третата част, след като преди това изоставахме с голяма разлика; изравнихме резултата. Накрая пак малко не ни достигна. В последните две минути отново гласувах доверие на водещите ни играчи - Гергана Брънзова, Гергана Славчева... Очаквах в тези последни минути те да поемат отговорността и една от тях тръгна да го прави, но в крайна сметка не се получиха ситуациите в наша полза и загубихме.
 
- Как виждате бъдещето на женския ни баскетбол?
- Ами първо да погледнем подрастващите ни гарнитури - 20-годишните и девойките са в дъното на класирането на своите европейски първенства и едва се спасиха от изпадане, кадетките пък са в дивизия Б. Бъдещето е мрачно - това е моето мнение и впечатление. Много трудно ще се излезе от тази дупка, която е от дълги години. Причините са много. При подрастващите, заради лошото заплащане, работят твърде малко добри и мотивирани специалисти. Съгласете се с мен, че за 200-300 лева заплата трудно се намира човек, който да се ангажира с тази отговорна работа - да обучава и изгражда добри състезателки. Другото - наскоро разбрах, че например в Румъния правителството е отпуснало субсидия за 50 баскетболни зали тип "лека постройка". Това е голям плюс за развитието на баскетбола там. 50 нови зали! В България от 25 години не е строена зала, с изключение на тази сега в Самоков. Освен това и конкуренцията за класиране за европейски първенства стана по-голяма - откакто бившият Съветски съюз и Югославия се разпаднаха, на мястото на две баскетболни сили се появиха поне 8. Който и наш отбор да отиде на финали на Евробаскет - било то мъже или жени - това е голям успех.
 
- Какво си пожелавате все пак за мача с Германия?
- Надявам се и трябва да се опитаме да ги победим поне с 10-ина точки - повече, отколкото паднахме в Германия, за да завършим достойно квалификацията.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи