Даниел Пейдж подсили последния в Полша


Даниел Пейдж подсили последния в Полша
Даниел Пейдж
09-02-2009 23:29

Една от най-талантливите баскетболистки от чужбина, играли някога в женското ни първенство - Даниел Пейдж - ще играе в последния във временното класиране на полския шампионат, потвърди самата тя за BulgarianBasket.com. Става дума за отбора на Афлофарм Пабянице, записал 16 загуби и само 2 победи до момента през сезона и опитващ се да подобри шансовете си за добро представяне със силна зимна селекция, част от която е и Пейдж.
 
Интересното е, че в същият полски отбор доскоро игра и друга чужденка, подвизавала се доскоро в българското първенство - младата украинка Виктория Мирчева. Последната изигра 14 срещи за Афлофарм Пабянице, с показатели 8.7 точки и 3.9 борби за 23.2 минути средно на мач, но в средата на сезона премина в отбора на Галицкая Академия от град Ивано-Франковск в родната й Украйна. На мястото на 190-сантиметровата украинка сега в Пабянице е привлечена високата 188 см американка Даниел Пейдж, играеща на постовете тежко крило и център. Пейдж дебютира за новия си отбор в мач от първенството на Полша през изминалия уикенд. В срещата Афлофарм бе разбит с 88-41 от третия в класирането и участник в женската Евролига Висла Краков. Пейдж обаче бе най-добра за своя тим, записвайки 13 точки, 7 борби и 2 отнети топки.
 
Даниел Пейдж е възпитаничка на университета Небраска, в чийто отбор се е изявявала три години в колежанското първенство на САЩ. През миналата 2008 година тя дебютира в най-силната женска лига в света - WNBA - с тима на Кънектикът Сън, в който обаче получи твърде малко шансове за изява. След като отборът бе отстранен от Ню Йорк Либърти на полуфиналите на Източната конференция, тя пристигна в България и записа средно по 13.9 точки, 7.3 борби и 1.4 блока в 11 мача в женската А-група от средата на октомври до средата на декември. Стана и два пъти MVP - на втория и на третия кръг. Пейдж изигра и 6 мача в женския турнир на ФИБА Еврокъп, където средните й показатели бяха подобни на тези в А-група - 14.2 точки и 6.2 овладени топки.
 
При заминаването си от България точно преди празниците, Пейдж сподели неофициално, пред приятели, че няма търпение да си тръгне и няма намерение в бъдеще да играе отново в нашата страна.
 
Сега обаче тя коментира за BulgarianBasket.com информацията за преминаването си в полския тим със следните думи:
"Да, сега съм в Полша, след като агентът ми ме свърза с този клуб. Изиграхме вече и един мач - срещнахме най-добрия отбор в страната и загубихме. Но за мен това е страхотно преживяване, защото така ще се запозная с още една нова култура и ще се пробвам в още едно баскетболно първенство. От видяното до момента, градът (б.р. - Пабянице, предградие на Лодз) много ми харесва. Не че съм имала много време да го разглеждам, но засега ми изглежда супер. Новите ми съотборнички също са готини и много талантливи. В същото време обаче ми липсват момичетата, с които играех в България и искам да им пожелая всичко най-добро."
 
Наскоро се разбра също, че Пейдж е подписала предварителен договор с Кънектикът Сън, така че тя ще се завърне в този отбор и за новия сезон в WNBA, който започва на 6 юни.

СПИСЪК НА ПО-ВАЖНИТЕ ТРАНСФЕРИ ПРИ ЖЕНИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи