Левски на финал за купата след драма срещу Рилски спортист


Левски на финал за купата след драма срещу Рилски спортист
Ч. Джоунс с 18 точки за Левски (сн: Стоян Цолов)
13-03-2009 19:41

В изключително оспорван и драматичен полуфинал за Купа България "Леденика" в Плевен отборът на Левски издържа психически и физически накрая и се наложи със 77-75 над Рилски спортист. "Сините" (в случая в бели екипи като символични домакини) бяха взели известен аванс през втората и третата четвърти на двубоя, но Рилецо ги настигна в четвъртата и в последните минути се получиха няколко обрата. Все пак в крайна сметка с победата и достигането до финал за купата триуфмираха Тити Папазов и неговите играчи. За тези на треньора Александър Тодоров остава удовлетворението, че се класираха в Топ 4 на вече второ престижно състезание през сезона, след достигането си до финална четворка и в Балканската лига.
 
През първото полувреме играта тръгна изключително равностойно, кош за кош, и вървеше така до 13-ата минута. Тогава обаче, с 3-тата тройка на Чарли Джоунс от 4 опита Левски, поведе с 27-22, а после дори за няколко минути поддържаше преднина от 8 точки. В последните 4 минути от полувремето, след добра зонова защита на Рилски спортист и много пропуски на двата отбора, разликата бе намалена до 4 точки - 34-40 на почивката. За разлика от Джоунс, който след тези първи 20 минути имаше 13 точки, на традиционния "снайперист" на Левски, тежкото крило Арнас Казлаускас не му тръгна стрелбата. Левски обаче имаше много варианти за заплаха на коша на съперника, докато Рилски спортист разчиташе най-вече на центъра Травис Питърсън и гарда Бранко Миркович. Двамата бяха най-резултатни за тима си на полувремето, съответно със 7 и 9 точки, но правеха и доста пропуски, явно поуморени от вчерашната битка "на кръв" срещу Балкан (и то в най-късния мач). Питърсън изпитваше и затруднения в борбата в подкошието срещу по-здравия физически Стефан Георгиев "Торо", който играеше много стабилно там.
 
В началото на второто полувреме Казлаускас продължи с "халосните патрони", с които стреляше и през първото. Но неговите съотборници поне вкарваха, докато играчите на Рилецо бяха изпаднали в дупка и реализираха първия си кош след почивката (на Иван Лилов) точно в средата на третата четвърт - 44-32. През почти цялото време в тази четвъртина Левски поддържаше разлика от около 10 точки в своя полза, но в самия й край Рилски спортист се разигра и я намали на 6 - 52-46.
 
В първите минути на последната четвърт двата тима си разменяха равен брой кошове и пропуски, но скоро Стефан Георгиев извърши петия си фаул и остави Левски в тежка ситуация, в момент на възход за Рилецо. Отборът от Самоков обърна резултата от 58-52 до 58-61, но после последва нова драма. Джоунс, който вече доста бе развалил процента си в далечната стрелба, пропускайки последните си 6 опита до момента, вкара 4-тата си тройка по невероятен начин, с обръщане във въздуха - 64-61. Това върна психологическото предимство на Левски и той водеше в резулатата от 37-ата до 39-ата минута. Всичко се обърна отново "с главата нагоре" след тройка на Левен Белберов с фаул - 4 точки само в една атака на Рилецо и равенство 72-72. Последната минута бе чиста игра на неври, в която по-здрави се оказаха тези на играчите на Левски - краен резултат 77-75 за тях.
 
Както и на почивката, така и в края на мача с най-много точки за Левски бе гардът Чарли Джоунс. Той завърши с 18 точки (4 тройки), към които добави и 10 борби и 4 асистенции. Преди да напусне заради натрупаните 5 фаула Стефан Георгиев също бе успял да оформи дабъл дабъл - 10 точки и 10 овладени топки. Но истинският герой на мача за Левски бе неговият брат Златин Георгиев - той изигра отлична последна четвърт, в която отбеляза повечето от своите 15 точки и реализира няколко важни наказателни удара при тактическите фаулове на Рилецо в края. Станислав Славейков също имаше силни периоди в мача, особено в третата четвъврт, и събра общо 12 точки, 8 борби и 4 асистенции.
 
За символичните гости се отличи Бранко Миркович, който бе най-резултатен в мача с 26 точки. Иван Лилов и Травис Питърсън завършиха с по 13, а Драгослав Папич и резервата Левен Белберов - съответно с 10 и 8.
 
На финала в неделя от 18.00 Левски ще срещне победителя от втория полуфинал - Спартак Плевен срещу Лукойл Академик, който започна в 19.30 тази вечер. Загубилият от него ще играе на финала за 3/4 място утре, също в 18.00 срещу Рилски спортист.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛЕВСКИ - РИЛСКИ СПОРТИСТ
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИНАЛНАТА ОСМИЦА ЗА КУПА „ЛЕДЕНИКА”
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ОСМИЦА ЗА КУПА „ЛЕДЕНИКА”
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ОСМИЦА ЗА КУПА „ЛЕДЕНИКА”

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи