Франция каза да за Васко, но не пуска Илиян Евтимов


Франция каза да за Васко, но не пуска Илиян Евтимов
Васил Евтимов ще може да играе за България
11-05-2009 14:13 | Gong.bg

Един от най-добре представящите се български баскетболисти в последните години – Илиян Евтимов – няма да може да помогне на националния отбор на Европейското първенство в Полша през септември. Причината – той не бе освободен от Френската баскетболна федерация, която трябваше да даде своето съгласие Илиян да играе за родината си, преди и ФИБА Европа да позволи официално. По-големият брат от фамилия ЕвтимовиВасил ще може да се присъедини към България, след като от Франция обявиха, че няма да го използват повече.
 
„Френската федерация е съгласна за Васил Евтимов. Считат, че Илиян е млад и перспективен играч и все още може да бъде интерес и обект на треньора на френския национален отбор. Дали за тази, дали за следващата година (б.а. в тази със сигурност няма да бъде, тъй като съставът вече е ясен, но за него по една или друга причина не бяха съгласни,” заяви за Гонг изпълнителният директор на БФБ Иван Ценов.
 
Ценов, заедно с президента на Българска федерация по баскетбол Михаил Михов и главния секретар Елеонора Рангелова проведоха разговори с президента на Френската баскетболна федерация Иван Маинини и нейният вицепрезидент - Жан Пиер Сюта по време на Генералната асамблея на ФИБА в Кан. Причината бе именно официалната молба на БФ Баскетбол за разрешение от френска страна Васил Евтимов да се състезава за българския национален отбор. В резултат от тези преговори лично генералният секретар на ФИБА Свят Патрик Бауман обеща до края на седмицата в офиса на централата да пристигне официалното разрешение центърът да може да играе за България.
 
Разрешението за Васил Евтимов е прецедент в историята на европейския баскетбол, тъй като той вече е играл за формации на френския национален отбор. ФИБА Свят позволява да се правят различни прехвърляния на състезатели само в развиващите се държави от Африка.
 
„За съжаление ние искахме и двамата братя, но и това е нещо. Васко е достатъчно опитен играч. Нищо не пречи след една-две години да опитаме да направим същото и за Илиян,” добави Иван Ценов.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи