25 поредни точки за Лукойл решиха втория мач от финала


25 поредни точки за Лукойл решиха втория мач от финала
Дийн забива в коша на варненци (сн. Любо Георгиев)
29-05-2009 23:30

Серия от 25-0 в края на първата и почти цялата втора четвърти реши изхода от втория двубой между Лукойл Академик и Черно море във финалната серия от шампионата на Националната Баскетболна Лига. Накрая „студентите” победиха с 93-74 и вече са само на победа от седма поредна титла в българското първенство. Третата среща от серията е във вторник идната седмица, а за да останат в играта варненци трябва да спечелят. Нещо, което им се случи само веднъж в последните 41 мача с Лукойл Академик.
 
Срещата започна добре за гостите, които откриха чрез кош на Душан Йелич-Куцопулос за 0-2. Лимайър Голдуайър отвърна с първата си тройка в срещата, но по-късно чрез две нови поредни точни стрелби на Йелич-Куцопулос госстите от Варна имаха аванс по средата на първата четвърт от 7 точки- 9-16. Играчите на Лукойл Академик поизравниха играта, Николай Колев изравни за 23-23 точно 28 секунди преди края на частта. В този момент домакините буквално „запечатаха” своя кош и в продължение на 8 минути не позволиха съперника им да отбележи. Първо Уили Дийн изведе „студентите” напред за 25-23, което се оказа и резултат от първата десетка.
 
Втората част се оказа и решаваща за изхода от този втори мач за титлата. В продължение на 7 минути и 12 секунди гостите от Варна не успяха да се разпишат, а отсреща всички се надпреварваха да вкарват. Така докато се осъзнаят, играчите на Черно море изоставаха с 48-23 след като домакините вкараха 25 поредни точки. Кори Макинтош прекъсна огромната серия на Лукойл Академик, но все пак на почивката те водеха с 23 точки разлика – 53-30.
 
Точно 25 точки (67-42) бе авансът на „студентите” след нова тройка на Голдуайър и отлична асистенция на капитана Тодор Стойков по средата на третата четвърт. Тогава Даниел Димитров използва тайм аут, а след него имаше леко пробуждане от страна на Черно море. Александър Янев вкара, а след това Макинтош се разписа с нови 8 точки (2 поредни тройки) за 67-52 точно 2.58 преди края на третата част. След 30 минути игра Лукойл Академик продължаваше да води убедително – 78-60.
 
Последната част само се доигра като разликата се движеше от порядъка на 20-те точки. Накрая резултатът бе 93-74, а това означаваше едно – Лукойл Академик повежда с 2-0 и е на победа от поредната си титла.
 
Уили Дийн изпъкна с 26 точки и по 5 овладени и отнети топки. Лимайър Голдуайър добави 20 точки, от които 5 тройки от само 6 стрелби зад арката. След фантастичния мач вчера Ристе Стефанов се отчете с 12 точки, а зовът на националния селекционер Пини Гершон за повече време в игра за Чавдар Костов бе моментално чут от Георги Младенов и младока прекара 21 минути на терена с добри показатели – 11 точки и 6 борби.
 
В игра влязоха всички състезатели на Лукойл Академик, а това говореше, че интрига в този мач на практика нямаше.
 
За Черно море Макинтош се разписа с 24 точки и грбна 7 борби – най-много в отбора си. Атила Сантош влезе като резерва и завърши с 15 точки, а колегата му в подкошието Йелич-Куцопулос добави 14.
 
Серията се мести в морската столица за един или евентуално два мача. По играта, по класата, по наличните баскетболисти и поредицата от победи 4 години без загуба, всичко клони в полза на Лукойл Академик. Дали варненци имат с какво да изненадат, предстои да видим във вторник вечер.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧ 2 ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК – ЧЕРНО МОРЕ 
 

ПЛЕЙОФНА СХЕМА НА НБЛ ЗА 2008/09
 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИНАЛИТЕ В ПЛЕЙОФИТЕ
 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи