Георги Димитров: Тези момчета са герои


Георги Димитров: Тези момчета са герои
България (16) (сн. FIBAeurope.com)
19-08-2009 16:39 | БФБ

Преди два дни, в Португалия, България записа най-големия си успех това лято при подрастващите. Отборът за кадети до 16-годишна възраст смаза Дания на финала и стана шампион в Дивизия В. Самият финал пък класира България в елитната Дивизия А догодина. Този успех е плод и на новата програма на БФБаскетбол  за работа с подрастващите   при която голям брой момчета се готвят повече от година заедно.
За представянето на отбора разказа за официалната страница на БФБ старши-треньрът на селекцията Георги Димитров.

Г-н Димитров, честита титла! Как се чувствате?
"Особено съм щастлив и доволен. Не е само първото място, но имаме и две момчета в идеалния отбор на шампионата. Там влязоха англичанче,  двама датчани и нашите Павлин Иванов и Тенчо Тенчев влязоха в идеалния отбор на първенството в Португалия. Заслужаваше центърът в идеалния отбор да бъде Алекс Симеонов. Той е с най-висок коефициент на полезно действие. Но нямаше как трима българи да влязат в идеалния отбор. Най-голямото признание в кариерата ми беше след мача със Словения. В ресторанта, още на стълбите швейцарци, словаци, румънци и още един отбор. Направиха ни шпалир, започнаха да пляската. Целият ресторант ни аплодира. Велики деца. Аз им се поклоних. Нямаше оплаквания, нямаше лошо поведение, нямаме нито един технически фаул, никакво възражение на отсъждане. Всички бяха като един. Пееха химна. Цялата пейка подкрепя до един тези на терена."

Това е доста трудно постижение – да се върнеш в Дивизия А, как мотивирахте момчетата?
"От първия ден, когато започнахме да тренираме в Албена, където направихме базовата подготовка им казах: „Ние отиваме, за да станем шампиони”. Аз винаги правя такава базова поготовка. Баскетболът е игра, която изисква огромна физическа издръжливост. Наслагват се много спринтове. Ако нямаш общата издръжливост, нищо не можеш да направиш. Но това е най-тежкото. На всеки един лагер им го казвах. Така беше от началото до края. На първенството бях много спокоен. Като треньор винаги съм бил неспокен, когато знам, че мачът ще е тежък. На това първенство не се притесних. Толкова категорично минаха през отборите. Изиграхме едно слабо полувреме срещу Дания, защото мачът беше в 14 часа, в жегата, променихме си режима, обядваха чак след мача. Тази загуба отпусна другите отбори. Словенците мислеха, че всичко е решено и даже почиваха в деня преди полуфинала. Англичаните пък е направиха на хитри и избягаха от нас, като пуснаха само резерви срещу Словения в групата. Отидоха на Дания, която ги би с 30 точки. Направихме си отлична тренировка, специално според тима на Словения. И ги спряхме. За този мач най-много ни ръкопляскаха в залата."

Говори се, че това е едно от най-добрите ни поколения, така ли е?
"Децата са жестоки. Ние сме тренирали всичко  лична преса, агресивно подхождане към топката, зонова преса на цяло игрище,  на половин игрище, смесени защити, които страшно ни помогнаха. Бяхме тренирали и игра срещу всички защити. Подготвени бяхме във всяко едно отношение. Другите отбори бяха наистина силни. Словения – много силни. От състава на Англия веднага взеха едно момче в „Тау Керамика”, а друго подписа с голям университет в САЩ. Дания – много добре подреден отбор, с много добри стрелци. ШВеция – много добър отбор. Финландия – имат ръст, имат бързина., сърцати, играят до дупка. Унгария – имат център, който е 217 см, огромен. Ще има много велики играчи от това поколение.  В Дивизия В се играе класен баскетбол."

А интерес към нашите момчета от мениджъри имаше ли?
"Те си играят – Павлин в „Бенетон”, Митко Димитров – в „Римини”. Тенчо трябваше веднага след първенството да отиде в Хърватска, в „Шибеник”, от където е излязал Дражен Петрович. Системата в чужбина е по-различна, по-чиста. Предоставя повече условия."

Вие първи наложихте и нова система за подготовка, това също предполагам е изиграло роля?
"Идеята ми беше в началото да започнем с много деца, да ги тестираме, да ги разделим на Изток и Запад. Двамата с Равуцов направихме лагери в Търговище и след това в София. После събрахме 44 момчета в Монтана. Благодарим на всички, които са ни помогнали - кметът на Монтана Златко Живков и Славко Димитров. В Търговище Стихомир Стоянов се грижеше за нас. Нося им медали от Португалия, защото много ни помогнаха. На първия лагер, бяха 14-годишни. Тогава Михаил Михов ги хареса и каза, че ще отдели специално внимание на тези деца. Да са повече, да тренират повече, да трупат опит, защото те са бъдещето. Вижда се, че тази програма води до добри резултати. Имаме деца, които още не са готови. Имаме 5-6 души, които са над 200 см, които не са готови да играят на такова първенство, но ще станат във времето.  Направихме им индивидуални планове, направихме им ДВД-та с всичко, което тренираме и индивидуалните упражнения, които трябва да правят в залата. Въведохме практика половин час преди тренировката да им пускаме на ДВД взаимоодействията, които ще правят на тренировката и те ги правят на тренировката. Това даде големи резултати. По-лесно им беше като гледат нещо и после веднага го правят. Гледах от Пини Гершон как прави бърза атака и преход  и почти изцяло го взех. Направих си подобни нападения от ФИБА Европа. Така направихме два вида нападене срещу зонова защита и шест нападения срещу лична защита.  Заложихме на голямо движение, така нямаше как да ни хванат, да ни разкрият. Всичко беше насочено към тази титла. Но и децата са много даровити.  Павката е играч и половина. Тенчо също е нещо страхотно, в главата му има само баскетбол. Алекс има страхотно развитие в „Левски”. Ако не беше той, нямаше да се получи. Митко започна колебливо, но последните мачове игра страхотно. Гардът ни Дидо, може да е с една година по-малък, но игра супер. Беше най-добрият."

До каква степен има значение фактът, че трима от изброените са в школи в чужбина?
"Има огромно значение, 100% значение, че трима от тях играят в чужбина. Те имат страхотни бази. Португалците имат страхотни зали във всяко населено място. База и материални условия на изключително ниво. Ние ако имаме тези условия, с тия даровити деца. Имаме и  треньори, не съм съгласен, че нямаме. Трябва да им обърнем по-голямо внимание, за да се раздават повече за спорта. Ако получаваш мизерни пари, мислиш как да ходиш да работиш нещо друго, за да се изхраниш. Имаме способни треньори и го доказват. Трябва да се обърне внимание на базата и на кадрите, за да вървят нещата."
А тукашните треньори консултираха ли се с вас за работата си с играчите в клубовете?
-  По време на лагерите поддържах контакти с треньорите на децата в клубовете. Те идваха на тренировките, дадохме им и на тях програмите. И на някои места имаше резултат от работата в клубовете. А Гогов от ”Левски” се чухме веднага след титлта. Той е създал Алекс. Здравко на „Тигър” пък ни псрещна на летището, той също се обади. Бяха много щастливи."

Преди турнира казахте, че единственото, което ви притеснява, е дали ще имат самочувствие. Явно имаха. Какво стана?
"Наистина, само това ме притесняваше. Българинът има особена характеристика в манталитета. Когато отиде на състезание, му липсва самочувствието да гледа от високо на нещата, да не се притеснява, да не се подтиска. Това го имат сърбите, имат го гърците. През цялото време им говорех, че не трябва да се притесняват срещу който и да играят. Добре ни повлия турнира в Турция. Там играхме с класни отбори и бяхме като равни. После и в Италия. Играхме с Полша, които са четвърти в Дивизия А. Имахме шанс да ги победим в последната минута. Италианците ги бихме навсякъде, а германците ни вкараха със сирената, но срещу тях си правехме сметки за класирането в турнира. Пак излязохме преди тях. Срещу всички топ-отбори играхме като равни. Говорих им непрекъснато, че могат и в Дивизия А да се представят добре. Надявам се, че с Павлин, Тенчо, Митко и Алекс, догодина с набор 92, които също имат много хубави момчета, ще играят добре в Дивизия А. Трябва да се работи с тия момчета, особено с високите, с центровете. Трябва постоянно да се викат на лагери, въпреки, че няма да участват в първенството догодина. Трябва да тренират и развиват."

Догодина вие ще останете ли с кадетите?
"Не знам, ще видим какво ще се реши. Ще бъде тежко в Дивизия А без Тенчо, Павката, Алекс, Митко. Има добри играчи в набор 94, но ще трябва още от сега да се започне работа с тях, за да се направи нещо. Има 10 деца от този набор, които са тренирали с нас. От този отбор в Португалия обаче остава само Деян Карамфилов. Има хубави деца, но трябва да се започне сега."

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи