Падаме и от Турция, все пак имаме още един шанс


Падаме и от Турция, все пак имаме още един шанс
България загуби и от Турция (сн. FIBAeurope)
08-09-2009 23:09

България не успя и във втората си среща на Евробаскет 2009 в Полша. Съперник на нашите баскетболисти бе тимът на Турция, а резултатът накрая бе 66-94 в тяхна полза. Въпреки двете загуби досега, България все още има шанс за класиране напред в турнира, но за целта трябва да се бие Литва, един от елитните отбори в Европа след разпадането на СССР.
 

Турците доминираха през първата четвърт, а тройка на техния гард Ендерс Арслан в последните секунди ги изведе с 9 точки аванс след 10 минути игра – 24-15. Както и вчера в мача срещу Полша, на нашите не им вървеше в стрелбата от далечно разстояние, а красноречив факт бе 0 от 3 от тази зона на може би най-добрия български стрелец Филип Виденов.
 

След като българският капитан Тодор Стойков вкара първите си две точки от наказателната линия в началото на втората десетка, последва нов точен изстрел на Арслан от зоната за 3 точки и за първи път в мача 8 минути и половина преди почивката Турция поведе с двуцифрена точкова разлика – 27-17.


Българите продължиха да играят зонова защита, но турците вече бяха набрали скорост и самочувствието им помогна много рядко да грешат в нападение. След пореден кош на най-добрия турски състезател през това първо полувреме Ерсан Илясова точно 4 минути преди края на частта мачът на практика бе решен – 20 точки в повече в тяхна полза за 41-21.
 
Турция така и не намали оборотите през това първо полувреме и двата отбора се оттеглиха на почивката при резултат 53-28. 
 
Второто полувреме стартира с два поредни коша на българите, дело на Тодор Стойков и Филип Виденов. Този проблясък обаче бе само временен, а Турция набързо си върна преднината в рамките на 25 точки. Състезателите от южната ни съседка все така намираха лесни пролуки към българския кош, но определено това се дължеше и на не така добрите изяви на баскетболистите ни в отбрана. 2 минути преди края на третата четвърт Турция поведе с 27 точки – 70-43, но след серия от 9 поредни за момчетата на Пини Гершон и сваляне на разликата до 70-52. Съперника отбеляза последния кош в тази четвърт, което оформи резултат 72-52 преди началото на последната част.

 

В нея мачът само се доиграваше, а отдавна треньорът на съперника Богдан Таневич бе забил основните си състезатели на скамейката с цел да ги съхрани за утрешния мач с Полша. Същото стори и Пини Гершон с двамата близнаци Иванови. Накрая мачът завърши при резултат 94-66, но не огромната разлика бе проблемът и в тази среща. Нашите играха без хъс, а особено това си личеше в играта им в защита. Въпреки загубата и факта, че играем срещу Литва утре, все пак имаме своите шансове и се надяваме, че баскетболистите ни най-после ще разкрият възможностите си. За да успеем, трябва всички в тима на Гершон да изиграят на максимум последната среща от груповата фаза на турнира.

Двете най-големи звезди на Турция Ерсан Илясова и Хидо Тюркоглу играха само по 15 минути в мача. Това не попречи на Илясова да стане и най-добър играч в мача с коефициент от 21 след като вкара 16 точки и грабна 7 борби, а сбърка само на два пъти в стрелбите си. Най-резултатен за Турция бе Арслан, който вкара 5 тройки от 7 опита за общо 17 точки. Синан Гюлер добави 14, а други двама играчи на съперника Йомер Ашък и Огуз Саваш завършиха с по 10 точки.
 

За България както и вчера най-резултатен бе Ърл Роуланд с 15 точки. Виденов добави 14, но не успя в нито една от 6 стрелби от тройката. Стойков също завърши с двуцифрен актив от 12 точки, а освен това хвана и 6 борби.

 

Интересен е факта, че основните петици на двата тима вкараха по 44 точки в срещата, но резервите на Турция ни биха с 50-22.
 

В сряда от 22.15 България ще играе срещу друг отбор от нашата група, който няма победа до този момент – Литва. Който успее да надвие в тази среща, ще се класира за следващата втора фаза от състезанието. Загубилият тим пък ще трябва да си стегне куфарите и да отпътува от Вроцлав за родината си. Турция и Полша пък ще играят 3 часа по-рано, а победителят в тяхната среща ще влезе в следващия етап с 2 победи. Загубилият също ще се класира, но ще има актив от 1 победа и 1 загуба в по-нататъшния развой на турнира.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ - ТУРЦИЯ  

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА D НА ЕВРОБАСКЕТ 2009
 
КЛАСИРАНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ГРУПИ НА ЕВРОБАСКЕТ 2009
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2009
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2009
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2009

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи