Балкан се класира за четвъртфиналите във ФИБА Къп снощи за първи път в историята си, но това не е първият пробив на ботевградския клуб в европейските клубни турнири.


Класиране на четвъртфинал Балкан постига преди точно 50 години. След като през 1970 година спечели за първи път Купата на България, "зелените" започват участието си във втория по сила клубен турнир в Европа по това време - този на Носителя на националните купи (КНК). Тогава всички турнири са под егидата на ФИБА - нямаше Евролига и Еврокъп, а всички срещи се играеха в два мача при разменени домакинства.


В първия кръг воденият от треньора Иван Колев тим отстранява носителя на купата на Финландия - Хелзинки. На осминафинала Балкан елиминира и френския Жана Д′Арк Виши след разменени победи, но с по-голяма точкова разлика.


Съперник на четвъртфинала му бе испанският Ховентут Бадалона.  В първата среща в зала "Балкан" на 4 февруари 1971 година "зелените" спечелиха с разлика от 26 точки - 88:62 и вече се виждаха победители в серията, нещо повече - започнаха да се подготвят билетите и пропуските за полуфиналите срещу Спартак Ленинград.


В реванша в Бадалона обаче се получи нещо странно и малко очаквано. В един изключително скандален мач, в който играчите на Балкан бяха замеряни с какво ли не от публиката, а на треньора Иван Колев не му бе позволявано да вземе прекъсване, домакините от Ховентут победиха с 92:59. Предвид ненормалната обстановка един от двамата рефери - французинът Бланшар, поиска мачът да бъде прекратен още в началото на второто полувреме. Другият съдия обаче - унгарецът Цифра, не се съгласи и настоя срещата да продължи, което и стана.


На полуфинала Ховентут Бадалона бе отстранен от Спартак Ленинград, а трофеят бе спечелен от италианския Симентал Олимпия Милано.