Петко Маринов празнува рожден ден днес


Петко Маринов празнува рожден ден днес
11-06-2021 08:05 | BGbasket.com

Днес треньорът с най-много титли в родния баскетбол празнува рожден ден. Легендарният Петко Маринов е роден на 11 юни 1949 година в Бургас, а по-голяма част от живота му е посветен на играта с оранжевата топка.

 

Петко Маринов започва кариерата си в Ботев (Бургас), продължава в Академик (Сф) и най-дълго остава в ЦСКА - отборът на сърцето му и до днес. "Човек не може да избяга от съдбата си и прекарах 20 години в ЦСКА, 10 от които като играч, почти несменяем. Знаете какъв беше химнът, първия човек, на когото викаха „майстора“. Това са едни от най-хубавите ми години като играч и като треньор," казва той за "армейския" тим.

 

Като състезател е спечелил четири шампионски титли и пет купи, играл е на два европейски клубни полуфинала. Има над 150 мача в националния отбор. Определян е за най-добър баскетболист на България.

 

Като треньор печели с ЦСКА три титли и четири купи, веднъж взема отличието с Компакт (Димитровград). През 2001 г. е назначен за старши треньор на Лукойл Академик. Като наставник на "студентите" печели купата - 2002 и 2003 г., титлата (2003), и трофея от Южната конференция на ФИБА Европа.

 

Чети още: Петко Маринов: Баскетболът и внуците са най-голямата ми любов

 

 

Заставайки начело на женския Лукойл Нефтохимик, под негово ръководство отборът печели шампионската титла през 2005 и 2006. През този сезон, след двегодишна пауза, възпитаничките на Петко Маринов триумфираха с титлата за 2009. Доминацията на тима се изразява с пет шампионски титли и три купи на България.

 

Маринов е бил и национален селекционер и консултант в националните отбори на България, две години е работил и във Франция.

 

ЧЕТИ ИСТОРИИТЕ НА ПЕТКО МАРИНОВ: ЧАСТ 1, ЧАСТ 2, ЧАСТ 3, ЧАСТ 4, ЧАСТ 5

 

През последните сезони той продължава да е на скамейката, като помага младите си колеги в щаба на Академик.

 

Маринов е част от Идеалния отбор на 70-те години в България.

 

Петко Маринов е и първият носител на наградата за Най-етичен треньор в българските първенства на името на Румен Пейчев, връчвана от BGbasket.com от 2011-а година насам.

 

 

BGbasket.com желае много здраве и успехи на Петко Маринов, както и на останалите баскетболни личности, родени на днешния ден. Вижте ТУК кои са те.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи