Росен Барчовски: Държа да остане правилото за българите на терена, което беше досега


Росен Барчовски: Държа да остане правилото за българите на терена, което беше досега
(сн. БФБ)
07-06-2023 19:01 | Мария Маринова

Старши треньорът на ЦСКА и мъжкия национален отбор Росен Барчовски иска правилото за минималния брой българи на терена в мач от НБЛ да се запази, както беше досега. Това призна той пред BGbasket.com във връзка с желанието на някои клубове, вместо максимум трима чужденци, вече да могат едновременно да играят по четирима:

 

„Това е един много сложен въпрос. И на мен ми е трудно да отговоря, но съм заявил съвсем честно пред клубното ръководство на ЦСКА, че аз държа да остане това правило, което беше досега, т.е. да защитаваме българите. Оттук нататък не искам нищо да коментирам, Александър Чакмаков вече каза. Не искам да се налагам, защото това е предимно решение на клубовете и на федерацията. Но като човек от дълги години в баскетбола, не само като национален треньор, държа това правило да остане“, заяви Барчовски пред BGbasket.com.

 

Той отговори и на обвиненията към него и ЦСКА, че държат натурализираните чужденци вече да се броят за българи в мачовете само заради Брандън Йънг.

 

„Тук вече е свързано с Конституцията и законите в България. Няма как да лишиш някого от права. Човек с български паспорт може да гласува, може да стане и министър-председател, ако се откаже от другото си гражданство. Не можеш да му вкарваш някакви рестрикции“, заяви Барчовски.

 

„Искам обаче да кажа за Брандън Йънг, понеже се спекулира много по този въпрос. Процедурата за натурализирането му като идея започва още от времето, когато беше в Левски. Забавиха се нещата. След което аз, вече като треньор на националния отбор, в разговор с Глушков, със Сашо Везенков-баща като член на УС и Филип Виденов, получих задача да се търсят двама играчи. Единият, който да играе на високо ниво, а другият – на малко по-ниско, за да можем да го ползваме със сигурност. Открих Коди Милър, който не беше в Евролигата, но на достатъчно високо ниво и нещата се получиха. При втория – продължи процедурата за Брандън Йънг. Тя съвпадна миналото лято с неговото привличане в ЦСКА. Никакво намерение не съм имал да идва в ЦСКА, защото ще има български паспорт и ще играе като българин. Това е несериозно.

 

Който ме познава, знае, че никога не съм ползвал позицията си в полза на националния отбор, ЦСКА и т.н. За мен това е прекалено дребнаво. Но съм абсолютно убеден, че не можеш да лишаваш от права с някакво решение на лига или федерация и да прескачаш закони и Конституция на една страна. Такива играчи би трябвало да могат да играят като местни, както е в целия свят. Например Шейн Ларкин играе в Турция като турчин, Александър Везенков играе в Гърция като грък“, завърши Барчовски.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, ЦСКА, Росен Барчовски
Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи