Кандидатите пред BGbasket.com: Михаил Михайлов: Мотивира ме любовта ми към баскетбола


Кандидатите пред BGbasket.com: Михаил Михайлов: Мотивира ме любовта ми към баскетбола
16-03-2015 18:30

За първи път BGbasket.com реши да помогне на УС на БФБ в избора на национални треньори за подрастващи, като потърси всички кандидати предварително. В дните преди избора, който ще се състои тази седмица, на 19 март в четвъртък, ще ви представим всички желаещи да бъдат треньори на националните отбори, за да се запознаете по-добре с тях и да научите малко повече информация. Попитахме ги еднакви въпроси за това какви са мотивите им да се кандидатират за национални селекционери, доколко наистина познават играчите и какви са плановете им за развитие.

 

Вижте как отговори на нашите въпроси Михаил Михайлов, треньор на девойки и юноши на Балкан и кандидат за наставник на националния отбор за юноши до 18 годиша възраст:


-Какви са мотивите Ви да се кандидатирате за треньор на националния отбор за юноши до 18?

-“Мотивира ме любовта ми към баскетбола. Обичам работата си и я върша с удоволствие, въпреки трудностите, които срещаме ежедневно. Мисля, че съм щастлив човек, защото моето хоби е моята работа. В интерес на истината, аз от 2-3 години си мисля за една такава опция, но все се спирах по една или друга причина. Сега, ако получа поста на старши-треньор на юноши до 18-годишна възраст,аз самият ще се чувствам уверен и готов за това предизвикателство. Миналото лято бях с национален отбор на кадетки (16) и съм видял за какво става на въпрос и бих искал много неща да се променят и да станат по-професионални. Трябва  да се отбележи, че е много важно и с какъв екип работиш, защото това са хората, на които ще разчиташ в трудни и напрегнати моменти. Аз съм избрал в тези моменти да се доверявам на Лъчезар Диков (старши треньор на Чавдар Троян) и Светослав Андонов (кондиционен треньор на Левски). Това са хората, на които ще разчитам, ако бъда избран.

 

-Имате ли наблюдения върху този набор? До колко познавате играчите?

- „Имам наблюдение върху наборите 98, 97, 96, 95, познавам ги отлично. Мога да изброя качествените момчета в тези набори поименно. Когато споделях с колеги-треньори, че смятам да се кандидатирам за треньор на набор 97,98 някои ми казаха, че ще си загубя времето с тези момчета. Аз не смятам така и не мога да приема това. Е, не във всеки набор може да имаме Александър Везенков, но това не означава, че не трябва да се трудим и да се опитваме да подобрим нещата. Аз вярвам в тези момчета  и мисля, че, ако работим заедно и се подкрепяме взаимно, може пък и нещата да не са толкова черни, колкото някои се опитват да ги изкарат.

 

-Ако бъдете избран, върху каква част от играта искате да наблегнете най-много в подготовката преди Европейското първенство?

-„В играта има нападение и защита. Трябва ние треньорите да направим така играта, че да използваме най-доброто от всеки състезател. За да се представим на ниво, трябва да имаме различни тактически варианти както в защита, така и в нападение, но като цяло, мисля, че основният проблем ще бъде играта 1/1 в защита. Този проблем води след себе си редица други, но ще трябва да се справяме някак си. Трябва да се наблегне на играта в нападение, на добрият синхрон в нападение, който би ни помогнал да лимитираме грешките, а от там и лесните точки за противника. На предишното Европейско първенство този набор има по 23 грешки на мач, което според мен е доста и трябва да се работи за намаляването им.

 

-Какви са шансовете на отбора за класиране? Какво място могат да достигнат?

-„Този набор на предходното Европейско първенство има слабо класиране и много лоши резултати в самите мачове. Не мога да дам прогноза за класиране, но моята цел като треньор, ако бъда избран на този пост, ще бъде влизане в първа осмица. За едни сигурно е оптимистично, за други е песимистично, но мисля, че това е реална цел. В групата, в която е България, има доста сериозни имена като Полша,Англия и Естония. След това влизаш в поток със Словения и Холандия. Трудни противници - през 2013 от Естония сме загубили с 20 точки разлика, а през лятото стартираме с тях първи мач.

 

-Искате ли нещо да добавите от Вас?

„Пожелавам на всички треньори, които бъдат избрани и на всички състезатели, които бъдат селектирани, да дадат всичко от себе си и да защитават с достойнство името на България. За всеки трябва да е огромна чест да чуе химна преди мач.“


Тагове: Михаил Михайлов, Кандидати за национални треньори
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи