Нов сезон, по-малко отбори и надежда за по-интересно първенство


Нов сезон, по-малко отбори и надежда за по-интересно първенство
14-10-2016 15:59

Представяме Ви нов материал на нашия читател Веселин Михайлов, който представлява кратък анализ на всички отбори в НБЛ този сезон. Преди това публикувахме негов коментар за представянето на мъжкият национален отбор.

 

След по-малко от два часа стартира новото първенство в Националната баскетболна лига при мъжете. Тази година сезон 2016/2017 ще бъде с един отбор по-малко, след като отборът на Черноморец Бургас не успя да намери финансови средства и се отказа от участие за новия сезон. Така отборите, които ще се състезават през новата кампания, ще бъдат девет, което означава, че всеки кръг един отбор ще почива. Отборите, които ще участват през новия сезон са: Лукойл АкадемикЛевски 2014Спартак ПлевенРилски СпортистЯмболБалканЧерно Море ТичаБерое и Академик Бултекс 99.

 

Селекциите на повечето отбори са завършени, докато при някои все още липсват попълнения на определени позиции. Миналата година шампион отново стана отборът на Лукойл Академик, който за втора поредна година успя да победи Балкан във финалната серия, като този път го направи с 3–0, докато с бронзовите медали се окичи тимът на Рилски Спортист, който успя да спечели серията срещу състава на Спартак Плевен с 2–0.

(pic:basketball.bg)

 

Шампионът на България започна своя сезон още преди две седмици, когато се изправи срещу румънския първенец Орадя, където не успя да го елиминира и така загуби шанс да играе в новия турнир Шампионска лига. “Студентите” обаче успяха да вдигнат своето самочувствие, защото преди няколко дни спечелиха първата Суперкупа на България срещу Рилски спортист, като взеха мача с 93–85. Все пак да не забравяме и това, че за тях европейският поход продължава, защото ще играят във втория по сила турнир на ФИБА - Купа ФИБА Европа, където ще се изправят срещу отборите на Бней Херцелия (Израел), Стяуа (Румъния) и Приевидза (Словакия) в група F.

 

Ростера на треньора Тони Дечев е доста впечатляващ, като само липсата на сработеност не позволи на “студентите” да се класират за груповата фаза на Шампионската лига. Дечев стартира втори пореден пълен сезон като треньор и успя да селектира доста класни играчи, които имат солидни кариери преминали главно по европейските терени. Плеймейкърът Даниел Гибсън започна да намира вече себе си, тежките крила Саша Загорац и Максим Корниенко показаха, че могат да вадят “кестените от огъня”, а на центъра Стив Зак ще се разчита все повече и повече в подкошието. Със сигурност ще се разчита и на опита на Денис Агре, който преди това натрупа опит в няколко тимове от България. Центърът направи стойностен сезон в Ямбол през миналата година и веднага бе привлечен от шампионите. Другият нов български играч е юношата Цветомир Чернокожев, който със сигурност ще намира по-трудно място в състава, но това не означава, че няма да се възползва от него, когато му го предоставят. Да не забравяме и за ядрото от български играчи Асен Великов, който играе на позиция едно и другите, които се подвизават, като стрелящи гардове и леки крила: Христо Захариевкапитанът Филип ВиденовПавлин ИвановКрис Минков и Николай Грозев. Към шампионите до края на годината трябва да се присъедини и комбо гардът Божидар Аврамов, който лекува контузия, а тази седмица те бяха напуснати от крилото Веско Веселинов, който замина да играе в първенството на Швейцария. Със сигурност Лукойл и тази година има най-голям шанс да спечели титлата и Купата, а като се има в предвид състава им, то това няма да бъде изненада.

(pic: Rilskibasket.com)

 

Отборът на Рилски спортист също започна сезона по-рано, като преди 3 седмици изигра и първите си официални двубои от новия сезон срещу познатия си съперник на Цимоки Минск. Срещите бяха от първия квалификационен кръг на Шампионската лига, а Рилецо отново не успя да се противопостави на шампиона на Беларус и загуби двете си срещи. Радващото е, че те също продължават във втория по-сила турнир на ФИБА, а там ще се изправят срещу отборите на Енисей Красноярск (Русия), Буюкчекмедже (Турция) и Сигал Прищина (Косово) в група H. Самоковци стартираха и най-рано подготовката си за новия сезон и със сигурност не могат да се оплачат от липса на сработеност, а и преди няколко дни бяха доста близко до успеха срещу Лукойл. От тази година на “горещия стол” като треньор ще застане Людмил Хаджисотиров - Удо, който до миналата година беше асистент в шаба на Росен Барчовски. От този сезон, ще бъде спортен директор в отбора. В Самоков беше привлечен и треньорът Галин Стоянов - Патрика с цел да помага на Хаджисотиров за новото първенство. Селекцията на Рилски през този сезон ще се откроява с младост и опит, като бяха привлечени цели петима чужденци. Гардовата им линия е наситена от българи и американци, като именно на плеймейкърския пост ще се разчита, на Келвин Паркър и сърцатия Адриан Секулов. Атакуващи гардове пък ще са Джеръл Симънс, капотанът Йордан Бозов, както и на стрелеца Дарин Иванов. На позиция номер три самоковци разполагат със Златин Георгиев, Николай Стоянов и Любомир Киров. Като тежки крила тази година имаме двама чужденци, а те са сърбинът Душан Цветкович, който игра през миналия сезон в Ботевград и американецът Еван Бройнисма. Опитният хърватин Ненад Делич е един от центровете в първенството, който разполага с добра стрелба от далеч, а Денислав Вутев, който с всеки изминал сезон показва израстване, ще бъде другият център в отбора, на който ще се разчита. Рилски със сигурност събра добра селекция, която тази година ще бъде пряк конкурент на Лукойл Академик за титлата.

(pic:beroebasket.com)

 

Друг отбор, който има шанс да детронира Лукйол и да направи добро класиране, е отборът на Берое. Старозагорци, започнаха сезона си във вторник срещу шампиона Сигал Прищина. Те победиха в първата си среща от Балканската лига и това със сигурност ще повиши настроението им преди началото на новата кампания. Тази година те са в група А на регионалния турнир и шансовете им да стигнат отново до елиминациите също изглеждат доста големи. Любомир Минчев също ще разчита на петимачужденци, но положителното в отбора е също така и ядрото от български играчи, които останаха от миналия сезон. Пламен Алексиев и хърватският плеймейкър Юрай Сегарич ще дирижират нападението на старозагорци. Американецът Шейн Гибсън, който показва доста завидни качества в стрелбата ще бъде един от основните точконосители на отбора, Тихомир Желев също, ще се нагърбва да бележи, когато трябва, а младият Евгени Василев ще дебютира при мъжете. Да се поема отговорност ще се очаква от Николай Николов, който показва израстване, от стрелеца Тенчо Тенчев и капитана Мартин Раднев. Същото се очаква и от тежките крила Степан Тесия и Арън Джонс да бъдат доста полезни в борбата под коша и реализирането на точки. Докато на позицията център ще се подвизават конгоанецът Омари Годул, който може да свърши доста работа в защита и опитният Тодор Тодоров. Момчетата на Любо Минчев бяха изненадани миналата година в четвъртфиналите и отпаднаха рано, но тази година имат интересен отбор, с който ще преследват медали във всички турнири.

(pic:botevgrad.com)

 

Един от най-младите състави отново ще бъде този на Левски. Мануел Марков пък ще води отново отбора, който стартира първенството с доста подмладена селекция. От тази година при “сините” ще липсват талантите Йордан Минчев, който тренира с гранда Фенербахче и Алекс Симеонов, който подписа с отбор от втора испанска дивизия. Все пак останаха немалко играчи и от миналия шампионат. За сметка на това в тима ще играят опитните Крум Дойчинов, който е център, крилото Станислав Славейков, който ще бъде един от реализаторите на отбора, бившият капитан Павел Иванов, от който също се очаква много и талантливият гард Евгени Хаджирусев. Други нови попълнения са гардовете Кирил Райков и Александър Милов, а като добавим и младоците: Иван АлипиевЛъчезар ДимитровВладиян АврамовСпас НиколовНиколай Русимов, които ще получат повече шанс за игра през новия ешелон. Ангел Пейчинов също ще продължи с отбора на “сините”. Все пак тимът на Левски е един от отборите, които са с недовършена селекция и ще имат нужда от нови попълнения на някои позиции. Като цяло може да се каже за Левски, че отново ще бъде по-назад в класирането, но това не означава, че няма да може да сътвори някои изненади.

(pic:Официална фейсбук страница на Спартак Плевен)

 

Плевенчани бяха приятната изненада през миналия сезон, нещо, което никой не очакваше. Александър Дяковски промени напълно обстановката в тима, което доведе до четвъртото място в първенството. Младият треньор и отборът му върнаха публиката в зала “Балканстрой”, като само контузиите на някои от ключовите играчи не позволи на спартаклии да постигнат нещо повече през изминалата кампания. Този сезон се очаква да бъде още по-обещаващ за Спартак Плевен, защото те запазиха центъра Милован Савич, който ще бъде единственият чужденец в отбора. Другите състезатели, които останаха и през този сезон са: Александър ГруевДимитър Маринчешки и Герасим Николов. Класата на Спартак беше вдигната с привличането на стрелците Константин Коев и Мартин Маринов, центърът Велислав Гълъбов, юношата на Лукойл Николай Николов, гардът Милен Дудев и крилото Михаил Танев. За Спартак отново ключово ще се окаже колективът от миналия сезон, което беше най-силното им оръжие, а също така да не забравяме и за по-дългата скамейка, която миналата година беше тяхната “ахилесова пета”. С оглед селекцията, с която разполагат, то те ще играят още по-сериозна роля в първенството, а ако успеят да вземат медал, това няма да бъде никаква изненада.

(pic:sportenplovdiv.com)

 

Амбиции за по-добро представяне ще има и Академик Бултекс 99 отПловдив, който миналата година се завърна в лигата след 18-годишно прекъсване. Пловдивчани останаха 9-и през сезон 2015/2016, но тази година класирането им за плейофи не би трябвало да представлява трудност. През миналия сезон в отбора много често сеосвобождаваха едни играчи и идваха други, което се оказа негативно и не позволи на състезателите да гонят нещо повече. Асен Николов също привлече нови чужденци, но и той запази голяма част от българските играчи. В тима отново ще се състезават Мартин Пенев (тежко крило), Васил Михайлов (крило), Планимир Дафинов (плеймейкър), Илиян Ставрев (гард), Васил Бачев (гард/крило) и привлеченият по средата на сезона “янки” Оскар Бейфийлд (гард). Новите състезатели са тежкото крило Джордан Семпъл, който до момента се явява като лидер на отбора, гардът Шакири Смит, от който ще се очаква също многоВасил Александров (гард/крило), опитният център Илко Нанев и Станислав Ваклинов (крило/център), който дойде на мястото на освободения Джордън Хендерсън. Селекцията на Академик изглежда интересна, а особено като домакини пловдивчани могат да се окажат “черната котка” за много от отборите в лигата.

(pic:Botevgrad.com)

 

Когато говорим за млади отбори в лигата през този сезон, със сигурност ще споменаваме този на Балкан Ботевград. “Зелените” изиграха два поредни финала в НБЛ, но и в двата случая трябваше да се утешат със среброто. Тази година пък те ще бъдат с по-намален бюджет, с по-подмладен състав, но и с надежди за добро представяне. От миналогодишния отбор бяха запазени само гардът Николай Маринов и крилото Радослав Кочев, който от тази година ще поеме и функциите на капитан. Старши треньорът Небойша Видич успя обаче да привлече интересни имена в тима си, а най-интересното е това на Станимир Маринов, който се завърна след 2-годишна пауза в Ботевград. С този ход класата на Балкан се вдига, а другите привлечени български състезатели са: Ивко Ивков(гард/крило), който е юноша на Балкан и от него ще се очаква да е един от лидерите, Александър Илиев и Здравко Христов. Ще се очаква много и от чужденците като това са двамата американци - Джейкъб Холмън, който се явява като един от основните точконосители и Колин Вос, както и черногорците Михайло Секулович (център) иАмин Хот (гард). “Арена Ботевград” е една от най-горещите зали, ботевградската публика е една от най-разбиращите, а с този подмладен ростер Балкан няма да е в четворката, но ще изненада доста тимове в лигата.

(pic:arenavarna.com)

 

Доста непредвидим ще бъде и съставът на Черно Море Тича. Миналата година се оказа неприятна за варненци, които претърпяха доста финансови промени, заради което бяха напуснати от доста състезатели, но радващото е, че те успяха да завършат сезона. Спас Натов успя формира отбор от млади състезатели, а привлече няколко по-опитни, включително и трима сърби. Станислав Цонков, който в последната година е един от лидерите на отбора отново ще поема отговорност, но ще получи помощ и от Цветомир Куртев, показващият сериозен прогрес Ангел НацкинВенелин Христов,Георги ЯнковЛъчезар Радев и Мартин Коцев. Във Варна се подсилиха с гардът Деян Карамфилов и крилото Веселин Георгиева, който е известен със стрелбата си от тройката, както и сАлександър Янев, който ще играе при тях до намиране на отбор в чужбина. Тримата сърби са Никола ДжуричМърджан Маркович и Филип Дедийер, като и тримата играят на висок пост. Трудно е да се прогнозира какво ще направи отборът на Черно Море, но ако трябва да сме честни, то те ще се борят за по-задни позиции в класирането.

(pic:botevgrad.com)

 

Отборът на Ямбол със сигурност ще бъде от най-слабите отбори в първенството. Играчите на Петър Петров вървят във възходяща линия, откакто той пое отбора през миналата година, но с оглед селекцията и късата скамейка, те по-скоро ще се борят за място в плейофите. Ямболии привлякоха центърът Николай Върбанов, върнаха си тежкото крило Стоян Петков и гардът Венцислав Петков. От тях ще се очаква много, както и от капитана Станислав Говедаров. Крилото Андрей Иванов показа през миналата година, че може да се разчита на него, а Стойо Чолаков също един от опитните състезатели, който остана в състава. По-сериозна отговорност ще поемат Евгени ИвановСтилиян Иванов и завърналият се Росен Иванов. Въпреки че, не блестят с някаква голяма селекция това не означава, че ямболци няма да се борят всеки мач. Отборът е известен, че има една от най-страхотните публики и това ще бъде още по-голям стимул за тях да преборят конкуренцията.

 

Преди началото на сезона да си пожелаем по-оспорвано, по-качествено първенство, повече публика в залите и най-вече повече изява на българските играчи.

 

Първенството стартира днес, а първият мач е Лукойл Академик-Академик Бултектс 99, докато утре са Спартак Плевен-Левски 2014, Берое - Черно море и Рилски спортист - Балкан.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи