Обявяват Душан Ивкович за легенда на Евролигата (видео)


Обявяват Душан Ивкович за легенда на Евролигата (видео)
(сн. euroleague.net)
13-09-2017 12:32 | BGbasket.com

От Евролигата официално обявиха, че сръбският треньор Душан Ивкович ще бъде удостоен със званието „легенда на Евролигата”. Това ще се случи на 20-и септември в Гърция. Той е бил до страничната линия в пет различни десетилетия и ще бъде първият треньор, удостоен с този статут.

 

73-годишният Ивкович слага край на 48-годишната си кариера с мача след седмица, в който той ще води звезден отбор от свои бивши играчи срещу Олимпиакос – отбора, който изведе до две титли в Евролигата.

 

В клуба на легендите на Евролигата той се присъединява към Димитрис Диамантидис, Рамунас Шишкаускас, Хуан Карлос Наваро, Тео Папалукас и Мирсад Тюркчан.

 

Сред играчите, които ще играят за него в треньорския му бенефис в Гърция, са Тома Йортел, Стефан Маркович, Милош Теодосич, Никос Зисис, Богдан Богданович, Костас Слукас, Джеди Осман, Никола Калинич, Перо Антич, Дарио Шарич, Виктор Хряпа, Кайл Хайнс, Бобан Марянович.

 

Списъкът с постижения на Ивкович е неповторим. На клубно ниво той е единственият треньор, който има титли от всички големи европейски турнири – Евролига (1997, 2012), Еврокъп (2006), Купа Корач (1979) и Купа Сапорта (2000). Като треньор на национални отбори той има титли от Световно първенство (1990) и Евробаскет (1989, 1991, 1995), като има и сребърен медал от Олимпиада (1998). Във вътрешни първенства има още 15 титли и купи в четирите държави, в които е работил.

 

Ивкович ще остане в историята като един от най-великите треньори, връзка между поколенията във времена, в които спортът придоби огромна популярност и достигна най-високо. Накратко – истинска легенда на Евролигата.

 

__________________

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter


Тагове: Душан Ивкович
Коментари
Резултати
Класирания
Други новини