Росен Барчовски: Новият формат на първенството ще вкара много напрежение


Росен Барчовски: Новият формат на първенството ще вкара много напрежение
04-09-2023 21:48 | BGbasket.com

Старши треньорът на ЦСКА Росен Барчовски смята, че новият формат в Националната баскетболна лига с разделяне на две шестици ще внесе много напрежение сред отборите през този сезон. По време на открита тренировка на „червените“ говори още за подготовката на тима му, селекцията, конкуренцията и амбициите тази година:

 

„Съвсем отскоро започнахме. Радващото е, че се събрахме навреме всички. Съвсем малко сме тренирали. Още нямам някакви впечатления. Брандън Йънг трябва да почива още 10-12 дни заради травмата, която получи в Истанбул с националния отбор. Очакванията ми са най-високи. Иска ми се отборът да играе най-хубавия баскетбол в България. Естествено, амбициите на ЦСКА са едни и те са за шампионска титла.

 

Относно новите попълнения Кейлъб Уесън е доста качествен и комплексен състезател от университета на Охайо Стейт, което е гаранция за високо ниво. Двете му години като професионалист са с доста добро представяне. Очаквам да бъде доминиращ център в първенството. Трой Бакстър е много атрактивен играч на позиция 4, атлетичен и със стрелба, също с много добра статистика и постижения, шампион в Нова Зеландия, където нивото не е слабо. Гардът Маркъс Хамънд е новобранец, но много качествено момче. Ще трябва да се учи малко, но той затова е взет, за да бъде т.нар бекъп на Брандън Йънг. Българите са добре познати – Георги Боянов и Васил Бачев са безспорни имена, Иван Спиров е един от най-талантливите млади играчи, другите са наши момчета.

 

Съставът никога не е окончателен – нито във входящ, нито в изходящ план. Скоро не виждам да правим някакви промени, но е много вероятно във времето нещо да се случи.

 

За мен публиката е изключително важна. Треньорите искаме отборна игра, победи, резултати и т.н, но за хората не е най-важното. Те искат да виждат резултати, красота и атракция. Бакстър е такъв състезател, като атрактивност ще е колкото, а и над Таменанг Чо.

 

Таменанг Чо се раздели с ЦСКА, но има желание за връщане

 

На един треньор винаги му се иска повече. Направили сме анализ. Знаем какви са проблемите. Обективните бяха късната селекция и многото контузии, субективните са на терена – неща, които не сме свършили като хората. Сезонът не беше лош, но не и такъв, какъвто ни се иска. Щеше ми се да имаме малко повече хора при високите, все още ги нямаме, надявам се в хода на годината да стане.

 

Новият формат на първенството ще вкара много напрежение, защото е много трудно да попаднеш в първите шест. Повечето отбори ще имат такава амбиция. Досега редовният сезон не беше толкова важен, чакаха се плейофите. Сега ще има напрежение, може би ще се отрази. Отборите ще бързат малко по-рано да стегнат редиците си, защото всеки мач ще бъде много важен, да не кажа фатален. С просто око е ясно, че фаворити са Балкан, Рилски спортист, Спартак Плевен, ние, Черноморец. Тези пет отбора леко се открояват като селекция и като финансови възможности, без да се подценяват другите. Гледам, че Берое правят добра селекция като чужденци. Проблем ще е при българите за всички отбори. С правилото за минимум двама на терена изисква да имаш поне 4-5 класни такива, а няма толкова.

 

Аз си поставям за цел да спечелим и Купата, и шампионата. Ръководството не ги е поставяло, но то е ясно. Не виждам ЦСКА какви други цели може да има. Надявам се да са реални, но не искам да подценявам другите. Знам, че ще е ужасно трудно.

 

Контролите с Арис ще ни дадат много информация и опит, сблъсък с много силен отбор. Тези две контроли ще са колкото 20 тренировки и ще са много важни, защото рядко български отбор успява да играе контролни срещи с тимове от такова ниво. На момчетата им се играе, а мачовете в Солун са страшна мотивация.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, ЦСКА, Росен Барчовски
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи