Хорхе Гарбахоса пред BGbasket.com: Ще се радвам България да е домакин на Европейско първенство


Хорхе Гарбахоса пред BGbasket.com: Ще се радвам България да е домакин на Европейско първенство
(сн. BGbasket.com и facebook.com/rilskibasketcom)
11-11-2023 13:02 | Мария Маринова

Световна и европейска титла, сребърни медали от Олимпийски игри и шампионати на Стария континент, бронз от Европейско и куп трофеи на клубно ниво - това е само малка част от постиженията във визитката на бившия испански национал Хорхе Гарбахоса. След края на състезателната си кариера той оглавява испанската федерация в продължение на седем години, а през май тази година бе избран за президент на ФИБА Европа.

 

Първото официално посещение на Гарбахоса в новата му роля бе именно в България по покана на президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Испанецът бе специален гост за квалификацията на женския национален отбор с Финландия, а преди това разгледа и новостроящия се мултифункционален комплекс в Самоков.

 

BGbasket.com бе една от малкото български медии, пред които Гарбахоса говори по време на визитата си. Ето какво сподели той за впечатленията си от посещението у нас, работата с родната федерация, амбициите си като президент на ФИБА Европа, както и за отношенията с Евролигата:

 

- При пристигането си в Самоков имахте възможност да разгледате новия спортен комплекс в града и първите Ви думи бяха, че е невероятен, но очаквахте ли да видите нещо подобно тук?

 

- В действителност не. Първоначално планът за посещението ми тук беше просто да гледам мача на женския национален отбор на България с Финландия. Президентът на федерацията Георги Глушков обаче ми каза, че има желание да видя това съоръжение. Ако трябва да бъда честен, не мислех, че то е толкова впечатляващо – не само за баскетбола, а за града изобщо, макар фокусът да е върху баскетбола. След това, говорейки и с президента на клуба, разбрах и колко е важен баскетболът него, както и за компанията му.

 

Казах го на срещата, но ще го кажа и тук – България вече е страна с традиции в организирането на турнири на ФИБА при подрастващите, а и не само. А с този изключително нов и модерен комплекс с хотели наоколо, тренировъчни съоръжения, медицински и възстановителен център, басейн, инфраструктура – това дава на Самоков, на Българската федерация по баскетбол, а също и ФИБА Европа нова възможност за организиране на подобен тип турнири, особено при подрастващите. Именно те са много важни за нас, защото състезанията при подрастващите са ключът към развитието на играчите и е хубаво, че такъв тип съоръжения са на разположение на ФИБА Европа. С подкрепата на кмета и министъра на спорта това са страхотни новини за ФИБА Европа и съм наистина щастлив за това.

 

- Мислите ли обаче, че е възможно скоро България да бъде домакин не само на първенства при подрастващите, а и на групова фаза на Евробаскет за мъже или жени?

 

- Много ще се радвам това да стане. Ние го показахме и в настоящето, говорейки за Евробаскет 2025 при мъжете, един от домакините на който ще е Кипър например. Те положиха усилия, също построиха зала. Общината ги подкрепя финансово, което е изключително важно.

 

Българската федерация по баскетбол е в страхотни ръце. Изпитвам огромно уважение към президента Георги Глушков и неговия екип –  Филип Виденов, Нора Рангелова... Нора е един от най-уважаваните хора в семейството на ФИБА Европа. С подкрепата на Общината, която видях, с това чисто ново съоръжение, с лидерството и с опита и експертността на федерацията това може да бъде възможност за ФИБА.

 

- Бяхте избран за президент на ФИБА Европа преди няколко месеца. Какви са основните цели, които искате да постигнете?

 

- Ситуацията в Европа не е лесна. Нека не забравяме, че има не една, а две войни. Трябва да се погрижим за хората, които страдат от последствията на тази ужасна ситуация. Ако трябва да говорим за работата ми и за баскетбола, трудно е заради инфлацията и като цяло заради нестабилната ситуация в Европа. Има много предизвикателства пред нас.

 

Имаме проект за жените в баскетбола, не само на игрището, разбира се. Той не се отнася само за състезателките, а също за съдиите, треньорите и като цяло за насърчаване на жените в баскетбола. Тук имаме Нора, но бихме искали те да са повече в следващите няколко години.

 

Също 3х3 – за нас не е бъдеще, то е настоящето, приоритет са и подрастващите. Европа е основният локомотив на баскетбола в света и тук въпросът е за развиване на състезателите и на треньорите. За нас ФИБА Европа свърши страхотна работа в миналото и искаме да повишим нивото на организацията.

 

Говорейки извън терена, но пак директно свързано с него, за нас стои и спорът с Евролигата. Вече започнахме с добри новини през лятото с това споразумение да няма застъпване на мачовете с тези на националните отбори през февруари, но има още много други неща, които трябва да обсъждаме и по които да опитваме да постигнем споразумение. Ще отнеме време и няма да е лесно, но атмосферата по време на срещите е много позитивна и ще направим всичко най-добро, което е възможно, за да опитаме да намерим решение. Накратко целите са свързани с професионалните играчи, с подрастващите, с жените, с баскетбола 3х3, за това как да опитаме да избегнем последствията от войните върху баскетбола. Ще опитаме да направим най-доброто, което можем.

 

- Споменахте за споразумението, което беше постигнато с Евролигата през лятото, но каква е ситуацията към момента?

 

- Ситуацията е такава, че проведохме няколко срещи и имаме планирани още такива в програмата ни за следващите седмици и месеци. Не е лесно, защото толкова години бяхме напълно разделени. Сега имаме добра лична и институционална връзка, но има много неща за обсъждане относно състезанията, календара, как клубните състезания се отразяват на националните отбори и т.н. Имаме наистина добра връзка с местните първенства и УЛЕБ чрез президента й Томас Ван Ден Шпигел.

 

Има прекалено много играчи и прекалено много интереси на всички страни, които трябва да се обединят, което няма да е лесно. В Евролигата има 18 клуба, но ФИБА Европа представя 50 федерации. Този проблем е създаден в Европа, но има глобално негативно влияние – в Африка, Америка, Азия. Така че не е лесно, но трябва да говорим за много неща. Аз мога да обещая, че във ФИБА Европа и изобщо от страна на ФИБА ще направим всичко възможно да постигнем споразумение, което ще бъде по-добре за играчите, за бизнеса и най-важното – за феновете.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи