Филип Виденов: Целта на първенството до 21 години е да има преход между подрастващи и мъжки баскетбол


Филип Виденов: Целта на първенството до 21 години е да има преход между подрастващи и мъжки баскетбол
30-05-2024 14:50 | Мария Маринова

Създаването на Национална младежка лига до 21 години предизвика дискусии в баскетболните среди. Ден, след като пред BGbasket.com един от членовете на Управителния съвет на БФБ Орлин Атанасов изложи аргументите си защо е гласувал „против“ решението, отново пред нашата медия изпълнителният директор на федерацията Филип Виденов също говори по темата.

 

Той сподели защо според него такава лига би помогнала за развитието на българските баскетболисти, като отговори и на критиките, че създаването й не фигурира в стратегията на федерацията:

 

- С каква цел се появи идеята за създаване на Национална младежка лига до 21 години и с какво тя ще помогне за развитието на българския баскетбол?

 

- На тази възраст, след 18 години, а и по-рано, за развитието на играчи, изключително важен е тренировъчният процес – да е конкурентен и редовен, както и те са се развиват технически, професионално и по всякакъв начин. Такъв вид първенство представлява нормалната възможност за продължение на техния път, след 18-годишни, както е заложено в нашата стратегия, и там вече да се реши ще играят ли професионално или ще се занимават с други неща. Тук вече идва наистина платформата, която ББЛ предоставя за продължение на баскетбола след това. Ако са се започнали да занимават и с други неща, могат да останат и в баскетбола, и наистина ББЛ предоставя тази възможност.

 

- Появиха се критики, че младежката лига не фигурира в приетата наскоро стратегия на федерацията за следващите четири години. Отговарят ли те на истината?

 

- Радвам се, че се говори за баскетбола. Вчера излезе интервю с представител на ББЛ, което всъщност ми хареса. Добре аргументирано е и подредено и е някаква причина за това да се повдигне дискусия и да се обсъдят нещата, макар и публично, защото е хубаво хората да знаят за какво става въпрос. В това интервю обаче има малки неточности, поради което ми се иска да внеса някаква яснота, за да не се внушава на хората грешна информация.

 

Тук трябва да поясня, че не става въпрос за отделна лига като ББЛ или НБЛ, а по-скоро за Държавно първенство в тази възраст. Доста пъти се спомена стратегията на Българската федерация по баскетбол, която беше разработена заедно с експерти от ФИБА по програмата ФИБА Плюс, която подпомага федерациите и им дава насоки, по които да се развиват. Поговорихме с тях около половин година, преди Общото събрание, което беше в края на март. Беше приета тази стратегия от УС, след това от ОС, но тук идва малката неточност, за която се говори и искам да се изчисти.

 

Една от основните цели и по-точно цел №2 от тази стратегия е „повишаване на нивото на треньорите и оперативния капацитет на клубовете и създаване на устойчива пътека за кариерно развитие на състезателите“. Първата конкретна цел за постигане на това е „оценка и преструктуриране на системите за Държавните първенства за мъже, жени и подрастващи“. Не знам по какъв по-ясен да се види, че това, което се опитваме да направим, е точно по тази точка, така че това е част от този план, който ние опитваме да следваме по най-правилния начин и в сроковете.

 

 

Също в интервюто имаше част, според която от ББЛ също са съгласни, че такава лига е необходима и е нещо хубаво, но не е сега времето. Може да са прави, може и да не са, но това пак е някакво противоречие, защото след две години стратегията пак ще е същата. Не разбирам защо е това притеснение, ако по-рано започнем нещо, да се пробва кое е добре и кое не, толкова по-лесно можем да го адаптираме и нагодим. Ако наистина няма нужда от него, няма да го има. Да не говорим, че един от най-силните набори, които имаме в момента, са тези момчета, които се класираха в Дивизия А, които сега са на 17 – набор 2007, както и 2006, които сега ще играят при 18-годишните. В набор 2005 също има хубави деца. Трябва да направим нещо за тях и да могат да се развият по начина, по който обясних. В тази стратегия има всичко, включително и срокове как трябва да се случи. Това просто е част от това, което правим в момента. Накрая на интервюто също има противоречие от тяхна страна, че всъщност това ще е чудесно продължение на развитието на това, което се случва в българския баскетбол, което всъщност е описано и в стратегията, но трябва да се случи, когато цялата система е готова.

 

- Кога започна обсъждането да има такова първенство?

 

- Имахме разговори доста отдавна, както и с голяма част от клубовете, които имат деца в тази възраст. Те приеха тази идея доста добре. Бях и на Асамблеята на ФИБА, която се провежда всяка година. Там проведох разговори с федерациите, по-скоро с тези от нашия калибър, и всички имат някаква форма на такова Държавно първенство. Имаше разговори със Спортно-техническата комисия, с Треньорската комисия. На Управителния съвет, където се прие това нещо, също го обсъдихме и стигнахме до решението, че това е една от правилните стъпки, които ние трябва да поемем.

 

 

- По какъв начин тази младежка лига ще се провежда паралелно с първенствата на ББЛ с оглед на това, че към момента много от състезателите до 21 години играят именно там?

 

- Не знам защо го приемат по този начин от ББЛ, при положение, че не се е променило нищо с работата, която имаме с тях, откакто г-н Глушков стана министър, като изключим, че искаме да изчистим някои неуточнени моменти в работата с ББЛ. Сигурен съм обаче, че съвсем скоро и това ще стане и ще се продължи да се работи както трябва занапред. Те са създали много хубава организация, много неща се случват там, но това Държавно първенство до 21 години няма отношение към тях. Това е част от развитието на самите клубове и на играчите. Преценихме всички хора, които сме говорили, както Треньорската комисия и Спортно-техническата комисия, че на тези играчи, които не са сигурни, дали ще продължат с баскетбола, им се дава място, където да играят в своята възраст и малко по-голяма. След периода на преход тези, които решат да не играят баскетбол, със сигурност могат да продължат в ББЛ. Ако пък решат да се занимават професионално, това е чудесен начин, по който да продължат със сериозния тренировъчен процес, който е най-важен за развитието на състезателите, и да играят с такива на тяхната възраст. Тази година първенството до 19 години беше чудесно. Като се включат още играчите на 20 и 21 години, които не могат да играят при юношите, се вдига качеството.

 

Пак подчертавам, че целта на това Държавно първенство е да се осигури продължение на пътя на играчите от този преход между подрастващи и мъжки баскетбол, да има адекватна конкуренция със сериозен тренировъчен процес и вече да имат възможността да вземат решение за бъдещето. Може за някои ББЛ да е по-добра за тази възможност. Въобще не става въпрос за това ние да вземем мястото на ББЛ по някакъв начин. Надявам се това да сработи. Ако не, ще го мислим занапред, но на този етап мисля, че това е правилната крачка към създаването на елитни баскетболисти.

 

 

- Има ли вече интерес от страна на клубовете към лигата?

 

- При нас до 15 юни текат заявките за участие в това Държавно първенство. Ако няма достатъчно заинтересовани, няма проблем, няма да се провежда. Но ако има, ще го направим по най-добрия начин. Вече имаме план как да се случи. Продължава да бъде обсъждан, ще го направим и на 11 юни, когато имаме заседание на Управителния съвет.

 

BGbasket.com е готов да даде думата на всеки в баскетболните среди, които има желание да изкаже аргументите си по темата в подкрепа или против създаването на Националната младежка лига.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Филип Виденов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи