Стрелба с отскок


Стрелба с отскок
03-07-2007 17:54

Въпреки, че стрелбата с отскок не е популярна до началото на 50-те години, в днешно време е считана за най-ефективната стрелба в баскетбола. 
 

Техника:
Преди да скочиш във въздуха за стрелбата, дръж топката с двете ръце, с тяло изправено към коша и леко сгънати колене. Височината на отскока ще варира за всеки индивидуално, но основно правило е, че не е важно колко високо си скочил, ами това как си изстрелял топката. След като си скочил, топката трябва да бъде малко над и пред челото ти. Твоята лява ръка би трябвало да е под топката за контрол, а долната част на дясната би трябвало да е срещу теб. Много е важно лакътя на шутиращата ръка да бъде под топката. Погледа ти под топката трябва да гледа право в целта. Топката се изстрелва с движение нагоре от лакътя ти и следващо натискане от ръката и китката.Балансът е много важен за успеха на стрелбата. Много стрелци падат напред, настрани или назад, когато изпълняват стрелба с отскок; това намалява точността и често води до фалове в атака. Трябва да започнете стрелбата от балансирана позиция и да скачате право нагоре.Тренирайте стрелбата с отскок от три ситуации: 1 – от място, 2 – след дрибъл и 3 – след получаване на пас. Балансът и отскокът нагоре са по–трудни във втората и третата ситуация, но са от голямо значение. 


 

Съвети за стрелба с отскок:

1. Винаги тренирай стрелби, които практикуваш и в мач. Ако играеш център или крило е глупаво да отделяш много внимание за стрелба от позицията на гарда например.

2. При възможност тренирай стрелба при игрови условия. Ако можеш да намериш съперник, това ще е подпомагащо. Ако стреляш сам използвай въображението си да пресъздаваш игрови ситуации, които ще предизвикат най–доброто от теб.

3. Никога не “натягай” стрелбата. Ако си близко пазен подай на друг или направи движение, за да се освободиш.

4. Научи се да се отпускаш по време на стрелба. Колкото повече тренираш в игрова обстановка, толкова по–лесно ще е в самия двубой.

5. Никога не опитвайте “трудни” за изпълнение стрелби.

6. Винаги следвайте топката, когато стреляте.

7. НЕ СТРЕЛЯЙ, КОГАТО СЪОТБОРНИК Е В ПО–ДОБРА ПОЗИЦИЯ ЗА СТРЕЛБА.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи