Испания на хоризонта


Испания на хоризонта
photo: kosarka.ba
06-08-2007 18:58 | kosarka.ba

Коментар на специалицирания баскетболен сайт kosarka.ba за ситуацията в националния тим на Босна и Херцеговина: 
 
„В сряда вечер в Казин ще се разбере има ли Босна причини да очаква националният отбор да стигне до Испания през септември. След повече от месец подготовка в Сараево, Пула и Турция най-добрите баскетболисти на страната водени от Ненад Маркович би трябвало да покажат какво са научили това лято в със сигурност препълнената зала в Казин.
Въпреки, че от срещата с България не зависи на 100% класирането на Европейското, то тя ще покаже лицето на националния и реалните възможности за толкова желаното участие на първенството в Испания в „групата на смъртта” с Гърция и Сърбия. Преди обаче възможността за сблъсък със световните величия ще трябва да се мине през България и Унгария, а непосредствено преди Евро 2007 и през битката с победителите в останалите групи за единственото свободно място.
Така че, всичко по реда си.
Селекторът Ненад Маркович срещна подобни проблеми, както много негови европейски колеги. А именно големия брой откази от изявени състезатели. Участие с националния в баражите отказаха Домеркант, Муйезинович, Овчина, Мършич, Опачак… и Маркович отново не успя да събере най-доброто, което Босна и Херцеговина има, но пък събра момчета, които искат да играят за своята страна и един американец. Резултатът е един национален отбор, който иска да постигне нещо, а най-голямото предизвикателство пред Хукич, Байрамович и компания ще е последното препятствие в Менорка.
За да прескочи групата на Босна ще са й нужни най-малко две победи, а поражение в първия мач като домакин може и да значи край на надеждите за Европейското, което ще е истинска катастрофа…
След базисната подготовка в Сараево и Пула баскетболистите изиграха контроли в столицата и в Анкара, а последните дни са в Казин, където властва сериозен интерес към срещите на националния.
Ненад Маркович не крие, че представителния тим на Босна не и имал съответен по класа съперник в контролите, но това не е нито негова, нито на играчите грешка.Треньорският щаб и играчите са оптимисти, доволни от свършената добра работа и не смятат да наситят лятото си само с 2-3 мача от баражите.
Желанието на всички е Испания, а това би било фантастичен резултат за Босна и Херцеговина…”

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи