Психологическата подготовка - ключ към успешното съдийство


Психологическата подготовка - ключ към успешното съдийство
27-08-2007 17:05

Основната подготовка на баскетболните съдии обикновено е съсредоточена върху правилознанието и върху обясняването на механиката. Очевидно това са двата основни компонента, за да знае съдията първо – какво могат и не могат да правят състезателите на терена, и второ – къде да застане, така че да наблюдава действията на състезателите и какво да направи, когато установи нарушение на правилата. За да се придобие пълно разбиране на духа и целите на правилата и да се постигне автоматизъм в механиката се изисква четене, учене, слушане, задаване на въпроси, наблюдения, дискусии, гледане, упражнения, обратна връзка с колеги и оценители и т.н. Този процес на обучение изисква време, но в крайна сметка всеки, който е положил усилия, достига до приемливо ниво на знание и умение.

Въпреки това, съдиите, които ограничават репертоара си от умения само до правила и механика, приличат на играчи, които знаят само да подават, дриблират, стрелят и да практикуват само предварително зададени игрови схеми. От доста отдавна се знае, че големите атлети имат не само физически и двигателни способности, но притежават и изключителни умствени и емоционални способности, които им позволяват да се изявяват в максимална степен при всякакви обстоятелства.

За да работят успешно, съдиите също трябва да развият психологически способности, които ще им помогнат да взимат правилни решения, да ръководят играта ефективно, да се отнасят подобаващо към участниците и да избягват грешки, които могат да са в ущърб на играта или бързо да унищожат доверието към тях. Често специалната психологическа подготовка и тренировка на съдиите липсва. Като че ли се счита, че те вече притежават тези способности, и то още преди да решат да станат съдии. За съжаление в повечето случаи това съвсем не е така. Психологическите способности не са вродени. Но те могат да се придобият и трябва да се упражняват.

Книга, озаглавена “Психология на съдийството”, според мен предлага най-пълното изследване на различните психологически аспекти на спортното съдийство. Тя е написана то Боб Уайнбърг и Пеги Ричардсън – и двамата уважавани спортни психолози и опитни съдии. Много от коментарите и предложенията в настоящата статия са вдъхновени от тяхната изключителна работа.

Концентрацията лежи в основата на правилните решения при бързо развиваща се игра като баскетбола. Съдията трябва да види действието, да анализира ситуацията, да сравни резултатите с предписанията на правилата, да реши дали наистина е имало нарушение, и ако се налага, да реши дали да свирне или не. И всичко това, докато мигне. Пълната концентрация също гарантира, че играта се ръководи ефективно и се избягват грешките.

Можем да определим концентрацията като “способност да се съсредоточим върху определени съществени знаци в окръжаващата ни среда и да поддържаме тази съсредоточеност по време на състезанието”. Концентрацията е способност и същевременно продължителен процес. В игра като баскетбола знаците са многобройни и постоянно се менят. Действието определя кое е съществено и кое – не. В процеса на играта всеки съдия носи отговорност за точно определени зони от игралното поле и за състезателите в тези зони. Съдиите трябва да обръщат внимание върху действията на състезателите и да се опитват да предвидят техните бъдещи действия. В същото време несъществени знаци и събития се опитват да отвлекат вниманието им. Те могат да включват шум от недружелюбна тълпа, оплакващи се състезатели или треньори, мисли за изхода на срещата, предишно сбъркано отсъждане или пък страх от евентуална грешка. Затова е важно умът да се пази от подобни несъществени мисли.

Концентрацията е тясно свързана с мотивацията. Отегчението е потенциален враг на концентрацията. Наистина е трудно да се концентрираш върху нещо, за което не ти пука, като например първата четвърт на среща между подрастващи до 12 години, когато резултатът е вече 18:2. Въпреки това, ако сте професионалист (какъвто трябва да сте, щом за това ви се плаща), вие сте длъжни към играчите и към себе си да бъдете на високо ниво през цялото време, докато съдийствате. Иначе по-добре си стойте в къщи. Когато състезанието не предразполага към пределна мотивация, направете нещо, за да повишите интереса си. Така и така сте там, прекарайте колкото се може по-приятно. Абстрахирайте се от некачествената игра и се потрудете допълнително, за да видите всичко и да не пропуснете нито едно отсъждане. Опитайте се да изсвирите съвършения си мач. Вярно, че това ще е без значение за крайния изход, но за вас лично ще е от голямо значение.

В другия край на спектъра на интереса, предизвикан от самата игра, лежи финалният мач. Големият мач, за който сте мечтали. За него е лесно да се стегнете. Нямате нужда от допълнителна мотивация. Въпреки това концентрацията може да срещне друг свой мощен враг – безпокойството, произтичащо от страха да не допуснете грешки, да провалите мача и да изглеждате зле. Когато съдийствате, се нуждаете от допълнителна доза внимание. А силното безпокойство стеснява вашето внимание и обикновено го насочва към вас самия. Когато сте твърде нервен, вие обръщате повече внимание на себе си, на вашите притеснения и страхове. Естествено никой не е напълно имунизиран срещу нервност и безпокойство при важни събития. Даже в определена степен стресът е здравословен, защото ви поддържа активен. Важното е да познаете кога безпокойството достига нежелани граници и засяга концентрацията ви. Внимавайте за мислите си. Ако те не са насочени към действията около вас, значи има нещо нередно и трябва да предприемете промени. Това изисква практика. Владеенето в някаква степен на методи за релаксация е задължително. Дълбокото вдишване и издишване, изолираните мускулни контракции, последвани от пълно отпускане, смяната на отрицателните мисли с положителни са сред методите, които могат да бъдат използвани, за да се намали безпокойството и да се подобри концентрацията. Може също да използвате думи като “спокойно”, “дишай” или “съсредоточи се”. Макар че за някои хора баскетболът изглежда е всичко на този свят, не забравяйте, че това е просто игра. И го запомнете. Всеки трябва сам да си изработи методите, които са най-добри за него, за да се справи с нервността и безпокойството. Както споменахме по-горе, способността за концентрация може да се подобрява, стига да имате желание да работите в тази насока. И най-подходящото време за осъществяване на програма за психологическа подготовка е през паузите на първенството. Първата стъпка е да определите доколко добре можете да се концентрирате и дали има възможности за подобрение в тази насока.

Уайнбърг и Ричардсън са съставили тест за способността за концентрация, който можете да си направите сами. Той се намира в края на настоящата статия. След като определите нивото на способността си за концентрация, може би ще искате да поработите, за да го подобрите. Ето кратки описания на някои от нещата, които можете да направите.

КАК ДА ПРЕМЕСТВАМЕ ВНИМАНИЕТО СИ

Седнете или легнете удобно. Вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти и се отпуснете. Сега обърнете внимание какво чувате. Определете всеки отделен звук. А сега се опитайте да слушате всички звуци заедно, без да се съсредоточавате върху някой отделен.

Сега обърнете внимание на усещанията на тялото си. Помислете за стола, на който седите, за ритъма на дишането си, за нивото на релаксация във всяка част от тялото си. Спрете се за малко на всяко от тези чувства. А сега се опитайте да ги почувствате всички заедно без да конкретизирате някое от тях.

После помислете за мислите и емоциите си. Оставете ги просто да изникват. Не се напъвайте да мислите за нещо конкретно. Нека мисълта ви тече свободно.

Сега се опитайте да мислите за всяко чувство или мисъл поотделно. А сега се освободете от тези мисли и се отпуснете.

Накрая поставете някакъв предмет пред вас. Гледайте право напред и се опитайте да видите колкото се може повече от стаята с периферното си зрение, без да се спирате на нещо конкретно. След това се съсредоточете върху предмета пред вас, докато той остане единственото нещо, което виждате. Задръжте за малко и след това разширете обратно погледа си докато отново видите цялата стая. Все едно гледате през обектив на камера. Стеснявайте и разширявайте погледа си бавно.

КАК ДА ЗАДЪРЖАМЕ СЪСРЕДОТОЧЕНОСТТА СИ

Намерете спокойно място без странични дразнители. Изберете си някакъв предмет и се съсредоточете върху него. Подръжте го в ръцете си. Изучете го с големи подробности – материалът, от който е направен, цветовете му, теглото му. Ако мислите ви се отклоняват от предмета, върнете ги обратно върху него. Отбележете си колко дълго можете да се съсредоточите напълно върху предмета.

Щом вече можете да задържате вниманието си върху предмета в продължение на пет минути, опитайте отново, но този път в присъствието на странични дразнители (музика, телевизор). Вижте доколко пълно и за колко време можете да се съсредоточите върху предмета въпреки дразнителите.

УПРАЖНЯВАНЕ НА КОНЦЕНТРАЦИЯТА ЗА МАЧ

Визуализацията е техника, използвана от много атлети за подобряване на увереността и представянето им. Тя може да бъде от изключителна полза и за съдиите. Една такава визуализация не бива да трае повече от 10-15 минути. Най-напред се отпуснете и се отърсете от всякакви мисли. После започнете да създавате образи в главата си: как се появявате на игрището; как покривате определена игрова ситуация; как сте в превъзходна позиция и правите много добро отсъждане; как се справяте с шума от публиката или с оплакващ се треньор или състезател. Докато създавате тези образи включете всичките си сетива – зрение, слух, обоняние и осезание. Опитайте се да създадете тези образи колкото се може по-реални. Вижте се как се справяте отлично във всяка ситуация, която създавате.

ПОДГОТОВКА НА МЯСТО

Съществуват и стъпки, които да предприемете за подобряване на концентрацията си непосредствено преди срещата.

Започнете с договарянето с вашия партньор. Въпреки че не дискутирате нищо, което вече да не знаете, договарянето е чудесна възможност да настроите мисълта си към предстоящата задача.

Активирайте се до нужното ниво. Не можете да излезете на игрището апатичен или превъзбуден.

По време на играта използвайте ключови думи като “движи се”, “отпусни се”, “гледай защитника” и “търси прозореца”.

Когато е отсъдено нарушение, определете изпълнителя на наказателните удари, дори и да знаете, че няма да се изпълняват такива. Повторете си пет пъти наум номера му. Така няма да могат да ви изненадат, когато се наложи да определите изпълнителя.

В началото на едноминутното прекъсване, докато се придвижвате към мястото си за изчакване подновяването на играта, си повторете какво следва: “Червена топка отстрани” или пък “Два фаула на номер 12 бяло”.

Използвайте едноминутното прекъсване за да си поемете няколко пъти дълбоко въздух, да се отпуснете и да си проверите съсредоточеността. Ако сте направили погрешно отсъждане, приемете го и продължете.

Не се самокритикувайте. Не се тревожете какво може да се случи, бъдете готови да се справите с всичко хладнокръвно. Контролирайте чувствата си.

Разпознавайте кога треньор, състезател или дори зрител се опитват да ви ядосат и се успокойте. Не си позволявайте да бъдете в такова умствено състояние, което може да разстрои преценката ви или да я направи предубедена. С други думи, концентрирайте се само върху информацията, която ще ви помогне да вземете възможно най-точните решения.

За да има успех, съдията трябва да контролира всичко, което може да бъде контролирано, и особено себе си.

Перфектното познаване на правилата и механиката, особено покриването на игрището и позиционирането на място, откъдето да могат да се виждат всички действия, трябва да бъдат така дълбоко насадени, че да изискват съвсем минимално умишлено и съзнателно внимание. Те трябва да са автоматизирани.

 Те не изискват повече концентрация. Когато се владеят до съвършенство, те стават извор на самоувереност. Тогава съдията може да се съсредоточи върху оценката на действията на играчите и да реши дали да свирне или да остави играта да продължи.

Концентрацията е много ценно качество. Тя не е вродена. Тя изисква работа. Ако смятате да станете първокласен съдия, е задължително редовно да отделяте по няколко минути за развитието на психологическите си способности.

ТЕСТ – СПОСОБНОСТ ЗА КОНЦЕНТРАЦИЯ

Въпросите по-долу се отнасят до способността ви да се концентрирате, докато съдийствате.

Няма правилни или грешни отговори. Само напишете номера, който най-добре ви описва при всеки въпрос.

1 – почти никога; 2 – рядко; 3 – понякога; 4 – често; 5 – почти винаги.

  1. Като направя отсъждане, после трудно го забравям.
  2. Когато съдийствам, мога бързо да анализирам събитията в срещата.
  3. Когато съдийствам, мога лесно да се отърсвам от всякакви странични мисли.
  4. Лесно се абстрахирам от шума на публиката и се съсредоточавам върху играта.
  5. Докато съдийствам, лесно се обърквам, когато много неща се случват бързо.
  6. Докато съдийствам, лесно се разсейвам от собствените си мисли.
  7. Добре анализирам върху какво трябва да се съсредоточа по време на събитие.
  8. Когато съдийствам, се съсредоточавам върху настоящия момент и не мисля какво се е случило или какво може да се случи.
  9. Мога да запазя концентрацията си дори при спречкване с треньори и състезатели.
  10. Бива ме в анализа на това какво трябва да правя преди да започна да съдийствам определена среща.
  11. Докато съдийствам, се съсредоточавам върху задачата си и забравям за всичките си останали проблеми.
  12. Когато съдийствам, мога да запазя концентрацията си, дори и ако почувствам безпокойство.
  13. Когато съдийствам, мога да запазя концентрацията си, дори и ако колегата ми се представя зле.
  14. Когато съдийствам, нямам проблеми със съсредоточаването по време на цялата среща.
  15. След прекъсване на играта трудно си възвръщам концентрацията.

ОЦЕНКА НА ОТГОВОРИТЕ

За всички въпроси без 1, 5, 6 и 15 отбележете по 1, 2, 3, 4 или 5 точки според отговора, който сте дали.

За въпроси 1, 5, 6 и 15 отбележете точките, но в обратен ред: за 1 – 5 т.; за 2 – 4 т.; за 3 – 3 т.; за 4 – 2 т.; за 5 – 1 т.

Съберете всички точки.

Максимумът точки, които можете да съберете е 75, а минимумът – 15.

Таблица за оценка:

75 – 70 т.                  Право в целта

69 – 60 т.                  Нуждаете се от известни упражнения

59 – 50 т.                  Трябва да намерите мишената

49 – 40 т.                  В зоната на здрача

40 т. и надолу            Ехо-о-о!!!

Проучете въпросите, на които имате ниска оценка. Те ще ви дадат насока за областите, в които се нуждаете от подобрения.
 
Пол Дешайе


Пол Дешайе понастоящем е национален тълкувател и дългогодишен член на Националното бюро на Канадската асоциация на баскетболните съдии. Той е бивш международен съдия с участия в няколко международни състезания. Притежава докторска степен по спортна психология и е декан на Факултета по спорт и физическо образование на Университета на Шербрук.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи