Перо Антич - MVP на редовния сезон


Перо Антич - MVP на редовния сезон
Перо Антич
17-04-2008 04:47

През целия сезон, след изиграването на мачовете от всеки кръг на Първа А-1 (мъже), ние ви информирахме кой е MVP на кръга според нашата класация. Сега дойде време и да разберем кой е най-полезен за целия редовен сезон. Всъщност няма нужда да тръпнем в "съспенс", защото името му отдавна е ясно. Едва ли някой се е съмнявал, че играч от средно добра европейска класа като Перо Антич ще може да стане MVP на доста "постното" ни родно първенство. И баскетболистът на Лукойл Академик го направи по един безапелационен начин - той беше номер едно в 9 от всички 32 кръга (а в тях отборът му спечели всичките си 32 срещи)! Вторият с най-много титли "MVP на кръга" - украинецът Вадим Река - има три пъти по-малко - само 3, а на пръстите на едната ръка се броят играчите, които изобщо имат повече от една. Своята девета Перо печели в последния кръг на редовния сезон, след доброто си представяне срещу Балкан във вторник. За да бъдем съвсем точни и да припомним доминацията му през целия сезон - той бе на върха в класацията за: 1-ия, 5-ия, 12-ия, 13-ия, 17-ия, 19-ия, 26-ия, 27-ия и 32-ия кръг.
 
Но в крайна сметка не броят на спечелените първи места по отделни кръгове е показателят, по който се прави класирането за целия редовен сезон. Далеч по-справедливо и отдаващо дължимото на по-постоянни в изявите си играчи е подреждането по среден коефицент на ефективност. А в него още по-явно личи превъзходството на Перо Антич - среден коефициент 27.9 от 31 мача, при положение, че третият в класацията има 19.7, а десетият - 17.1 (вж. таблицата по-долу).
 
Този, когото сухите цифри сочат за втори, го "прескачаме" в това сравнение, защото той се казва Дантей Смит и от няколко месеца вече не играе в нашето първенство. Преди да се контузи и да си замине за САЩ обаче, съотборникът на Антич в Лукойл Академик беше записал среден коефициент 24 в 11 мача. Ако не беше лошият късмет с травмата и Смит бе доиграл първенството, може би щеше да се "опъне" на македонеца за титлата "MVP на сезона"... но само "може би". Още двама чужденци попадат в Топ 10 със значително по-малко изиграни мачове (по 13): хърватинът Божо Барач се "изстреля" направо на осмото място, а доминиканецът Сантос Мартинес дори на четвъртото, след като двамата пристигнаха през трансферния прозорец в средата на сезона и веднага впечатлиха с добри игри.
 
Останалите шестима в челната десетка имат изиграни по 22 или повече мача. Ето ги всичките 10 с техните коефициенти на ефективност:
 
1. Перо Антич - 27.9
2. Дантей Смит - 24
3. Дуейн Мортън - 19.7
4. Сантос Мартинес - 19.5
5. Уили Дийн - 19.3
6. Вадим Река - 18.5
7. Станислав Славейков - 17.9
8. Божо Барач - 17.8
9. Лавел Пейн - 17.1
10. Стефан Георгиев - 17.1
 
Тъжното е, че в Топ 10 на българското първенство имаме само двама българи и то едва на 7-о и 10-о място.
 
Иначе, освен най-полезен, Перо Антич беше и най-резултатен в редовния сезон, с по 23.3 точки средно на мач. Негови подгласници в това класиране са съотборникът му Уили Дийн (18.6) и Сантос Мартинес (18.5).
 
Антич е и най-добър борец под кошовете с 9.3 овладени топки ср. на мач. Втори и трети тук са Аугустинас Витас (8.3) и отново Сантос Мартинес (8). Повече и от двамата (8.6 ср. на мач) има Нинослав Тмушич, но отборът му отпадна от първата осмица.
 
"Шампион" по асистенции е Уили Дийн (5.8), втори е Дантей Смит (5.1), а трети - Станислав Говедаров (3.6).
 
Най-добри по защитните показатели са Иван Лилов (отнети топки - 2.41 ср. на мач) и Лавел Пейн (блокове - 1.34 ср. на мач).
 
Най-много играни минути в първенството имат двама съотборници в Балкан - младият талант Иван Лилов (1151 мин.) и ветеранът Дуейн Мортън (1107 мин.) са били практически незаменими за тима от Ботевград. Същото важи и в отбора на Ямбол за Станислав Говедаров (1104 мин.). Тримата са били в стартовата петица на своите отбори във всичките 32 мача.
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В А-1
 
ТОП 10 НА ПОСЛЕДНИЯ, 32-И КРЪГ 
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В А-1 

КЛАСИРАНЕ ПО ДАБЪЛ ДАБЪЛ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи