Черно море – много сметки, слаба защита и едно сребро


Черно море – много сметки, слаба защита и едно сребро
02-06-2008 01:44

Въпреки второто място в турнира за купата на България, определено тази година Черно море направиха крачка назад. Завършиха на пето място в редовния сезон и отпаднаха безславно в плейофите на страната. Не пресметнаха добре съперника си в плейофите, а можеха да избират срещу кого да играят. Но и да бяха го направили, едва ли щяха да се справят с явно добрата форма на Балкан и отново да ги елиминират, както сториха това в турнира за купата на България. Утеха остава второто място в този турнир, но като се има предвид слабата игра на Левски, особено на Финалната четворка в Самоков, сме виждали и по-големи успехи от страна на варненци.

 

Отборът с най-слаба защита и най-много допуснати точки по време на редовния сезон – 3602 за 42 срещи или средно по 85.8 точки получени на мач. Ако бяха малко по-постоянни в задно поле през годината, може би и класирането им сега щеше да бъде по-различно. Само за справка, като махнем финала за купата срещу Лукойл Академик, в който им бяха вкарани 102 точки, в останалите 6 мача от този турнир допуснаха средно по 74.2 точки, цели 11.6 по-малко, отколкото средното им постижение за сезона. Ето откъде идва успеха им в турнира за купата - от добрата им игра в защита.

 

Положителното явление през сезона е налагането на двамата младоци Николай Колев и Александър Янев. Колев вече има сериозно присъствие в тима, докато Янев накара Пини Гершон да си го запише в бележника. Колев със своите 7.4 точки и 3.9 борби в А група на 19 години дава предпоставка за сериозно бъдеще. Янев от своя страна в течение на сезона все повече получаваше доверие от страна на ръководството, а най-добре това си пролича на финалната четворка за купата в Самоков. Именно там той бе в основата на обрата на полуфинала срещу Левски, който всъщност донесе и единственото призово място за „моряците” този сезон.

 

Сериозна крачка назад направи Пламен Алексиев. Един от основните играчи на отбора до миналата година, стигна дори до националния представителен тим, а сега вече влиза като резерва в клуба си. Всичките му показатели вървят надолу в сравнение със сезона преди, а особено драстично това се вижда в точките средно на мач – от 7.2 през миналия до 4.5 през този сезон.

 

След като бе повикан в националния тим през миналото лято се очакваше Владимир Маринов да дръпне напред и играе по-сериозна роля за варненския клуб. Той обаче тъпче на място. От всичките изиграни 41 срещи с екипа на Черно море само в 8 постигна двуцифрен точков актив - два пъти срещу Рилски спортист (по 21 точки), два пъти срещу ЦСКА (съответно 19 и 13 точки), два пъти срещу Спартак Плевен (14 и 10) и по веднъж срещу Дунав 2007 (10 точки) и Сливен (11 точки). А няма да споменаваме колко са му мачовете с нули в тази графа.

 

Веселин Георгиев така и не успява да пробие и да намери по-значимо място в ротацията на отбора. А когато на един играч основната сила е да вкарва тройки, след като тегли чертата след края на сезона и погледне цифрата ще разбере, че може много повече. Само 12 успешни стрелби от далечно разстояние, при това 4 от тях в един мач срещу шампиона Лукойл Академик, е много малко за състезател, който в общи линии може само това да прави.

 

Атанас Пенев се завърна след тежка контузия, но все още предстои да напомни за себе си. Игра малко, само 16 мача, от които в 8 не можа да се разпише, а в други 3 завърши с по 1 вкаран наказателен удар. Безспорен талант, който трябва да използва пълноценно почивката и завърне предишната си форма за началото на новия сезон. Богдан Боев също е длъжник на отбора си, с около 4 точки средно по-малко от миналата година и през втората половина на шампионата останал в сянката на дошлите нови попълнения по време на трансферния период.

 

Странно или не, Симеон Ценов е най-полезният състезател за варненци през този сезон. Привлечен през лятото от Дунав, той успя да се наложи и има най-висок среден коефициент (14.5) от всички в тима. Ако преди да дойде във Варна беше казал „Имате от мен по 15 точки и 6 борби всеки мач”, то без съмнение шефовете на клуба биха се зарадвали много от тези думи. Ето че крилото показа качества и постоянни игри, за да оправдае трансфера.

 

На 34 години Левен Белберов все още има сериозно присъствие, дори в отбор, който се прочу през последните години с това, че налага все повече състезатели от детско-юношеската школа в първия тим. Въпреки че през по-голямата част от мачовете бе използван и на непривичния за него пост „4” (тежко крило), Белберов си остава сериозен фактор в схемата на Черно море с неговите 13.0 точки и 3.8 борби на мач.

 

Литовецът Аугустинас Витас си свърши работата, но като че ли управата чакаше малко повече от него. Или може би Саша Топчов и Александър Боич предните две сезона бяха вдигнали летвата, а Витас нямаше техните постижения. Все пак 13.1 точки и 7.8 борби на мач не чак толкова зле, а това го прави и втори по коефициент полезен състезател в тима.

 

Стигнахме и до двамата американци в отбора – Тод Галъуей и Брайс Шелдън. Галъуей съвсем нормално „открадна” стартовото място от Алексиев и Маринов и игра по 24 минути, след като пристигна във Варна от началото на 2008 година. 12.0 точки и 2.8 асистенции на мач обаче не може да покрият слабите му изяви в защита. Шелдън бе безспорно най-точната ръка в първенството ни, а първото място в конкурса по тройки по време на ХДИ мача на звездите само потвърди това. Отличен стрелец, вкарал 62 тройки само за 25 мача с екипа на варненци. Това бе достатъчно за средно по 16.2 точки (най-много в отбора) на среща при изиграни 30 минути средно в тях. Но за съжаление и той, и сънародника му на гардовата позиция, не полагаха особено голямо старание в отбрана и повече се концентрираха (както между другото и повечето чужденци, които идват у нас) върху статистиката си. А там защитата е най-малко отразена.

 

Накрая няколко думи и за вече бившия треньор на отбора – Спас Натов. По време на сезона той искаше да си тръгне, но бе спрян от Симеон Варчев и успя да довърши годината на кормилото на Черно море. След края на първенството обаче той отново подаде оставка. „Моряците” ще имат нов „капитан” за новия сезон и той се казва Даниел Димитров. Със сигурност ще имат нови имена в състава, а някои от старите вече си стегнаха куфарите. Дано Димитров ги накара да поиграят малко и в защита наесен, на нападение все ще го докарат...

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА МАЧ ПО МАЧ 

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ОТБОРА ОБЩО ЗА СЕЗОНА 

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ОТБОРА В ПЪРВА А-1 

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА НА ОТБОРА В ПЛЕЙОФИТЕ


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи