Пини Гершон: Ще осиновя български баскетболист


Пини Гершон: Ще осиновя български баскетболист
Пини Гершон
24-09-2008 17:03 | Basketball.bg

Пини Гершон човекът с най-голяма заслуга България отново да бъде сред най-добрите тимове на стария континент. Легендарният треньор говори за престоя си в нашата страна и за плановете си занапред пред официалния сайт на БФБ Basketball.bg.
 
Г-н Гершон, с какво България заслужи чудо като вас?
"Не знам, може би е някакво чудо, или Господ. Не знам. Преди две години ако някой ми беше казал, че ще дойда в България и ще правя това, щях да го помисля за луд. Но никой не знае какво ще му се случи в бъдещето. Същата беше ситуацията ми с „Макаби”. Бях играл там, имах титли, но те не искаха да чуят за мен. И станах шампион на Европа с тях. За това казвам на Михов, на Ценов: „Не казвайте, че ще направите това или онова след две седмици. Започнете да работите още утре, направете го веднага!” Защото никой не знае, какво ще му се случи утре, може да го блъсне кола..."
 
Г-н Михов Ви покани да станете Държавен треньор на България, ще приемете ли?
"Благодаря много за признанието. Поканата беше изненада за мен. Ако говорим за бъдещето, надявам се да остана тук толкова дълго, колкото е възможно."
 
Премия от 50 000 лв., какво ще правите с нея?
"Току що ми дойде идея. С този бонус, който получавам сега, да осиновя един играч, млад баскетболист. Не знам колко ще струва. Желанието ми е да доведем колкото се може повече млади таланти в София и след 5 години те да станат част от националния отбор. Може дори да създадем отбор от млади таланти, които да играят в А-група, или Младежката лига. Идеята е да съберем колкото се може повече играчи в София и да ги направим много добри играчи. Каня всички, които могат да си позволят да направят същото. Да „осиновят” по един или двама млади играчи няма значение колко ще струва.  Да доведеш един играч от провинцията тук и да се грижиш за него, да го образоваш, да го учиш, е добре не само за играча, но е добре за семейството му, добре е за българския баскетбол и за България изцяло. Той ще получи тук образование. Иска ми се да живеят около залата. Надявам се държавата да помогне."
 
Как ще накарате клубовете да пуснат най-добрите си млади в един общ тим?
"Винаги има начини. Една идея е да се направи драфт, най-силният младеж след като навърши 18 да отива в най-слабия клуб. Отборът ако не може да му плаща заплатата, тогава го продава на по-богатите отбори и пр. Винаги може да се измисли нещо."
 
Българите не сасвикнали да влагат пари в спорта, как смятате да ги мотиирате?
"До хотела, в който живея, има казино в което постоянно влизат хора. Ако може вместо 20 залога тези хора с „Мерцедес”-ите да направят по 18 и парите от два да отидат за играч, всичко ще се реши. Имам нужда от 500 млади таланти, които да уча. Не съм магьосник и няма да станат всички те професионалисти, но аз съм сигурен, че България има огромен потенциал, дори генетичен, за да има добри баскетболисти. Тези момчета ще бъдат като печеливш лотариен билет за родителите си. И дори да не станат баскетболисти, те ще имат среда, образование, приятели, култура. Сигурен съм, че в страната ви има много богати и добри по сърце хора, които искат да помогнат. Дори фирми могат да го правят. Това ще е огромна реклама за в бъдеще за тях."
 
Сега най-добрите играчи са в чужбина, това добре ли е за тях?
"Мислите че е гордост талант като Божидар Аврамов да бъде продаден за 100 000 евро и да играе във втория отбор на „Памеса” или втора испанска лига? Тези млади таланти трябва да играят. Трябва да им се дава шанс. Треньорите тук трябва да имат големи топки. В първенства като българското идват американски колежани за по $100 000, които не са по-добри от българските играчи. А дори играч като Чавдар Костов да е с10-15 % по-слаб от един чужденец, трябва да играе той, защото той е бъдещето на България. Естествено, за да остават добрите играчи тябва да се създаде силна баскетболна лига и да бъдат привлечени силни спонсори. Всичко което се направи в тази насока ще е за престижа на българския баскетбол и страната. Медиите трябва да помогнат да направим една по-силна лига, за да има по-добри играчи, по-добри треньори, по-добри съдии. Като състезател съм играл срещу България и знам колко е трудно да се играе. България винаги е била име в европейския баскетбол. Искам да ви уверя, че цяла Европа говори за класирането на България на Евро 2009. В момента вашите играчи навън са изключителни посланици на българския баскетбол в чужбина. Но един млад играч може да играе до 22-23-годишна възраст в една силна местна лига, а след това го пуснете да отлети. Той ще възвърне инвестицията. Аз лично съм направил много играчи, които сега взимат по над милион евро на година."
 
Смятате ли да заживеете в България със семейството си?
"Да, за да правя това, което мисля, ще трябва да съм тук. Не мога да обикалям страната, да търся таланти, и оглеждам играчи, и да живея на друго място."

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи