Лукойл Академик размаза ЦСКА


Лукойл Академик размаза ЦСКА
Триото американци бе на висота за студентите
24-10-2008 20:13

Младият и "перспективен" отбор на ЦСКА бе меко казано разгромен от шампиона Лукойл Академик в среща от третия кръг на Националната баскетболна лига (НБЛ). По-точно е да се каже, че "студентите" унижиха отбора на Стерянопулос, вкарвайки му 100 точки още след първите 28 минути от мача, но после се смилиха над него в последната четвърт - вместо да стигнат до кота 140, те победиха "само" със 128-87.
 
Наистина, получи се резулататен мач с доста атрактивни изпълнения, но едва ли българският баскетбол има нужда от точно такова шоу на терена занапред в мачове от НБЛ. Просто "атракцията" тук беше повече резултат от невъзможност на единия отбор да се противоспостави, а не толкова от силна или съсредоточена игра на другия. Малко по-опитните Йордан Бозов (29 г.) и Милош Шакота (24 г.) полагаха всички усилия да отсрамят своя отбор по някакъв начин и да поведат по-младите си съотборници към, ако не друго, поне по-почетна загуба. В този ден и срещу този съперник, на негов терен в Правец, обаче думата "почетен" бе мираж за ЦСКА. Друг е въпросът, че в някои от тези играчи в юношеска възраст наистина има потенциал и те спокойно можеха да се борят за отличията, ако играеха в Младежката лига. Странно защо обаче, въпреки че дори гъркът Бохоридис и нигерийците Оморогбе и Адаму са в тази възраст (до 19 г.), ръководството на ПБК ЦСКА 2007 реши да не заяви участие на свой отбор в това състезание. Което пък води до въпроса на какво точно разчитат Стерянопулос и Прелевич със селекцията, която направиха.
 
Само след 4 дни се навършват точно 2 години от онази победа на ЦСКА над Лукойл с 85-84, която е и ще става все по-паметно и легендарно събитие, защото просто "студентите" оттогава нямат загуба от български отбор. И днес нямаше как някой да си мисли, че този отбор на ЦСКА може да повтори подвига на онзи... още повече че между двата тима и двата клуба няма нищо общо, освен ентусиазма на Росен Барчовски. Този треньор обаче днес за пореден път бе принуден да бере срам от изявите на възпитанците си, и то най-малко по своя вина. "Да не ни убият" призоваваше той по време на прекъсванията, но наистина ги "убиха" и на Барчовски вероятно все повече му се е искало да може да вземе един дълъг таймаут, който да продължи до края на мача.
 
Още след първата четвърт стана ясно какво ще гледат днес зрителите (включително телевизионните - странно защо от този кръг на НБЛ Националната телевизия избра да предава точно тази доста предвидима среща, при наличието на дербита като това между Евроинс Черно море и Спартак Плевен например). След първите 10 минути Лукойл Академик вече беше напълнил коша на "армейците" с 38 точки, срещу вкараните от тях 19. Нямаше кой да спре крилото на домакините Тим Пикет, макар и да не е толкова бърз, че да бъде сбъркан с легендата на Формула 1 Нелсън Пикет или сина му Нелсиньо. Американецът нямаше и нужда от скоростта на болид, след като без особени усилия стреляше и бележеше тройки откъдето си поиска - само през тази първа четвърт той порази целта отдалеч цели 4 пъти от 4 опита и вече имаше 15 точки. Това бяха повече от половината му точки в срещата - до края той не се натягаше особено, а и често му бе давана почивка от Любомир Минчев, който успя добре да "завърти" целия си състав.
 
Освен "шоуто на Тим" (може би все пак трябва да му викаме вече "Нелсиньо", за да си има и той прякор?), феновете в Правец се порадваха и на "шоуто на Гларуса". Христо Николов се подигра с бившия си отбор, в който бе цялата му досегашна кариера, като не спря да експериментира с най-разнообразни начини за забиване в коша ЦСКА. Безпомощните играчи на "червения" тим пък често го улесняваха, подарявайки елементарно топката на него и съотборниците му. Две от тези гръмотевични забивки дойдоха в две поредни атаки в края на третата четвърт, точно след като Лукойл (вече!) беше събрал трицифрен актив (102-60). Гларуса заби с две ръце с гръб към коша за 104, а после успя дори след като обърка крачката, за 106-60, резулатат, при който завърши тази трета част.
 
За ЦСКА наистина бе добре, че в последната четвърт домакините заиграха съвсем несериозно, наблягайки най-вече на подобни изпълнения, но вече не толкова на ефективна игра за гонене на резултат. Играчите на Лукойл съвсем забравиха и за защитата... макар че дори и сами да бележеха в своя кош, нямаше как за 10 минути да инкасират 41 точки, колкото вкараха те на ЦСКА в третата част. Все пак хората на Барчовски спечелиха последната четвърт с 22-27 и малко не им стигна да свалят разликата под 40 точки.
 
Тим Пикет завърши с 27 точки (5 тройки), 5 борби и 4 асистенции. Николов е с 21 точки (2 тройки плюс многото забивки), 5 борби и 5 отнети топки. Двуцифрен точков актив записаха още националът Димитър Ангелов - 18, Веско Веселинов - 12 - и центърът Кени Аделеке - 16 (достатъчно известен е в цяла Европа като "Кени", а не "Андрю", така че поне него няма нужда да го прекръщаваме).
 
За ЦСКА Шакота вкара общо 20 точки, Бозов бе най-полезен за тима си с 19, плюс 5 борби и 4 асистенции, а повечето им съотборници трябва възможно по-бързо да забравят този двубой, ако изобщо може да се нарече "двубой". Всъщност всички трябва да го забравят по бързичко, в включително и зрителите, и да се надяват по-рядко да гледаме подобни "спектакли" в които единствената интрига е как точно публиката произвежда такива странни звуци с тромбите си. Трябва да го забравят и играчите на Лукойл Академик и да не си правят илюзии, че в турнира Еврокъп (бившият турнир Купа УЛЕБ) ще им бъде дори наполовина толкова лесно. Защото, с тези съперници, които им отреди жребият за групата там, като нищо може в някой от мачовете да се окажат в незавидната и малко смешна роля на днешния си "опонент"...

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК – ЦСКА
 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В НБЛ (МЪЖЕ)

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖЕ)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ (МЪЖE)


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи