Българи станаха реализатор и борец номер 1 на супертурнира в Анкара


Българи станаха реализатор и борец номер 1 на супертурнира в Анкара
Павлин Иванов е топ реализаторът на турнира
23-02-2009 21:46

Един от най-обещаващите млади таланти на българския баскетбол - 15-годишният Павлин Иванов - бе обявен за най-добър стрелец на престижния турнир за кадети „Тюрк Телеком” в турската столица Анкара. В състезанието, известно още като мини-европейско първенство, привлеченият от този сезон в италианския Бенетон Тревизо Иванов, отбеляза средно по 23.3 точки в 6-те си мача за кадетския национален отбор на България. Нашето момче изпревари с почти 4 точки втория в класирането при реализаторите - полякът Михал Михалак.
 
Павлин Иванов на практика си бе осигурил званието "най-добър реализатор на турнира" още от събота. Тогава той наниза феноменалните 10 тройки и общо 40 точки в победния мач за 9/10 място на нашите срещу Италия и излезе напред с 4 точки по-добър среден актив от поляка. Снощи пък турнирът завърши с финалите за местата от първо до осмо. Шампиони станаха домакините от Турция, след победа с 66-56 на финала над Словения. Преди това, в срещата за 5/6 място, която Полша загуби от Русия с 58-69, Михалак логично не успя да сътвори някакво реализаторско чудо и остана с 20 точки и със средно 19.4 за целия турнир - далеч зад Иванов.
 
Преди подвига си в последния мач срещу Италия възпитаникът на школата на Тигър Ямбол вкара 16 точки срещу бъдещия шампион в турнира Турция, още толкова срещу Русия, 25 в първия сблъсък с италианците, 14 срещу Германия и 27 в коша на Украйна. Иванов не игра в четвъртия мач на нашия тим в груповата фаза - с Хърватия.
 
България има и втори представител в челната тройка на най-добрите стрелци. Това е друг български талант, играещ на клубно ниво в чужбина (в Дания) - наскоро навършилият 16 г. център Тенчо Тенчев. Той е плътно зад Михал Михалак с 18.0 точки средно на мач. Тенев обаче има и по 12.4 овладени топки, с което е категорично най-добър борец на турнира. Вторият, Владислав Трушкин (Русия) е с 9.3. И тук третото място е за българско момче, което подобно на Павлин Иванов в момента се развива в школата на отбор на Апенините - Димитър Димитров (Римини). Той има средно по 8.4 борби на мач.
 
Освен третото място при реализаторите и първото при борците, Тенчо Тенчев заема и третото по показателя блокове. 203-сантиметровият българин е направил средно по 1.7 "чадъра" на двубой.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи